Download flash!

Cazuri de braconaj piscicol


 În acest compartiment vor fi evidențiate unele cazuri de braconaj piscicol, depistate de către colaboratorii Serviciului Piscicol (informația va fi actualizată permanent).


Densitate mare de racile la Oxentea și Vîșcăuți

[25.10.2018]   Grupa Operativă a Serviciului Piscicol în noaptea de 23 spre 24 octombrie curent, a efectuat o razie inopinată pe lacul de acumulare Dubăsari în preajma satelor Molovata, Oxentea, r-nul Dubăsari și satul Vîșcăuți, r-nul Orhei. Doar din preajma satelor Oxentea și Vîșcăuți inspectorii au depistat și ridicat 98 racile de diferite forme și dimensiuni instalate ilicit de către braconierii piscicoli. De asemenea, s-au depistat și ridicat 5 plase de pescuit. Peste 10 kg de pește și raci s-au eliberat în stare vie.

  Inspectorii au depistat și 7 persoane care au încălcat regulile de protecție piscicolă și de pescuit, fiind întocmite 7 procese-verbale conform art. 114(1) al Codului Contravențional al R.M. Suma totală a amenzilor aplicate a constituit 2700 lei.


Activitatea Serviciului Piscicol în săptămâna precedentă

[09.10.2018]   De la începutul lunii curente, în perioada 01-07.10.2018, inspectorii Serviciului Piscicol au depistat și documentat 43 de persoane care au încălcat regulile de protecție a resurselor piscicole, întocmindu-se 43 procese-verbale contravenționale, dintre care 37 în temeiul art. 114(1), 2 în temeiul art. 139, 3 în temeiul art. 114(3) și 1 în temeiul art. 114(2).

  Suma totală a amenzilor aplicate a constituit 23850 lei, iar prejudiciul calculat pentru peștele pescuit ilicit a constituit 16930 lei. Dintre contravenții cele mai multe au fost depistate pe fluviul Nistru în preajma satelor din raionul Dubăsari, aici s-au depistat 14 dintre încălcări.

  Alte 10 încălcări inclusiv prejudiciul calculat pentru peștele pescuit ilegal s-au depistat în raionul Cahul, 7 încălcări s-au depistat în sectorul de protecție Piscicolă Șoldănești-Rezina. În timpul inspectării piețelor din Cimișlia și Chișinău s-au depistat 3 comercianți care nu dispuneau de careva acte pentru peștele comercializat, prin urmare s-au aplicat 3 amenzi în mărime a câte 3000 lei.


Amenzi usturătoare pescuit ilicit în lacul Beleu

[02.10.2018]   Pe data de 01 octombrie curent, Inspecția Piscicolă sectorul Cahul a depistat în flagrant 2 persoane care au pescuit cu plase monofilament în lacul Beleu din preajma satului Slobozia Mare, r-nul Cahul. Prin urmare au fost întocmite 2 procese-verbale conform art. 139 al Codului Contravențional al R.M. cu aplicarea a 2 amenzi în mărime totală de 2400 lei și s-a calculat prejudiciu pentru peștele prins ilegal în mărime 2200 lei, în mare parte exemplare de știucă.

  De asemenea, inspectorul a depistat alte 4 persoane care pescuiau ilicit în preajma satelor Colibași, Vadul lui Isac și Manta din raionul Cahul fiind întocmite 4 procese-verbale în sumă totală de 1200 lei, dar și un prejudiciu în valoare de 930 lei.


Verificarea pescarilor și vânătorilor

[25.09.2018]   O nouă acțiune comună și inopinată a Inspecției Piscicole sectorul Șoldănești-Rezina și Inspectoratul Ecologic de Stat a avut loc pe data 22 septembrie curent pe lacul de acumulare Dubăsari. Scopul acțiunii a fost de a preveni și braconajul piscicol și vânătoarea ilegală.

  În rezultatul inspectării tronsonului cuprins între satele Lalova, raionul Rezina și până la satul Oxentea, raionul Dubăsari au fost verificați aproximativ 60 de pescari și 22 de vânători. Inspectorii au depistat 5 racile și 4 plase monofilament, iar o persoană care pescuia fără permis a fost sancționată cu 300 lei conform prevederilor art. 114(1) al Codului Contravenționale al R.M.


Intervenție promptă în urma unei sesizări

[24.09.2018] 


  Pe data de 22.09.2018, în adresa Serviciului Piscicol din partea unui pescar a parvenit o sesizare referitor la un caz de braconaj piscicol ce are loc pe fluviul Nistru în preajma satului Olănești din Raionul Ștefan Vodă. Din imagini se observă cum 2 persoane verifică o plasă instalată pe cursul fluviului Nistru. În baza imaginilor, Inspecția Piscicolă sectorul Căușeni-Ștefan Vodă a identificat persoanele, pe care în aceeași zi le-a amendat cu câte 450 lei conform prevederilor Codului Contravențional al R.M. Suma totală a amenzilor a constituit 900 lei. De la persoanele culpabile s-a ridicat și o plasă pe care aceștia au utilizat-o la comiterea ilegalității.

  Mulțumim pentru implicare. Pentru sesizări apelați 078803303Amendați pentru braconaj piscicol pe lacul Beleu

[22-24.09.2018]   Inspecția Piscicolă sectorul Cahul, pe data de 22 septembrie curent a depistat două persoane care pescuiseră pe lacul Beleu din cadrul Rezervației naturale „Prutul de Jos”, având asupra acestora mai multe plase monofilament. Pentru încălcarea modului stabilit de folosire a regnului animal în rezervaţiile naturale şi în alte arii naturale protejate de stat, inspectorul de sector a întocmit 2 procese-verbale conform art. 139 al Codului Contravențional cu aplicarea amenzilor în mărime de 1200 lei fiecare. La amendă s-a mai adăugat și un prejudiciu pentru peștele pescuit în mărime 540 lei.

  Tot în raionul Cahul, în preajma or. Cahul, satului Colibași și Vadul lui Isac Inspecția Piscicolă teritorială a depistat alte 3 încălcări pentru care s-au întocmit procese verbale în sumă totală de 900 lei și un alt prejudiciu în valoare de 970 lei.

  În dimineața zilei de 24 septembrie, în preajma satului Văleni, a fost stopat un autovehicul în portbagajul căruia șoferul transporta pește din direcția râului Prut și a lacului Beleu. Șoferul s-a ales cu o amendă în mărime de 3000 lei pentru transportarea peștelui fără careva acte, conform art. 114(3) al Codului Contravenționale al R.M.

  Toate acțiunile de inspectare s-au desfășurat în comun cu reprezentanții Poliției de Frontieră.


Mai multe nereguli depistate de inspectori la Căușeni și Ștefan Vodă

[20.09.2018]   Pe data de 18 și 19 septembrie curent, în sectoarele de protecție piscicolă Căușeni-Ștefan Vodă și Orhei-Criuleni au fost efectuate acțiuni inopinate de protecție a resurselor biologice. În sectorul Căușeni-Ștefan Vodă acțiunile au fost efectuate în comun cu Direcţia regională „EST” a Poliției de Frontieră, fiind depistate 6 persoane care pescuiau fără permis pe fluviul Nistru. Acestea s-au ales cu câte un proces-verbal în mărime de 300 lei fiecare, conform art.114(1) al Codului Contravențional al R.M, în total fiind aplicate amenzi în sumă de 1800 lei.

  De asemenea, inspectorii au verificat 4 puncte de comercializare din or. Căușeni și nici unul dintre comercianți nu dispunea de certificat sanitar-veterinar, motiv pentru care au fost amendați cu câte 3000 lei. Suma totală a contravențiilor aplicate conform art. 114(3) a constituit 12000 lei.

  În sectorul de protecție piscicolă Orhei-Criuleni inspectorii au depistat 4 persoane care au încălcat regulile de protecție piscicolă aplicând amenzi în mărime totală de1200 lei. De asemenea, au fost depistate și ridicate 11 plase cu o lungime totală de 620 m și 10 undițe de fund improvizate cu momeală vie (pop. plutețe).


Lupta cu braconierii piscicoli continuă zilnic

[12-14.09.2018]   În dimineața zilei de 14 septembrie curent, Grupa operativă a Serviciului Piscicol a prins în flagrant 2 persoane care pescuiau cu plasele în derivă pe fluviul Nistru lângă insula din preajma or. Criuleni. Persoanele aveau pescuite 4 kg de pește. Inspectorii au aplicat câte o amendă în mărime de 600 lei fiecăruia și un prejudiciu de 560 lei. Plasa cu care pescuiau a fost ridicată.

  În perioada 12-14 septembrie curent, în urma inspectărilor efectuate de către inspectorii Serviciului Piscicol au fost aplicate alte 13 amenzi pentru pescuit ilegal în bazinele acvatice piscicole naturale. Suma totală a amenzilor aplicate conform art.114(1) al Codului Contravențional al R.M. constituie 5100 lei și un prejudiciu de 310 lei pentru peștele prins ilegal. Dintre încălcările menționate, câte 2 au fost depistate în s. Cureșnița, raionul Soroca; s. Oxentea, raionul Dubăsari şi Slobozia Dușca, raionul Criuleni; câte o încălcare s-a depistat în preajma s. Țîpova, s. Lalova, raionul Rezina, s. Molovata, s. Molovata Nouă, r-nul Dubăsari și s. Ustia, raionul Criuleni. Pe râul Prut, în preajma s. Dumeni și or. Costești s-au depistat câte o încălcare. Inspectorii au depistat și ridicat 11 plase fără persoane culpabile.

  Pentru sesizări referitor la cazurile de braconaj piscicol contactați: 078803303.


Comerț neautorizat cu pește viu

[13.09.2018]   De la începutul lunii septembrie, inspectorii Serviciului Piscicol au efectuat mai multe inspectări în piețele din țară, în scopul verificării respectării Legii nr. 149 din 08.06.2006 privind fondul piscicol, pescuitul și piscicultura de către comercianții de pește viu.

  În urma verificărilor s-au depistat 3 comercianți ce nu dispunea de careva acte pentru peștele expus spre comercializare, întocmindu-se procese-verbale conform art. 114(3) al Codului Contravențional al R.M, fiind aplicate amenzi în sumă de 9000 lei. O încălcare a fost constatată de către Inspecția Piscicolă sectorul Șoldănești-Rezina în piața din or. Rezina, altă încălcare a fost depistată în comuna Stăuceni și cea de-a 3-a încălcare a fost constată de către Inspecția Piscicolă sectorul Ungheni-Fălești, în piața din satul Cornești, r-nul Ungheni.

  Inspectări au avut loc și în alte locații, însă o bună parte dintre comercianți nu activează, iar cei ce anterior au fost amendați, în prezent dețin acte în regulă.


Efort comun în combaterea braconajului piscicol al SP și IES

[08-09.09.2018]   La sfârșitul săptămânii precedente, pe data de 8 și 9 septembrie, inspectorii Serviciului Piscicol au întreprins acțiuni de protecție pe râul Prut și fluviul Nistru.

  Astfel, au fost depistate și documentate 11 încălcări ale regulilor de protecție piscicolă și de pescuit pentru care s-au întocmit 11 procese-verbale conform art. 114(1) al Codului Contravențional al R.M, fiind aplicate amenzi în sumă de 3700 lei. Dintre încălcări, 7 au fost depistate de către Inspecția Piscicolă sectorul Șoldănești-Rezina în colaborare cu Inspecția Ecologică Orhei, în preajma satelor Lopatna, Vîșcăuți, r-nul Orhei și Saharna, r-nul Rezina, două încălcări au fost depistate în preajma or. Soroca de către Inspecția Piscicolă sectorul Soroca-Florești și câte o încălcare la Corjova, r-nul Dubăsari și s. Corpaci, r-nul Edineț.

  Fir întins tuturor!


Inspectare pe cursul inferior al Nistrului

[05-07.09.2018]   Inspectorii Serviciului Piscicol în perioada 5 - 7 septembrie 2018 au inspectat fluviul Nistru în sectorul de protecție piscicolă Căușeni - Ștefan Vodă, desfășurând și acțiuni de inspectare în piețele raionale Căușeni și Ștefan Vodă, unde nu s-a depistat nici un punct de comercializare a peștelui viu.

  Au fost constatate 5 încălcări ale regulilor de protecție piscicolă și de pescuit pentru care s-au întocmit 5 procese-verbale conform art. 114(1) și 114(2) al Codului Contravențional al R.M, fiind aplicate amenzi în sumă de 2700 lei, majoritatea încălcărilor fiind depistate în satul Palanca, Ștefan Vodă.

  Mai mult de 50 de pescari sportivi și amatori au fost verificați, undii dintre aceștia având capturi impresionante.


"Plasa monofilament" ramine instrumentul de pescuit ilegal al braconierului

[07.09.2018]   Pe data de 6 și 7 septembrie curent, 2 echipe ale Serviciului Piscicol au inspectat lacul de acumulare Dubăsari de la barajul Hidrocentralei, până la satul Lalova, r-nul Rezina.

  Inspectorii au activat de pe apă, depistând și documentând 9 persoane care instalau plase în preajma satului Molovata, r-nul Dubăsari.

  Mai mult ca atât, au fost depistate și ridicate fără persoane culpabile 7 plase de pescuit. De asemenea, au fost verificate permisele de pescuit a circa 30 pescari, care pescuiau pe segmentul dat și doar o persoană nu deținea permis.

  Acțiunile menționate s-au finalizat cu întocmirea a 9 procese-verbale conform art. 114(1) al Codului Contravențional al R.M. S-au aplicat amenzi în sumă de 2700 lei.


Prinși pescuind fără permis de pescuit

[04.09.2018]   În cadrul unei noi acțiuni de inspectare a Grupei Operative a Serviciului Piscicol și Inspecția Piscicolă Orhei-Criuleni ce s-a desfășurat pe fluviul Nistru, de la satul Gura Bîcului, r-nul Anenii Noi și până la s. Pohrebea, r-nul Dubăsari, inspectorii au documentat 6 încălcări ale regulilor de protecție piscicolă și de pescuit.

  Prin urmare s-au întocmit 6 procese-verbale conform art. 114(1) și 114(2) al Codului Contravențional al R.M, fiind aplicate amenzi în sumă de 1950 lei pentru pescuit fără permis, un caz de pescuit cu plasa și pentru pescuit pe timp de noapte.


Braconierii mai activi în zilele de odihnă

[31.08.2018]   Pentru braconieri zilele de odihnă reprezintă o șansă de a captura nestingheriți pește, nu și de această dată, conform unei dispoziții a conducerii Serviciului Piscicol, inspectorii au întreprins mai multe acțiuni de inspectare în perioada 27-30 august curent pe segmentul fluviului Nistru de la or. Vadul lui Vodă, până la satul Oxentea, r-nul Dubăsari.

  Acțiunile menționate s-au finalizat cu întocmirea a 6 procese-verbale conform art. 114(1) al Codului Contravențional al R.M. S-au aplicat amenzi în sumă de 2000 lei pentru pescuit cu plasele. În cadrul inspectărilor de pe lacul de acumulare Dubăsari au fost ridicate fără stăpân 12 plase monofilament. Circa 50 de pescari sportivi și amatori care dețineau permise de pescuit au fost verificați.

  Dacă sunteți martori ai unor încălcări apelați către inspectorii Serviciului Piscicol - CONTACTE


Inspectare nocturnă pe fluviul Nistru

[24.08.2018]   Pe data de 23-24.08.2018 Serviciul Piscicol a desfășurat o acțiune amplă de inspectare pe tot cursul fluviului Nistru inferior, de la barajul hidrocentralei Dubăsari, până la Palanca și pe lacul de acumulare Dubăsari, până în preajma satului Boșernița, r-nul Rezina, fiind antrenați 15 inspectori ai Serviciului la această acțiune.

  Urmare a inspectării, s-au depistat 10 persoane care au încălcat regulile de protecție piscicolă și de pescuit, fiind întocmite 10 procese-verbale conform art. 114(1) și 114(2) al Codului Contravențional al R.M. S-au aplicat amenzi în sumă totală de 3300 lei. De pe lacul de acumulare Dubăsari au fost ridicate fără stăpân 8 plase monofilament și 13 undițe de fund (pop: plutețe), fiind eliberate în stare vie circa 5 kg de pește. O parte dintre pescarii verificați așteptau orele dimineții cu undițele pe mal pentru a începe pescuitul.


Fără permis la pescuit

[21.08.2018]   Pe data de 19.08.2018 inspectorii Serviciului Piscicol au efectuat o acțiune de inspectare pe fluviul Nistru, segmentul de la s. Onițcani, r-nul Criuleni și până la s. Holercani, r-nul Dubăsari .În urma verificării a peste 40 de pescari sportivi și amatori, inspectorii au depistat 9 persoane care pescuiau fără permise și în locuri interzise, dintre care 2 persoane pescuiau cu mâna raci, încălcând astfel prevederile legale în vigoare. S-au întocmit 9 procese-verbale contravenționale în baza art.114(1) al Codului Contravențional al R.M. cu aplicarea amenzilor în suma de 2800 lei.


Raci în comerț fără acte și în loc neautorizat

[21.08.2018]   Pe data de 21 august curent, Serviciul Piscicol a întreprins acțiuni de inspectare în piețele din mun. Chișinău. În total au fost verificate 13 puncte de comercializare a peștelui viu, dintre care doar 1 activa și acesta avea actele în regulă.

  De asemenea, urmare a unui anunț publicat de un comerciant de racii vii pe un site de anunțuri, inspectorii s-au autosesizat și au verificat informația. Comerciantul nu deținea careva acte pentru racii expuși spre comercializare, întocmindu-se un proces-verbal în baza art.114(3) al Codului Contravențional al R.M. cu aplicarea amenzii în mărime de 3000 lei.


Braconieri cu undița electrică prinși la Holoșnița

[20.08.2018]   În cadrul unei razii a Inspecției Piscicole sectorul Soroca-Florești în comun cu Politia de Frontiera sectorul Cosăuți, desfășurată pe fluviul Nistru sectorul din preajma s. Holoșnița, r-nul Soroca, la data 18.08.2018 în jurul orei 7:00 au fost depistate în flagrant 2 persoane pescuind ilicit cu curent electric dintr-o barcă gonflabilă. În barca acestora inspectorii au depistat o undiță electrică și 5 kg de pește. S-au întocmit două procese verbale contravenționale în baza art.114(5) al Codului Contravențional al R.M. cu aplicarea amenzilor în suma de 9000 lei. Prejudiciul cauzat resurselor biologice acvatice a constituit 600 lei. De la contravenienți au fost ridicată barca gonflabilă și undița electrică.


Ihtiofauna lacului Dubăsari în pericol

[14.08.2018]   Inspectorii Serviciului Piscicol au efectuat o verificare inopinată pe lacul de acumulare Dubăsari pe segmentul de la satul Lopatna, r-nul Orhei, până la gura de vărsare a râului Răut din preajma localității Zolonceni, r-nul Criuleni. Acțiunea a avut loc pe data de 13 și 14 august curent și s-a încheiat cu depistarea și sancționarea a 8 persoane care au încălcat regulile de protecție a resurselor piscicole.

  Au fost întocmite 8 procese-verbale conform art. 114(1) al Codului Contravențional al R.M. cu aplicarea amenzilor în mărime totală de 3000 lei. Jumătate dintre persoanele contraveniente au fost implicate în braconaj cu plase.


  Au mai fost depistate și ridicate 6 plase de pescuit monofilament fără persoane culpabile.


Braconaj cu plase la Telița și Gura Bîcului

[03.08.2018]   În cadrul unei acțiuni de inspectare pe fluviul Nistru inferior, de la satul Șerpeni, până în preajma s. Gura Bîcului din r-nul Anenii Noi, desfășurată pe data de 01-02.08.2018 de către Grupa Operativă a Serviciului Piscicol, au fost depistate și sancționate 7 persoane pentru încălcarea prevederilor legislației privind protecția resurselor piscicole.

  Cinci dintre persoanele contraveniente au fost implicate în acțiuni de braconaj piscicol cu plase în preajma s. Telița și Gura Bîcului, iar 2 persoane din circa 30 verificate care pescuiau cu undița nu dețineau permise de pescuit. Au fost aplicate amenzi în sumă totală de 3600 lei conform art. 114(1) al Codului Contravențional al R.M., circa 200 metri de plasă au fost ridicate.


Încălcări depistate de inspectori la Talmaza

[30.07.2018]   În urma efectuării unor verificări de către inspectorii Serviciului Piscicol pe segmentul fluviului Nistru în preajma satelor Talmaza și Răscăieți din raionul Ștefan Vodă pe data de 27 și 28 iulie curent, au fost depistate în flagrant 3 persoane care pescuiau, dar și care urmau să pescuiască cu plase în preajma satului Talmaza.

  Pentru fapta acestora, au fost aplicate amenzi conform art. 114(1) al Codului Contravențional al R.M. în mărime totală de 1800 lei. De asemenea a fost calculat un prejudiciu în sumă de 500 lei pentru peștele prins ilegal. Uneltele de pescuit au fost ridicate de către inspectori.


Contracararea braconajului piscicol

[19.07.2018]   În cadrul unei acțiuni de inspectare pe sectorul fluviului Nistru și lacul de acumulare Dubăsari de la s. Zolonceni, r-nul Criuleni și până la s. Molovata, r-nul Dubăsari inspectorii Serviciului Piscicol au verificat circa 30 de pescari sportivi și amatori care pescuiau legal, în baza permiselor de pescuit eliberate de către Serviciul Piscicol.

  În urma verificărilor inspectorii au depistat și 3 încălcări pentru care au fost întocmite procese-verbale conform art. 114(1) al Codului Contravențional al R.M., pentru pescuit ilicit, aplicând amenzi în sumă totală de 900 lei.

  Iar pe data de 17.07.2018, Inspecția Piscicolă sectorul Șoldănești-Rezina a depistat 4 încălcări în timpul verificării pescarilor sportivi și amatori pe segmentul lacului de acumulare Dubăsari între satele Oxentea și Lopatna. S-au întocmit 4 procese-verbale în sumă totală de 1200 lei, persoanele contraveniente nu dețineau permise de pescuit. Totodată au fost depistate și ridicate 3 plase monofilament.


Chiar și râurile mici sunt atacate de braconieri

[09.07.2018]   În urma unei sesizări recepționate din partea unui cetățean, Inspecția Piscicolă sectorul Ungheni-Fălești în comun cu Poliția de Frontieră sectorul Leușeni 1 pe data de 7 și 8 iulie curent au intervenit pe cursul râului Nîrnova, afluent al râului Prut în preajma comunei Leușeni din raionul Hîncești, în apropierea gurii de vărsare, unde au depistat 4 persoane care pescuiau în zona interzisă. Inspectorul a întocmit 4 procese-verbale conform art. 114(1) al Codului Contravențional al R.M., aplicând amenzi în sumă totală de 1800 lei.

  Întrucât sesizarea s-a referit la plase instalate de braconieri, inspectorii au depistat și ridicat 10 plase de pescuit instalate în regiunea menționată, fără a fi depistate și persoanele cărora le aparțineau acestea.


Cu japca la braconat

[05-07.07.2018]   După ce nivelul apei s-a mărit pe cursul fluviului Nistru inferior, braconierii din satele Ustia (Dubăsari) și Zolonceni (Criuleni) au dat buzna la confluența râului Răut cu fl. Nistru, unde braconează cu japca (смык). Mai mult ca atât, aceștia s-au organizat astfel încât 2-3 persoane asigură protecția, iar altele pescuiesc. La apropierea inspectorilor, braconierii se informează reciproc reușind de cele mai multe ori să fugă de la fața locului, să ascundă sau să arunce în apă uneltele de pescuit și peștele. Totuși pe data de 6 și 7 iulie curent, inspectorii au prins în flagrant 3 persoane care pescuiau cu japca în sectorul menționat.

  Astfel s-au întocmit 3 procese-verbale conform art. 114(1) al Codului Contravențional al R.M., suma totală a amenzilor constituind 1200 lei.

  Tot în cadrul acțiunilor ce au avut loc în perioada 05-07.07.2018 pe sectorul s. Dubăsarii Vechi, r-nul Dubăsari, până la s. Țîpova, r-nul Rezina, inspectorii Serviciului Piscicol au depistat și sancționat 15 persoane, majoritatea cărora pescuiau cu plase. Suma totală a amenzilor aplicate a constituit 5200 lei. Au fost ridicate și nimicite fără persoane culpabile 7 racile și 3 plase monofilament.


Unde este apă se găsesc și braconieri

[03-04.07.2018]   În cadrul unei acțiuni de inspectare comună cu Poliția de Frontieră sectorul Cahul, inspectorii Serviciului Piscicol au depistat 3 persoane care pescuiau cu plase pe lacul Manta, r-nul Cahul. Acțiunea a avut loc pe data de 04.07.2018. Astfel s-au întocmit 3 procese-verbale conform art. 114(1) al Codului Contravențional al R.M., suma totală a amenzilor constituind 1200 lei. De la braconieri au fost ridicate 4 plase monofilament. Deși nu aveam pește asupra lor, inspectorii au depistat în plase 3 păsări de apă, care au fost eliberate. În prezent, lacul Manta în mare parte este acoperit cu vegetație acvatică, iar pentru instalarea plaselor braconierii construiesc cărări.

  În același timp, Inspecția Piscicolă sectorul Orhei-Criuleni, în timpul inspectării de pe apă pe lacul de acumulare Dubăsari a depistat și ridicat 11 plase de pescuit între satele Cocieri și Holercani, r-nul Dubăsari, fiind depistată și o persoană care pescuia ilicit, întocmindu-se un proces-verbal în mărime de 300 lei.


Braconaj cu curent electric

[03.07.2018]   Pe data de 3 iulie curent, în jurul orei 5 dimineața, inspectorii Serviciului Piscicol aflându-se în deplasare de serviciu pe fluviul Nistru, sectorul de protecție piscicolă Căușeni-Ștefan Vodă, au surprins în flagrant 2 persoane care pescuiau cu ajutorul curentului electric în extravilanul satului Talmaza. După aproximativ 2 ore de urmărire, cetățenii originari din satul Talmaza și Ermoclia rn. Ștefan Vodă au fost reținuți. Asupra acestora inspectorii au depistat 10 exemplare de pește de specia caras, un amplificator, un acumulator și un minciog cu fire electrice utilizate la comiterea contravenției.

  Au fost întocmite 2 procese-verbale în mărime a câte 4500 lei pentru fiecare dintre făptași conform art. 114(5) al Codului Contravențional al R.M, fiind calculat și un prejudiciu în mărime de 540 lei pentru peștele prins.

  Uneltele de pescuit inclusiv barca gonflabilă a braconierilor piscicoli au fost ridicate și predate la depozitul Serviciului Piscicol.


Contracararea comerțului ilegal de pește

[29.06.2018]   Pe data de 27 și 28 iunie 2018, Serviciul Piscicol a efectuat acțiuni de inspectare și constatare a punctelor neautorizate de comercializare a peștelui viu, în vederea respectării legislației privind transportarea și comercializarea produselor pescuitului și a altor organisme acvatice pe străzi și în Piața Centrală din or. Chișinău, în or. Ialoveni și s. Sociteni, r-nul Ialoveni. Astfel, au fost depistate 3 încălcări a legislației (art. 29 din Legea nr.149 din 08.06.2006 privind fondul piscicol, pescuitul și piscicultura), în urma cărora au fost întocmite 3 procese-verbale conform art. 114(3) al Codului Contravențional al R.M. Comercianții nu dispuneau de careva acte pentru peștele expus spre comercializare. Suma totală a amenzilor aplicate a constituit 9000 lei.


Pescarii amatori verificați de inspectorii Serviciului Piscicol

[25.06.2018]   În perioada 18-24 iunie curent, inspectorii Serviciului Piscicol au depistat și documentat 26 de încălcări ale regimului protecției resurselor piscicole, aplicând amenzi conform art. 114(1) al Codului Contravențional al R.M. în sumă totală de 8600 lei. Cele mai multe încălcări, 22 dintre acestea, au fost depistate pe fluviul Nistru, în special pe sectorul de protecție piscicolă Orhei-Criuleni, aici inspectorii au întocmit 8 procese-verbale pentru pescuit cu plase. De asemenea, inspectorii au depistat și ridicat 14 unelte de pescuit fără persoane culpabile.

  Odată cu începerea sezonului de pescuit, inspectorii efectuează verificarea pescarilor sportivi și amatori. Pescarii sunt obligați să se conformeze cerințelor legislației în vigoare, să dețină și să prezente permisele de pescuit valabile, eliberate de către Serviciul Piscicol, alături de un act de identitate.

  Menționăm, că o mare parte dintre pescari dispun de permise de pescuit, ceia ce denotă faptul respectării legislației din ce în ce mai mult de către aceștia.


La prins peste cu curent electric

[21.06.2018]   Pe data de 21.06.2018, în jurul orei 02:30, în urma unei informații oeprative, inspectorii Serviciului Piscicol au intervenit pe malul fluviului Nistru preajma s. Puhăceni r-nul Anenii Noi, unde au depistat și urmărit o barcă cu 2 persoane care pescuiau cu undița electrică. Ajunși în preajma s. Șerpeni, braconierii au ieșit pe malul stâng al fluviului Nistru (s. Butor, r-n Grigoriopol). La fața locului a fost solicitată intervenția inspectorilor de mediu din regiunea transnistreană, care a reținut unul dintre braconieri originar din s. Șerpeni, care avea asupra sa 14 kg de pește și o undiță electrică.

  Pe cauza dată a fost deschis un dosar penal urmând să fie aplicată o amendă în mărime de aproximativ 10 mii lei de către responsabilii din regiunea transnistreană, care urmează să cerceteze cazul dat.

  Este cel de-al doilea caz de braconaj piscicol cu undița electrică depistat în ultimul an în urma conlucrării cu inspectorii de mediu din stânga Nistrului.

  Serviciul Piscicol mulțumește pentru implicarea conștiincioasă a oricărui cetățean în combaterea braconajului piscicol.


Amenzi de peste 13 mii lei aplicate de inspectorii piscicoli

[16.06.2018]   În perioada 11-17 iunie curent, Serviciul Piscicol a documentat 32 de încălcări ale regulilor de protecție a resurselor piscicole și a regulilor de pescuit.

  Astfel, Aparatul Central a documentat 10 persoane pentru pescuit ilicit cu plase în preajma s. Molovata (Dubăsari), pescuit cu japca în preajma s. Zolonceni (Criuleni) și pescuit fără permis în preajma s. Slobozia Mare și Giurgiulești (Cahul);

  Inspecția Piscicolă Cahul a depistat și documentat 8 cazuri de braconaj în preajma bălților Manta și s. Colibași din rn. Cahul;

  Inspecția Piscicolă sectorul Șoldănești-Rezina a documentat 5 persoane care au încălcat regulile de pescuit fiind sancționate pentru pescuit la trolling și cu dispozitive de localizare în Vîșcăuți și Lopatna (Orhei); dar și pentru pescuit fără permis în preajma s. Țîpova și Lalova (Rezina),

  Inspecția Piscicolă sectorul Ungheni-Fălești a întocmit 2 procese-verbale pentru pescuit ilicit în preajma or. Costești (Rîșcani) și un alt proces-verbal pentru comercializarea peștelui viu fără acte de proveniență în s. Cornești (Ungheni).

  Inspecția Piscicolă sectorul Briceni Edineț a întcmit 3 procese-verbale în preajma s. Corpaci și Cuconeștii Noi (Edineț);

  Inspecția Piscicolă sectorul Căușeni-Ștefan Vodă a întocmit 2 procese-verbale în s. Talmaza (Ștefan Vodă). Iar Inspecția Piscicolă sectorul Orhei-Criuleni a documentat o persoană pentru pescuit ilicit în s. Molovata (Dubăsari).

  Suma totală aplicată conform art. 114(1), 114(2), și 114(3) al Codului Contravențional al R.M. a constituit 13350 lei.

  Mai mult, inspectorii au ridicat 25 de unelte de pescuit fără persoane culpabile.


Patrulare comună pe râul Prut

[13.06.2018]   Serviciul Piscicol, Poliția de Frontieră și Inspecția Navală pe data de 12 iunie curent au patrulat în comun de pe apă sectorul râului Prut în preajma satelor Colibași, Brânza, Văleni, Slobozia Mare, Câșlița-Prut și Giugiulești din raionul Cahul.

  În rezultatul acțiunilor efectuate au fost depistate și sancționate 5 persoane care pescuiau fără permis fiind întocmite 5 procese-verbale conform art. 114(1) al Codului Contravențional al R.M. Suma totală a amenzilor aplicate a constituit 1800 lei. De asemenea, inspectorii au ridicat din preajma satelor Slobozia Mare, Câșlița-Prut și Giugiulești 9 vintire (ietre), un fragment de plasă și o plasă de la o năpatcă (fatcă).


Pescarii sportivi și amatori implicați în acțiuni de inspectare

[11.06.2018]   Inspecția Piscicolă sectorul Orhei-Criuleni și doi pescari sportivi voluntari din Republica Moldova, pe data de 10 iunie curent au efectuat o acțiune comună de protecție a resurselor piscicole. În cadrul acțiunii a fost inspectat lacul de acumulare Dubăsari, de la barajul Hidrocentralei până la satul Molovata, r-nul Dubăsari.

   Au fost depistate 3 persoane care pescuiau ilegal cu plase, fiind sancționate contravențional cu câte 600 lei, suma totală a amenzilor aplicate conform art.114(1) al Codului Contravențional al R.M, a constituit 1800 lei.

  Totodată au fost depistate și ridicate 8 plase de pescuit monofilament fără persoane culpabile. Circa 10 kg de pește a fost eliberat în stare vie.

  Dacă sunteți martorii unor ilegalități ce au loc în bazinele acvatice piscicole naturale rugăm să ne sesizați la linia fierbinte 078803303.


Prinși în flagrant cu 8 kg de somn

[31.05.2018]   Pe data de 31.05.2018, Inspecția Piscicolă sectorul Cahul și Poliția de Frontieră în timpul unei razii comune pe râul Prut, în preajma satului Colibași din raionul Cahul au depistat în flagrant 2 persoane care pescuiau în râul Prut în perioada de prohibiție. Asupra acestora inspectorii au depistat 8 kg de pește, dintre care majoritatea de specia somn european (38 exemplare) pescuite cu undița.

  Prin urmare au fost întocmite 2 procese-verbale conform art.114(1) al Codului Contravențional al R.M, cu aplicarea amenzilor maxime în mărime de 600 lei fiecăruia și s-a calculat și aplicat un prejudiciu pentru peștele prins în mărime de 10380 lei (câte 5190 lei fiecăruia). Totodată, cele 2 persoane s-au ales și cu câte o amendă din partea Poliției de Frontieră.

  Amintim că 5 iunie este ultima zi a perioadei de prohibiție a pescuitului pe râul Prut și lacul de acumulare Costești-Stânca.


Inspectare inopinată de Ziua Nistrului

[28.05.2018]   De Ziua Nistrului, pe data de 27.05.2018, inspectorii Serviciului Piscicol din cadrul Aparatului Central au efectuat o acțiune de inspectare inopinată pe sectorul fluviului Nistru inferior în amonte de or. Vadului lui Vodă, în preajma gurii de vărsare a râului Răut în fl. Nistru și pe lacul de acumulare Dubăsari.

  Drept urmare au fost verificate 12 persoane care pescuiau la scrumbie, dintre care una nu deținea permis de pescuit fiindu-i întocmit un proces-verbal conform art. 114(1) al Codului Contravențional al R.M.. La gura de vărsare a Răutului au fost surprinse 4 persoane care pescuiau cu japca, dintre care doar o persoană a putut fi reținută și sancționată.

  Acțiunea de inspectare a continuat și pe apă, fiind depistate în flagrant alte 3 persoane care instalau plase în preajma comunei Jora de Mijloc. Suma totală a amenzilor aplicate a constituit 1500 lei. Inspectorii au ridicat și 14 plase de pescuit fără stăpân din preajma comunei Jora de Mijloc.


Undiță electrică la Trifăuți

[24.05.2018]   Inspecția Piscicolă sectorul Soroca-Florești și Poliția de Frontieră sectorul Cosăuți pe data de 12.05.2018 au efectuat o razie comună pe fl. Nistru în scopul combaterii braconajului piscicol. În preajma s. Trifăuți, r-nul Soroca au surprins 2 persoane care intenționau să iasă cu barca pe apă. La observarea inspectorilor persoanele au reușit să fugă de la fața locului lăsând în urmă barca și o undiță electrică.

  Identitatea unuia dintre braconieri a fost stabilită după mai bine de o săptămână, acesta și-a recunoscut vina, fiind sancționat pentru încălcarea regimului de frontieră, dar și pentru intenția de pescui cu undița electrică. Astfel la data de 24.05.2018 Inspectorul de sector a întocmit un proces-verbal conform art.114(5) al Codului Contravențional al R.M, cu aplicarea amenzii în mărime de 4500 lei. Barca metalică, minciogul, acumulatorul și aparatul electric au fost ridicate în scopul predării la depozitul Serviciului Piscicol.


Inspectări curente

[14-19.05.2018]   În perioada 14-19.05.2018, Inspecțiile Piscicole din teritoriu și Aparatul Central al Serviciului Piscicol au documentat 13 persoane care au încălcat regulile de protecție a resurselor piscicole, fiind sancționate conform art. 114(1) al Codului Contravențional cu aplicarea amenzii în mărime de 300 lei fiecăruia, dintre care:

  - Inspecția Piscicolă sectorul Șoldănești-Rezina în comun cu 2 reprezentanți din stânga Nistrului au depistat în timpul inspectării de pe apă 2 persoane care pescuiau ilegal în preajma s. Jora de Sus și Lopatna, r-nul Orhei. De asemenea, în cadrul acțiunii s-au ridicat 8 plase de pescuit monofilament instalate ilicit de braconieri;

  - Inspecția Piscicolă sectorul Orhei-Criuleni și Aparatul Central au depistat 6 persoane care pescuiau fără permis în preajma s. Pîrîta și Coșnița r-nul Dubăsari, de asemenea, în timpul inspectării de pe apă în preajma s. Holercani și Molovata au depistat 15 plase de pescuit monofilament;

  - Inspecția Piscicolă sectorul Ungheni-Fălești a depistat 2 persoane care pescuiau ilegal în s. Pogănești, r-nul Hîncești;

  - Inspecțiile Piscicole Cahul, Rîșcani-Glodeni și Căușeni-Ștefan Vodă au depistat câte un contravenient în preajma s. Toceni, r-nul Cantemir, s. Văratic, r-nul Rîșcani și respectiv s. Cioburciu, r-nul Ștefan Vodă. În comun cu Poliția de Frontieră sectorul Tudora-1, în preajma s. Palanca a fost depistă o plasă monofilament cu 5 kg de pește, care a fost eliberat în stare vie.

  De asemenea, din preajma s. Colibași, r-nul Cahul au fost predate Inspecției Piscicole Cahul 13 plase monofilament ridicate de la braconieri de către Poliția de Frontieră și Inspectoratul Ecologic.

  Amintim că în perioada 07.04-05.06.2018 este instituită perioada de prohibiție pe râul Prut și 07.04-15.06.2018 pe fl. Nistru și în lacul de acumulare Dubăsari, iar în perioada 07.04-20.04.2018 pe sectorul de la orașul Camenca, până la s. Naslavcea.


Inspectări în lunca Prutului

[13-14.05.2018]   La data de 13.05.2018 Inspecția Piscicolă sectorul Ungheni-Fălești a inspectat piețele din s. Sculeni, r-nul Ungheni și or. Fălești, unde au fost verificate 3 persoane care comercializau pește viu. Una dintre persoanele verificate nu dispunea de certificat sanitar veterinar și actele de proveniență pentru lotul de pește expus spre comercializare. În urma acestui fapt a fost întocmit un proces-verbal pentru încălcarea prevederilor art. 114(3) al Codului Contravențional al R.M., aplicând amenda în mărime de 3000 lei.

  La data de 14.05.2018 în urma unei sesizări a Poliției de Frontieră sectorul „Leușeni-1”, au fost reținute 2 persoane care pescuiau cu o undiță în r. Prut, în preajma s. Pogănești, r-nul Hîncești în perioada de prohibiție a pescuitului. Prin urmare, una dintre cele 2 persoane a fost amendată cu 400 lei pentru încălcarea regulilor de pescuit. De asemenea, s-au ales și cu câte o amendă din partea Poliției de Frontieră pentru încălcarea regimului de frontieră.


Inspectări în lunca Prutului

[02-03.05.2018]   Pe data de 2 și 3 mai curent, Grupa Operativă a Serviciului Piscicol și Inspecția Piscicolă Cahul au inspectat lunca inundabilă a Prutului din preajma satelor Manta, Colibași, Brînza, Văleni, Slobozia Mare și Cîșlița-Prut din raionul Cahul. În urma acțiunii au fost depistate 5 persoane care pescuiau ilegal cu plase, dintre care 3 persoane în preajma s. Colibași și 2 persoane la Manta.

  Inspectorii au întocmit 5 procese-verbale conform art. 114(1) al Codului Contravențional al R.M., aplicând amenzi în sumă totală de 1500 lei. A fost calculat și aplicat un prejudiciu pentru peștele prins ilegal în mărime de 480 lei.

  Alte 5 plase au fost ridicate fără stăpân fiind aruncate de braconierii care au reușit să fugă în una din curțile de pe malul s. Manta.


Undiță electrică depistată pe Răut

[02.05.2018]   Urmare a unei informații parvenite de la cetățeni, Grupa Operativă a Serviciului Piscicol și IP Dubăsari pe data de 1 mai, în jurul orei 17:00 au depistat în flagrant 2 persoane care pescuiau cu undița electrică pe râul Răut, în timpul perioadei de prohibiție, în preajma s. Jevreni, r-nul Criuleni.

  Braconierii au fost sancționați contravențional conform art. art.114(5), cu aplicarea amenzilor în mărime de 3000 lei fiecăruia și un prejudiciu calculat, pentru cele 11,5 kg de pește prins, în mărime de 1470 lei. Uneltele interzise și barca gonflabilă au fost ridicate.

  Amintim că acum exact un an, în același loc a fost depistată o altă undiță electrică.


Colaborare cu Inspectoratul de Poliție și Poliția de Frontieră

[21-29.04.2018]   Prohibiția este una din cele mai importante perioade din ciclul vital al peștilor. Dat fiind importanța acesteia și protecția piscicolă trebuie să fie una competitivă. Inspecția Piscicolă sectorul Soroca-Florești în perioada 21-29.04.2018 a organizat și participat la acțiuni de protecție a resurselor piscicole în comun cu Inspectoratele de Poliție Otaci, Soroca și Florești, dar și cu Poliția de Frontieră pe sectorul s. Naslavcea-or. Camenca.

  În urma raziilor efectuate pe apă și uscat au fost depistate 5 încălcări în preajma s. Trifăuți, Egoreni rn. Soroca și Sănătăuca rn. Florești, fiind întocmite 5 procese-verbale conform art. art.114(1) al Codului Contravențional, cu aplicarea amenzilor în sumă de 1500 lei.


Acțiuni comune de inspectare cu partea română

[27.04.2018]   În temeiul prevederilor Acordului din 01.08.2003, între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul României privind cooperarea în domeniul protecţiei resurselor piscicole şi reglementarea pescuitului în râul Prut şi în lacul de acumulare Stânca – Costeşti, la 26.04.2018, Serviciul Piscicol și reprezentanții Agenției Naționale Pentru Pescuit și Acvacultură (ANPA) din România au efectuat în comun o acțiune de inspectare pe lacul de acumulare Costești-Stânca în preajma or. Costești, s. Duruitoarea Nouă, Dumeni, r-nul Rîșcani și s. Cuconeștii Noi, r-nul Edineț. Încălcări nu au fost depistate, semn că perioada de prohibiție se respectă în regiunea dată pe ambele maluri.

  Totodată inspectorii au participat la acțiunea de populare cu puiet de pește a lacului de acumulare Costești-Stânca și s-au angajat să efectueze mai des astfel de acțiuni comune în scopul contracarării pescuitului ilegal, nedeclarat și nereglementat.Acțiuni comune de inspectare cu regiunea transnistreană

[25.04.2018]   Pe data de 24.04.2018, Serviciul Piscicol și reprezentanți ai autorităților de mediu din regiunea transnistreană au desfășurat o acțiune comună de inspectare pe fluviul Nistru și lacul de acumulare Dubăsari în preajma satelor Oxentea, Goian, Molovata, Roghi, Cocieri, Holercani și or. Dubăsari, s. Ustia, or. Criuleni, s. Dzerjinscoe, s. Pîrîta și or. Vadul lui Vodă.

  În urma colaborării au fost depistate și ridicate 12 plase de pescuit monofilament și s-au eliberat 6 kg de pește în stare vie, pregătindu-se lacul Dubăsari pentru populare cu puiet de pește.

  Acțiunea dată a avut loc în temeiul prevederilor protocolului de colaborare cu organele abilitate din regiunea transnistreană pe domeniul protecție și utilizării durabile a resurselor biologice acvatice din bazinul fluviului Nistru semnat la 15.06.2016 și procesul-verbal al Grupului de Lucru sectorial în domeniul mediului pentru apropierea ambelor maluri ale Nistrului din 06.04.2018.

  Fortificarea relațiilor de conlucrare în scopul protecției resurselor piscicole între cele 2 maluri va constitui un pas important pentru eradicarea braconajului piscicol.


Încălcări ale regimului de prohibiție pe fluviul Nistru

[17-24.04.2018]   Timp de o săptămână, în perioada 17-24.04.2018 pe segmentul fluviului Nistru din raioanele Orhei, Dubăsari, Criuleni și Anenii Noi inspectorii Serviciului Piscicol au depistat și documentat peste 30 de încălcări ale regulilor de protecție a resurselor biologice acvatice. Au fost întocmite 29 procese-verbale conform art. 114(1) și 109(3) al Codului Contravențional al R.M. Suma totală a amenzilor aplicate constituie 10400 lei. Marea majoritate a proceselor-verbale au fost aplicate persoanelor care pescuiau ilicit cu plasele în derivă (сплав), pescuit fără permis, pescuit cu japca și spălarea autovehiculului pe malul Nistrului. Lipsa serviciului precum Poliția de Frontieră este una dintre cauzele ratei atât de mari ale braconajului piscicol pe segmentul dat.

  De asemenea, inspectorii au ridicat zeci de plase instalate de braconieri și de la persoanele culpabile, dar au și întreprins acțiune cu colectare de pe suprafața apei a peturilor din plastic ancorate de pescari și de braconieri.


Beleu și Manta în vizorul Serviciului Piscicol

[20.04.2018]   La 19 aprilie curent, Serviciul Piscicol și Poliția de Frontieră au desfășurat o acțiune comună de inspectare pe lacul Beleu din preajma s. Slobozia Mare, r-nul Cahul. În urma acțiunii au fost depistate și ridicate 17 plase de pescuit cu o lungime totală de peste 1 km. Persoane contraveniente nu s-au depistat.

  Inspectat a fost și lacul Manta din preajma localității cu același nume, unde în miezul zilei și în plină perioadă de prohibiție au fost prinse în flagrant 5 persoane care instalau plase de pescuit. Inspectorii au întocmit 5 procese-verbale conform art.114(1) al Codului Contravențional al R.M., iar suma totală a amenzilor aplicate a constituit 1500 lei

  De pe lacul Manta au fost ridicate 10 plase de pescuit. Toate plasele au fost nimicite prin tăiere.Lacul Manta inspectat de Serviciul Piscicol

[14.04.2018]   În cadrul unei acțiuni comune de inspectare organizată de Serviciul Piscicol și cu participarea Poliției de Frontieră Cahul, a fost inspectat lacul Manta din preajma localităților Pașcani și Manta, r-nul Cahul.

  Inspectorii au depistat și ridicat peste 3 km de plase instalate de braconierii locali, deși este instituită perioada de prohibiție a pescuitului.

  În flagrant au fost surprinse 7 persoane care au fost sancționate contravențional conform art. 114(1) al Codului Contravențional al R.M. Suma totală a amenzilor aplicate a constituit 3300 lei. Circa 20 kg de pește a fost eliberat în stare vie.
Inspectări pe fluviul Nistru

[12.04.2018]   Inspecția Piscicolă sectorul Șoldănești-Rezina, pe data de 11 și 12 aprilie 2018 a inspectat sectorul de la s. Oxentea până la or. Camenca. În urma acțiunii au fost depistate 5 încălcări, fiind întocmite 5 procese-verbale conform art.114(1) al Codului Contravențional al R.M. Suma amenzilor aplicate a constituit 1900 lei. Majoritatea încălcărilor au fost săvârșite de locuitori ai regiunii transnistrene. Unul dintre braconieri care avea pescuite în barcă circa 2 kg de pește a reușit să fugă de la fața locului, ulterior fiind identificat și sancționat. Inspectorii au mai ridicat 3 plase de pescuit monofilament instalate de braconieri. Detalii >>>


Prins cu 47 kg de pește la Tudora

[12.04.2018]   Inspecția Piscicolă sectorul Căușeni-Ștefan Vodă și Poliția de Frontieră pe data de 13.04.2018 au documentat o persoană prinsă în flagrant cu 47 kg de pește în preajma s. Tudora, r-nul Ștefan Vodă. Acesta s-a ales cu o amendă în mărime de 450 lei și un prejudiciul calculat pentru peștele prins cu năpatca (fatcă) în mărime de 5625 lei.

  O altă persoană, la fel în preajma s. Tudora a fost depistată pescuind cu năpatca pe timp de noapte, având pescuite 2 kg de pește, acesta s-a ales cu o amendă în mărime de 300 lei și un prejudiciu în valoare de 390 lei.

  De asemenea, în colaborare cu Inspecția Ecologică pe data de 13 și 14 aprilie curent au fost întocmite 7 procese-verbale pentru pescuit ilicit și încălcarea regulilor de pescuit în preajma s. Cioburciu și Talmaza, r. Ștefan Vodă. Suma totală a amenzilor aplicate conform art.114(1) și 114(2) al Codului Contravențional al R.M a constituit 2400 lei.

  Amintim că la data de 07.04.2018 a început perioada de prohibiție a pescuitului.


Undiță electrică în apropiere de lacul Beleu

[11.04.2018]   Inspecția Piscicolă sectorul Cahul și Poliția de Frontieră sectorul Brînza în timpul efectuării unei razii în preajma s. Slobozia Mare, r. Cahul, pe lacul Beleu și râul Prut la data de 12.04.2018, au observat o barcă cu 2 persoane lângă una din gârlele de scurgere a lacului Beleu. La apropierea de aceasta în încercarea de a fugi de la fața locului din barcă au aruncat toate componentele unei undițe electrice, inspectorii recuperând doar minciogul dotat cu cabluri electrice și întrerupător.

  Braconierii nu și-au recunoscut vina, mai mult au încercat să agreseze fizic inspectorul cu o vâslă. Pentru fapta lor, braconierii s-au ales cu câte o amendă în mărime de 4500 fiecăruia conform art. 114(5) al Codului Contravențional al R.M.

  Alte 2 persoane prinse la fel în preajma s. Slobozia Mare cu plase de pescuit au fost amendate cu câte 600 lei, iar cele 2 plase monofilament au fost ridicate.


Inspectare repetată în preajma s. Cioburciu, Ștefan Vodă

[11.04.2018]   La o distanță de 5 zile, Inspecția piscicolă sectorul Căușeni-Ștefan Vodă a efectuat o nouă acțiune de inspectare în preajma satului Cioburciu, r-nul Ștefan Vodă în comun cu reprezentanții Inspectoratului de Poliție. Inspectorii au depistat 7 plase monofilament cu o lungime de circa 350 m. Tot peștele a fost eliberat în stare vie, în jur de 20 kg. Ulterior, în preajma localității Răscăieți al raionului Ștefan Vodă a fost întocmit un proces-verbal în mărime de 300 lei pentru pescuit ilicit.

  Anterior, pe data de 07.04.2018, în prima zi de prohibiție, Inspecția piscicolă sectorul Căușeni-Ștefan Vodă a depistat și sancționat 3 pescari, conform art. 114(1) și 114(2) al Codului Contravențional al R.M pentru pescuit ilicit în preajma localității Cioburciu. Suma amenzilor aplicate a constituit 1050 lei.


Plase depistate în preajma s. Cioburciu, Ștefan Vodă

[06.04.2018]   Grupa Operativă a Serviciului Piscicol și un reprezentant al Inspectoratului de Poliție au întreprins o acțiune de inspectare pe cursul inferior al fluviului Nistru în preajma satului Cioburciu, r-nul Ștefan Vodă pe data de 06.04.2018. Inspectorii au depistat și ridicat 16 plase de pescuit și o ieteră. Din plasele ridicate au fose eliberate în stare vie circa 15 kg de pește.

  În cadrul acțiunii desfășurate în perioada 04-06.04.2018 inspectorii Serviciului Piscicol au mai întocmit 3 procese-verbale pentru pescuit ilicit cu plase în preajma localității Talmaza al aceluiași raion. Suma amenzilor aplicate conform art. 114(1) al Codului Contravențional al R.M a constituit 1000 lei.Organizarea perioadei de prohibitie

[06.04.2018]   Pe data de 04.04.2018 Aparatul Central al Serviciului Piscicol și Inspecțiile Piscicole teritoriale s-au întrunit pentru a organiza o ședință comună de raportare a activității pentru luna martie 2018 și de planificare a activității de inspectare pentru perioada de prohibiție a pescuitului 2018. După întrunire a fost organizată o acțiune amplă de inspectare pe întreg cursul fl. Nistru inferior și lacul de acumulare Dubăsari.

  Urmare a acțiunii întreprinse au fost depistate și sancționate contravențional 6 persoane conform art.114(1) al Codului Contravențional al R.M, care pescuiau ilegal în preajma satelor Țîpova (Rezina), Pîrîta (Dubăsari), Talmaza (Ștefan Vodă). Suma totală a amenzilor aplicate a constituit 1800 lei. Inspectorii au ridicat 17 plase monofilament și 4 racile depistate în mare parte pe lacul de acumulare Dubăsari.


Inspectări în sudul țării

[02.04.2018]   La 29 martie 2018, Aparatul Central al Serviciului Piscicol și Inspecția Piscicolă teritorială Căușeni-Ștefan Vodă în colaborare cu Poliția de Frontieră, au inspectat fluviul Nistru în sectoarele satelor Palanca, Tudora, Crocmaz, Olănești și Purcari, r-nul Ștefan-Vodă. În urma acțiunii au fost depistate și ridicate 7 fragmente de plasă instalate ilicit și a fost întocmit un proces-verbal în mărime de 300 lei, conform art.114(1) al Codului Contravențional al R.M. Alte 15 persoane care pescuiau legal au fost verificate.

  De asemenea, în colaborare cu Poliția de Frontieră din sectorul Brînza și Inspecția Piscicolă Cahul, a fost inspectat râul Prut și lacul Beleu în preajma s. Văleni și Slobozia Mare r-nul Cahul, unde s-au depistat și ridicat 10 plase de pescuit monofilament. Circa 5 kg de pește a fost eliberat în stare vie. O pasăre de apă (Corcodel mare Podiceps cristatus, L. 1758) găsită într-o plasă a braconierilor de asemenea a fost eliberată. Inspectorii au verificat și 3 pescari, care dețineau permise de pescuit și de acces în zona de frontieră.
Nereguli depistate de inspectori la comercializarea peștelui

[02.04.2018]   Pe data de 29 și 30 martie curent un echipaj al Serviciului Piscicol din cadrul Aparatului Central a inspectat 8 puncte de comercializare a peștelui viu din or. Căușeni și or. Cimișlia.

  Inspectorii au depistat nereguli la 7 dintre punctele verificate. Comercianții nu dețineau actele în regulă stabilite de legislație. Prin urmare au fost întocmite 7 procese-verbale conform art.114(3) al Codului Contravențional al R.M, cu aplicarea amenzilor în mărime a câte 3000 lei. Suma totală a amenzilor aplicate a constituit 21000 lei.Inspectări în scopul protecției resurselor biologice acvatice

[28.03.2018]   Pe data de 27 și 28 martie curent, Grupa Operativă a Serviciului Piscicol a efectuat o acțiune de inspectare pe lacul de acumulare Dubăsari, de la Barajul Hidrocentralei până la s. Holercani.

  În rezultat au fost depistate și ridicate 5 plase monofilamet cu o lungime totală de 350 m, au fost eliberate 14 kg de pește. A fost inspectat și sectorul fl. Nistru de la Barajul Hidrocentralei până la or. Criuleni. Pe acest segment au fost depistate 4 persoane care pescuiau fără permis, dintre care 2 persoane pescuiau cu japca (смык).

  Au fost întocmite 4 procese-verbale în temeiul art. 114(1) al Codului Contravențional al R.M., cu aplicarea amenzilor în mărime totală de 1500 lei și s-a calculat un prejudiciu în mărime de 575 lei pentru un exemplar de somn pescuit cu japca. Undițele au fost ridicate.Inspectări pe fl. Nistru

[26.03.2018]   În perioada 23-25 martie 2018, Inspecția Piscicolă sectorul Orhei-Criuleni și Grupa Operativă a Serviciului Piscicol au inspectat fluviul Nistru în preajma or. Vadul lui Vodă, or. Criuleni, s. Ustia r-nul Dubăsari și Barajul Hidrocentralei Dubăsari, unde au fost depistate 5 persoane care pescuiau ilegal. Inspectorii au aplicat 5 amenzi în mărime a câte 300 lei în temeiul art. 114(1) al Codului Contravențional al R.M, suma totală a amenzilor aplicate constituind 1500 lei.Inspectări în scopul protecției resurselor biologice acvatice

[18-23.03.2018]   În perioada 18-23 martie curent, Inspecțiile Piscicole desconcentrate în teritoriu au efectuat acțiuni de protecție a resurselor biologice acvatice.

  Astfel, Inspecția Piscicolă sectorul Căușeni-Ștefan Vodă în comun cu Poliția de Frontieră a întocmit 3 procese-verbale pentru încălcarea regulilor de protecție a resurselor piscicole cu aplicarea amenzilor în sumă de 1350 lei și au fost ridicate 3 plase de pescuit de la persoanele culpabile în preajma s. Crocmaz și s. Palanca, r-nul Ștefan Vodă.

  Inspecția Piscicolă sectorul Soroca-Florești a depistat o persoană care pescuia fără permis în preajma or. Soroca, aceasta s-a ales cu o amendă în mărime de 300 lei.

  Inspecția Piscicolă sectorul Orhei-Criuleni a efectuat o inspectare pe lacul de acumulare Dubăsari, depistând 2 persoane care pescuiau ilegal, fiind întocmite 2 procese-verbale în sumă totală de 600 lei. Au fost depistate și ridicate 8 plase de pescuit monofilament fără persoane culpabile.

  Inspecția Piscicolă Cahul a depistat un locuitor al s. Giurgiulești care pescuia de asemenea fără permis, în temeiul art. 114(1) al Codului Contravențional al R.M. a fost întocmit un proces-verbal în sumă de 300 lei.

  Inspecția Piscicolă sectorul Ungheni-Fălești a depistat și sancționat un comerciant în satul Milești, r-nul Nisporeni, care nu dispunea de acte pentru peștele comercializat, mărimea amenzii aplicate conform art. 114(3) al CCo., a constituit 3000 lei.Braconieri prinși cu 51 kg de pește

[15.03.2018]   În urma unei informații parvenite în adresa Serviciului Piscicol, Inspecția Piscicolă sectorul Șoldănești-Rezina și Grupa Operativă a Serviciului au prins în flagrant 2 cetățeni, locuitori ai s. Vîșcăuți, r-nul Orhei, care încărcau într-un automobil 51 kg de pește și 3 plase de pescuit.

  Braconierii s-au ales cu câte o amendă în mărime de 600 lei conform art. 114(1) al Codului Contravențional al R.M. și cu un prejudiciu în sumă de 6250 lei pentru peștele prins ilegal.

  Plasele folosite la comiterea contravenției au fost ridicate, iar peștele a fost transmis unei unități de comerț.

  De asemenea, în cadrul acțiunii date a mai fost amendată o persoană cu 300 lei care pescuia ilicit în preajma s. Jora de Jos, r-nul Orhei. Alte 5 plase monofilament s-au depistat și ridicat de inspectori tot din regiunea dată.
Inspectare pe Nistru

[13.03.2018]   Pe data de 12.03.2018 inspectorii Serviciului Piscicol au efectuat o acțiune de inspectare pe fl. Nistru și lacul de acumulare Dubăsari, pe sectorul de la s. Lopatna, r-nul Orhei, până la or. Vadul lui Vodă.

  În rezultat, au fost verificați în jur de 30 pescari, fiind depistate și sancționate contravențional 3 persoane care pescuiau ilegal. Două persoane pescuiau pe timp de noapte în preajma or. Criuleni, cărora le-au fost aplicate amenzi în mărime de 300 lei fiecăruia, iar a treia persoană practica pescuitul subacvatic sub podul de la Vadul lui Vodă, fiind echipat cu costum de scufundări și rezervor de oxigen, având pescuiți într-un juvelnic 23 raci.

  Cel din urmă nu s-a conformat cerințelor inspectorilor Serviciului Piscicol pentru a i se întocmi un proces verbal, încercând să plece de la fața locului. A fost solicitată intervenția poliției, fiind ulterior întocmit un proces verbal cu aplicarea amenzii în mărime de 600 lei și un prejudiciu în mărime de 2361 lei pentru racii pescuiți ilegal.Inspectorii Serviciului Piscicol în acțiune

[05-11.03.2018]   În perioada 05-11.03.2018, Inspectorii Serviciului Piscicol au întreprins acțiuni de inspectare în bazinele acvatice piscicole naturale depistând și documentând 11 persoane care au încălcat regulile de protecție piscicolă.

  Inspecția Piscicolă sectorul Cahul a depistat 2 persoane care pescuiau fără permis în râul Prut din preajma s. Giurgiulești și o a treia persoană în preajma s. Câșlița-Prut. Toți trei s-au ales cu câte o amendă în mărime de 300 lei.

  Inspecția Piscicolă sectorul Orhei-Criuleni a amendat 3 persoane care de asemenea pescuiau fără permis în preajma s. Cocieri, r-nul Dubăsari și or. Vadul lui Vodă.

  Inspecția Piscicolă sectorul Soroca-Florești la inspectarea sectorului din preajma orașului Soroca, pe data de 11.03.2018, a depistat și sancționat 3 persoane care nu dispuneau de permise de pescuit.

  La fel, pe data de 11.03.2018 Inspecția Piscicolă sectorul Căușeni-Ștefan Vodă, într-o razie comună cu Poliția de Frontieră, în preajma s. Palanca au depistat 2 persoane care braconau cu 3 plase de pescuit monofilament, având pescuite 9 kg de pește. Pentru fapta lor, braconierii s-au ales cu câte o amendă în mărime de 450 lei, conform art. 114(1) al Codului Contravențional al R.M. și un prejudiciul calculat pentru peștele prins în sumă de 620 lei.

  Inspecția Piscicolă sectorul Briceni-Edineț a inspectat sectorul r. Prut în comun cu Poliția de Frontieră. Încălcări nu au fost depistate.

  Inspecția Piscicolă sectorul Ungheni-Fălești a inspectat piața agricolă din or. Ungheni, unde a verificat un comerciant de pește viu, care era cu actele în regulă.

  Totodată, menționăm, că de la începutul anului 2018 și până la 1 martie 2018 au fost eliberate 5918 de permise de pescuit.Colaborare cu Poliția de Frontieră în sectorul Briceni-Edineț

[26.02.2018]   Pe parcursul săptămânii precedente – 19-24.02.2018, Inspecția Piscicolă sectorul Briceni-Edineț a efectuat acțiuni de inspectare pe cursul râului Prut în comun cu Poliția de Frontieră sectorul Cuconești și Lopatnic, o persoană ce nu deținea permis de pescuit a fost amendată cu 300 lei conform art. 114(1) al Codului Contravențional al R.M. De asemenea, a fost inspectată piața din or. Edineț, unde au fost verificați 3 comercianți de pește viu, care aveau actele în regulă.Braconieri prinși în flagrant pe fl. Nistru

[26.02.2018]   Inspecția Piscicolă sectorul Șoldănești-Rezina pe data de 23 februarie curent, a depistat 2 bărci pe lacul de acumulare Dubăsari, care pescuiau ilegal cu plasele în derivă (сплав) în preajma satului Oxentea, r-nul Dubăsari și în preajma satului Vâșcăuți, r-nul Orhei. Cei 4 braconieri prinși în flagrant s-au ales cu câte o amendă în mărime de la 300 la 400 lei, conform art. 114(1) al Codului Contravențional al R.M. Suma amenzilor aplicate a constituit 1400 lei. Plasele cu care pescuiau au fost ridicate, urmând să ajungă la depozitul Serviciului Piscicol pentru păstrare.

  La fel vineri, 23.02.2018, Grupa Operativă a Serviciului a depistat 3 persoane care pescuiau ilegal în extravilanul satului Pîrîta, r-nul Dubăsari, având asupra lor mai multe cârlige de dimensiuni mari, dar și o plătică pescuită evident la japcă, prin înțepare (rus. смык). Conform prevederilor art. 38, lit. n) din Legea nr. 149/2006 privind fondul piscicol, pescuitul și piscicultura, pentru protecţia fondului piscicol se interzice pescuitul cu unelte înţepătoare, cu jupuitorul. Inspectorii au întocmit 3 procese verbale și au aplicat amenzi în sumă de 1500 lei. Undițele și cârligele au fost ridicate și predate la depozitul Serviciului.Inspecția Piscicolă Soroca-Florești în acțiune

[26.02.2018]   Inspecția Piscicolă sectorul Soroca-Florești a efectuat o inspectare la piața agricolă din or. Drochia pe data de 23 februarie curent, unde a verificat 3 comercianți. Doar unul dintre comercianți deținea actele în regulă, celorlalți doi le-au fost întocmite câte o amendă în mărime de 3000 lei fiecare, conform art. 114(3) al Codului Contravențional al R.M.

  La fel, Inspecția Piscicolă sectorul Soroca-Florești, pe data de 20.02.2018, în timpul efectuării unei razii în preajma or. Otaci a depistat 3 persoane care pescuiau ilicit, dintre care una deținea asupra sa 2 fragmente de plasă monofilament. Au fost întocmite 3 procese verbale cu aplicarea amenzilor în mărime de 300 lei fiecăruia. Fragmentele de plasă au fost ridicate și vor fi transmise la depozitul Serviciului pentru păstrare.Colaborare dintre Serviciul Piscicol și IGP

[23.02.2018]   Inspecția Piscicolă sectorul Căușeni-Ștefan Vodă pe data de 21.02.2018 a depistat și ridicat 2 fragmente de plasă instalate ilicit pe fl. Nistru în preajma s. Tudora, r-nul Ștefan Vodă.

  Iar pe data de 23 februarie curent, Inspecția a desfășurat o acțiune de inspectare pe fl. Nistru de la s. Olănești și până la s. Palanca în comun cu polițiștii de sector. În rezultat au fost verificați 10 pescari, dintre care unul nu deținea permis, motiv pentru care a fost amendat cu 300 lei conform art. 114(1) al Codului Contravențional al R.M.Inspectări pe fl. Nistru

[21.02.2018]   Inspecția Piscicolă sectorul Orhei-Criuleni și Aparatul Central pe data de 19 și 20 februarie curent au inspectat fl Nistru în raioanele Criuleni și Dubăsari depistând și documentând persoane care au încălcat regulile de protecție a resurselor piscicole. Au fost aplicate 4 amenzi conform art. 114(1) al Codului Contravențional al R.M., în sumă totală de 1200 lei. Totodată a fost verificată activitatea stației de captare a apei nr.4 Coșnița, care în prezent nu activează, având un regim sezonier. Detalii >>>Inspectare pe sectorul Șoldănești-Rezina

[19.02.2018]   Inspecția Piscicolă sectorul Șoldănești-Rezina în perioada 12-16.02.2018 a întreprins acțiuni de verificare a pescarilor în sectorul său de protecție. A fost verificați pescarii care pescuiau pe fl. Nistru fiind depistate 2 persoane care nu dispuneau de permise de pescuit în preajma or. Rezina și s. Țîpova, r-nul Rezina, fiind întocmite 2 procese-verbale cu aplicarea amenzilor în mărime a câte 300 lei fiecăruia, conform art. 114(1) al Codului Contravențional al R.M.

  Alte 2 încălcări au fost depistate de către Inspecția Piscicolă sectorul Șoldănești-Rezina în preajma or. Orhei, unde două persoane pescuiau pe râul Răut fără permise de pescuit, au fost întocmite 2 procese-verbale cu aplicarea amenzilor în mărime de 300 lei fiecăruia.

  În comun cu reprezentanții Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor au fost verificați 2 comercianți de pește viu la piața din or. Șoldănești. Comercianții dețineau actele în regulă.La pescuit cu japca

[17.02.2018] 


  Sâmbătă, 17.02.2018, Inspecția Piscicolă sectorul Cahul a fost alertată de către Poliția de Frontieră precum că în preajma s. Etulia din UTA Găgăuzia 3 persoane ar pescui ilegal. La fața locului inspectorul de sector a constata 3 persoane locuitori ai s. Slobozia Mare din r-nul Cahul, care pescuiau cu japca (смык) în lacul Cahul în apropiere de s. Etulia-Nouă, r-nul Vulcănești. Uneltele înțepătoare le-au aruncat în apă la vederea inspectorului.

  Toți 3 au fost amendați cu câte 600 lei pentru pescuit cu unelte interzise. În total, suma amenzilor aplicate conform art. 114(1) al Codului Contravențional al R.M. a constituit 1800 lei.
Verificarea comercianților de pește din mun. Chișinău

[16.02.2018]   Inspectorii Aparatului Central al Serviciului Piscicol au verificat mai multe puncte de comercializare din diferite sectoare ale mun. Chișinău pe data de 16.02.2018. În rezultat, a fost depistat un comerciant neautorizat și fără careva acte de proveniență a peștelui la sensul giratoriu de pe blvd. Mircea cel Bătrân, iar un alt comerciant de asemenea fără acte de proveniență și certificat sanitar-veterinar pe str. Calea Basarabiei. Ambii comercianți au fost amendați cu câte 3000 lei conform art. 114(3) al Codului Contravențional al R.M.Comercianți ilegali de pe Calea Basarabiei amendați

[14.02.2018]   Inspectorii Serviciului Piscicol a verificat punctul de comercializare de pe str. Calea Basarabiei din mun. Chișinău, unde au depistat mai multe nereguli. În facturile prezentate de către cei vizați era indicată o cantitate mai mică de pește decât cea expusă către comercializare. Alte nereguli constate au fost: lipsa certificatul sanitar veterinar și lipsa autorizației de funcționare.

  Inspectorii au întocmit 2 procese-verbale cu aplicarea amenzilor în mărime a câte 3000 lei celor 2 proprietari ai punctului de comercializare, conform art. 114(3) al Codului Contravențional al R.M. Surplusul de pește – 181 kg ce lipsea din facturile prezentate a fost ridicat și predat unei unități de comerț conform legii nr. 149 din 08.06.2006. Comercianților le-a fost solicitat să părăsească locul dat.

  Aceștia au declarat că sunt familiarizați cu prevederile legale în vigoare referitor la condițiile de comercializare a peștelui viu, au recunoscut vina, dar aleg să încalce legea din motive de fiscalitate.Braconieri prinși de inspectorii Serviciului Piscicol

[13.02.2018]   Pe data de 13.02.2018, în jurul orei 00:15 Grupa Operativă a Serviciului Piscicol au prins în flagrant 2 braconieri în preajma satului Lopatna, r-nul Orhei, care aveau asupra lor peste 20 kg de pește capturat prin metoda plaselor în derivă (сплав).

  Inspectorii au întocmit 2 procese-verbale cu aplicarea amenzilor în mărime de 600 lei fiecăruia conform art. 114(1) al Codului Contravențional al R.M. și a fost calculat un prejudiciu în mărime de 4900 lei pentru peștele capturat. Inspectorii au ridicat 2 plasele monofilament utilizate la comiterea braconajului piscicol. Peștele pescuit ilegal a fost predat unei unități de comerț.

  Totodată au fost amendate alte 3 persoane cu câte 300 lei pentru pescuit fără permis în preajma or. Vadul lui Vodă, iar alte aproximativ 50 au fost verificate, având actele în regulă.Inspectări pe fl. Nistru și lacul Dubăsari

[09.02.2018]   În perioada 05-09.02.2018 Inspecțiile Piscicole desconcentrate în teritoriu pe fl. Nistru și Grupa Operativă a Serviciului Piscicol au depistat și documentat 15 încălcări ale legislației în domeniul protecție resurselor piscicole, dintre care 13 procese verbale și 2 tentative contravenționale.

   Inspecția Piscicolă sectorul Orhei-Criuleni a documentat 2 persoane care pescuiau ilicit în preajma or. Vadul lui Vodă.

   Inspecția Piscicolă sectorul Căușeni-Ștefan Vodă a întreprins o acțiune de inspectare comună cu Poliția de Frontieră, depistând și ridicând o plasă. Au fost întocmite 4 procese verbale în preajma s. Crocmaz și 1 p-v în preajma s. Tudora, r-nul Ștefan Vodă.

   Inspecția Piscicolă sectorul Soroca-Florești a depistat o persoana care pescuia fără permis în preajma s. Slobozia-Vărăncău din rn. Soroca.

   Inspecția Piscicolă sectorul Șoldănești-Rezina în timpul verificării pescarilor sportivi și amator de pe fl. Nistru nu a depistat încălcări.

   Grupa Operativă în timpul verificării sectorului fl. Nistru din preajma or. Vadul lui Vodă a depistat și amendat cu 600 lei o persoana care spăla autovehiculul în apropiere de fl. Nistru, dar și alte 5 persoane care pescuiau fără permis tot în preajma or. Vadului lui Vodă și or. Criuleni. Suma totală a amenzilor aplicate constituie 2950 lei.Inspectări pe r. Prut și lacul Costești-Stânca

[09.02.2018]    Pe parcursul săptămânii curente Grupa Operativă a Serviciului Piscicol și Inspecțiile Piscicole desconcentrate în teritoriu pe segmentul r. Prut și lacul de acumulare Costești-Stânca au documentat 11 încălcări ale legislației în domeniul protecție resurselor piscicole.

   Astfel, Inspecția Piscicolă sectorul Cahul a depistat 4 persoane care pescuiau în preajma or. Leova și s. Etulia din UTA Găgăuzia, care nu dispuneau de permise de pescuit.

   Inspecția Piscicolă sectorul Ungheni-Fălești a depistat pe traseul Chișinău-Ungheni un comerciant de pește viu care nu deținea careva acte, fiind întocmit un proces-verbal conform art. 114(3) al Codului Contravențional. Iar în preajma comunei Valea Mare, rn. Ungheni a fost depistată o persoană care pescuia fără permis în r. Prut.

   Inspecția Piscicolă sectorul Rîșcani-Glodeni a depistat o persoană care pescuia fără permis în lacul de acumulare Costești-Stânca.

   Grupa Operativă în cadrul unei acțiuni de inspectare în perioada 07-08.02.2018 a depistat 2 pescari ce pescuiau fără permis în preajma s. Duruitoarea, r-nul Costești, dar și un comerciant de pește viu în s. Petrușeni, r. Rîșcani, care nu deținea acte de proveniență. Inspectorii au mai depistat și o plasă monofilament pe lacul Costești-Stânca, care a fost ridicată. Suma totală a amenzilor aplicate este de 8400 lei.Inspectări pe fl. Nistru

[02.02.2018]   Pe parcursul săptămânii curente, în perioada 29.01-02.02.2018 Inspectorii piscicoli au efectuat verificări pe întreg sectorul fl. Nistru depistând și documentând 8 contravenții privind încălcarea regulilor de protecție a resurselor piscicole.

   Astfel, Inspecția Piscicolă sectorul Soroca-Florești a depistat 2 persoane care pescuiau fără permis în preajma or. Soroca, Inspecția Piscicolă sectorul Orhei-Criuleni a depistat 2 contravenții în preajma or. Vadul lui Vodă și s. Molovata r-nul Dubăsari, iar Inspecția Piscicolă sectorul Căușeni-Ștefan Vodă a depistat o persoană care pescuia ilicit în preajma s. Purcari, r-nul Ștefan Vodă..

   Inspectorii Aparatului Central efectuând o acțiune de inspectare în aval de barajul Dubăsari și până la or. Vadul lui Vodă au depistat de asemenea 3 contravenții în preajma s. Ustia și or. Vadul lui Vodă. Suma totală a amenzilor aplicate de inspectori este de 2700 lei.

   În atenția pescarilor, Serviciul Piscicol vă recomandă se evitați pescuitul de pe gheață și să nu ignorați avertismentele inspectorilor.Cositul stufului este interzis

[31.01.2018]    Stuful este o plantă erbacee, perenă care crește în regiunea malurilor apelor lin curgătoare și stătătoare, constituind un adăpost ideal pentru animale și păsările sălbatice, precum și un loc de reproducere pentru pești în perioada primăverii. Datorită însușirilor sale fizice, stuful anterior avea o întrebuințare mai largă, fiind utilizat ca material de construcție a caselor, acoperișurilor, gardurilor, etc.

   În prezent colectarea stufului este reglementată conform prevederilor Legii nr. 149 din 08.06.2006 (art. 38 lit. j), iar cositul acestuia este permis în baza unei autorizații eliberate de către autoritatea emitentă.

   Pe data de 30.01.2018, Inspecția Piscicolă sectorul Orhei-Criuleni a depistat în preajma s. Molovata, r-nul Dubăsari un grup de persoane care colectau stuf fără autorizație, motiv pentru care a fost întocmit un proces verbal în baza art. 114(1) al Codului Contravențional al R.M., aplicând amenda în sumă de 600 lei, fiind stopată activitatea acestora.Râul Prut în vizorul inspectorilor piscicoli

[29.01.2018]    Pe data de 28.01.2018, în urma unei razii a Inspecției Piscicole sectorul Ungheni-Fălești în comun cu SPF Leușeni 1, a fost inspectat malul râului Prut sectorul s. Nemțeni – s. Feteasca municipiul Hîncești unde au fost verificate actele și permisele de pescuit a 12 pescari amatori care pescuiau regulamentar.

   Totodată a fost inspectata și piața din s. Bujor, mun. Hîncești, unde a fost depistata o persoana care realiza peste de specia crap și fitofag aproximativ 40 kg, fără să deține careva acte care să confirme proveniența sau calitatea peștelui. A fost întocmit un proces verbal în baza art. 114(3) al Codului Contravențional al R.M., aplicând amenda în sumă de 3000 lei.Braconier prins cu 63 kg de pește

[23.01.2018]    La data de 23.01.2018, Inspecția Piscicolă Cahul în colaborare cu Poliția de Frontieră au depistat o persoană care avea asupra sa 6 plase monofilament cu pește în Rezervația Naturala de Stat "Prutul de Jos" în preajma localității Slobozia Mare, r-nul Cahul. Braconierul avea pescuite 63 kg de pește, acesta a recunoscut că a pescuit în lacul Beleu.

   Pentru fapta sa, s-a ales cu o amendă în mărime de 1200 lei conform prevederilor art. 139 al Codului Contravențional pentru încălcarea modului stabilit de folosire a regnului animal în rezervaţiile naturale şi în alte arii naturale protejate de stat. De asemenea, a fost stabilit și un prejudiciu calculat pentru peștele prins în sumă de 9310 lei. Peștele lăsat contravenientului contra plată.Inspectare pe sectorul r-nul Anenii Noi-Dubăsari

[11-12.01.2018]    Pe data de 11 și 12 ianuarie curent, 2 echipe delegate ale Serviciului Piscicol au inspectat porțiunea fl. Nistru cuprinsă între raioanele Anenii Noi și Dubăsari. În rezultat au fost depistate și documentate 7 persoane care au încălcat legislația în vigoare privind fondul piscicol, pescuitul și piscicultura. Astfel, au fost întocmite 2 procese-verbale în preajma or. Vadul lui Vodă pentru pescuit fără permis, 2 p-v în preajma s. Marcăuți, r-nul Dubăsari pentru braconaj cu plase și câte un proces-verbal în preajma or. Criuleni și s. Ustia, s. Holercani r-nul Dubăsari pentru pescuit fără permis și în loc interzis. Suma totală a amenzilor aplicate constituie 2450 lei. De asemenea, inspectorii au depistat și ridicat 8 plase monofilament, cu o lungime aproximativă de 500 m din preajma satelor Marcăuți și Molovata r-nul Dubăsari.

   Urmare a unui apel telefonic pe data de 12.01.2018, au fost documentați 2 comercianți de pește ilegali din mun. Chișinău din sectoarele Telecentru și Buiucani, suma amenzilor aplicate conform art. 114(3) a Codului Contravențional a constituit 6000 lei.Inspectare în regiunea de sud a țării

[10.01.2018]    Pe data de 10 ianuarie curent, două echipe ale Serviciului Piscicol au inspectat fl. Nistru și r. Prut în raioanele Ștefan Vodă și Cahul. Inspectorii au depistat 15 plase și fragmente de plase monofilament instalate pe lacul Beleu și râul Prut din preajma satului Slobozia Mare, r-nul Cahul, cu o lungime totală de aproximativ 800 m. În total au fost întocmite 4 procese-verbale (2 p-v în satul Slobozia Mare, r-nul Cahul și 2 p-v în s. Crocmaz, r-nul Ștefan Vodă) conform art. 114(1) al Codului Contravențional, cu aplicarea amenzilor în sumă totală de 1200 lei.Braconaj cu plase pe fl. Nistru

[05.01.2018]    În urma acțiunii de inspectare desfășurate pe fl. Nistru, la data de 05.01.2018, în preajma satelor Oxentea și Molovata, r-nul Dubăsari, inspectorii Serviciului Piscicol au depistat 8 persoane care pescuiau ilegal, dintre care 7 persoane implicate în braconaj cu plase. Au fost întocmite 8 procese-verbale conform art. 114(1) al Codului Contravențional, cu aplicarea amenzilor în sumă totală de 3600 lei.

   În unul dintre cazuri, în preajma satului Molovata, braconierii au aruncat în apă un sac cu 22 kg de pește. La scurt timp, inspectorii au recuperat peștele, calculând și aplicând contravenienților un prejudiciu în sumă de 2500 lei.

  De asemenea, fără persoane contraveniente au fost depistate și ridicate 10 plase monofilament. Uneltele de pescuit au fost predate la depozitul Serviciului Piscicol.Inspectare în regiunea de nord a țării

[02-04.01.2018]    Inspectorii Serviciului Piscicol au efectuat acţiuni de inspectare în partea de nord a țării în perioada 02-04.01.2018.

   Prin urmare au fost inspectate sectoarele de protecție piscicolă Soroca-Florești, Briceni-Edineț și Rîșcani-Glodeni.

   În timpul inspectării lacului de acumulare Costești-Stânca au fost depistate 2 persoane care am mers la pescuit fără permise pentru anul 2018, fiind întocmite 2 procese-verbale conform art. 114(1) al Codului Contravențional. În timpul inspectării de pe apă, plase nu au fost depistate.

   Nu au scăpat de amenzi nici vânzătorii neautorizați de pește viu, care comercializau pește fără careva acte. Astfel, inspectorii au sancționat 4 comercianți, câte un comerciant în fiecare din locațiile: s. Zgurița, r-nul Drochia, or. Soroca, or. Briceni și or. Lipcani.

   Amenzile aplicate comercianților ilegali conform art. 114(3) al CCo. constituie suma totală de 12000 lei.Inspectare pe fl. Nistru

[07-08.12.2017]    Timp de 2 zile, pe data de 07-08.12.2017 de către inspectorii Serviciului Piscicol au fost efectuate acţiuni de protecţie a resurselor biologice acvatice pe fl. Nistru, sectoarele de protecție piscicolă Șoldănești-Rezina, Orhei-Criuleni, r-nul Anenii Noi și Căușeni-Ștefan Vodă.

   În urma inspectării sectoarelor menţionate au fost depistate şi ridicate șapte plase de monofilament cu o lungime totală de 500 metri și 7 racile, care au fost instalate ilicit. Peste 30 de pescari sportivi și amatori au fost verificați.

   De asemenea au fost depistate şi documentate 6 încălcări a regulilor de protecţie a resurselor biologice acvatice şi a regulilor de pescuit, fiind încheiate 4 procese verbale contravenţionale în baza art. 114 alin. (1) Cod Contravenţional. Amenzile aplicate braconierilor constituie suma totală de 1200 lei. Peste 5 kg de pește de diferite specii și 1,5 kg raci de râu au fost eliberați în stare vie în mediul acvatic. Uneltele de pescuit care au fost utilizate la comiterea braconajului piscicol au fost ridicate și transmise la depozitul Serviciului Piscicol.Noi încălcări depistate de inspectorii piscicoli

[01.12.2017]    Pe data de 29.11.2017 în preajma satului Corjova, r-nul Criuleni, Inspecția Piscicolă sectorul Orhei-Criuleni a surprins un bărbat ce instala o plasă monofilament pe fl. Nistru. Acestuia i-a fost întocmit un proces-verbal conform art. 114(1) al Codului Contravențional, cu aplicarea unei amenzi în mărime de 300 lei.

   Pe parcursul săptămânii curente, Inspecția Piscicolă sectorul Șoldănești-Rezina, în timpul efectuării acțiunilor de inspectare pe fl. Nistru, în preajma satelor Țîpova și Lalova a depistat 3 persoane care au încălcat regulile de protecție a resurselor piscicole, fiind amendate cu câte 300 lei fiecare. De asemenea, în timpul verificării pieții din or. Șoldănești, a fost depistat un comerciant fără acte de proveniență a peștelui expus spre comercializare, motiv pentru care a fost întocmit un proces-verbal conform art. 114(3) al Codului Contravențional al R.M., cu aplicarea amenzilor în mărime de 3000 lei.

   Pe data de 01.12.2017, Inspecția Piscicolă Cahul în comun cu poliția de Frontieră, a efectuat o acțiune de inspectare în preajma lacului Cahul, iar în apropiere de satul Etulia din (UTA Găgăuzia) a depistat 2 persoane care scoteau o plasă din apă. Pentru fapta lor, braconierii s-au ales cu câte o amendă în mărime de 600 lei fiecare și un prejudiciu pentru peștele capturat în mărime de 640 lei.Acțiuni de inspectare în sectorul Criuleni

[29.11.2017]    Inspecția Piscicolă sectorul Orhei-Criuleni pe data de 24 și 26 noiembrie curent a efectuat acțiuni de inspectare în sectorul de protecție piscicolă.

   În urma inspectării sectorului fluviului Nistru, de la barajul lacului de acumulare Dubăsari și până la orașul Vadul lui Vodă au fost verificați peste 40 de pescari sportivi și amatori, iar o persoană care nu deținea permis de pescuit a fost amendată cu 300 lei.

   De asemenea, inspectorul de sector a verificat și piața din s. Dubăsarii Vechi, r-nul Criuleni, unde a depistat un comerciant care nu deținea acte pentru peștele expus spre comercializare. Pentru încălcarea dată a fost întocmit un proces-verbal conform art. 114(3) al Codului Contravențional al R.M., cu aplicarea amenzilor în mărime de 3000 lei.Comercianți ilegali de pește în mun. Chișinău

[24.11.2017]    În cadrul unei acțiuni de inspectare desfășurate pe data de 23.11.2017 în scopul depistării și tragerii la răspundere a comercianților de pește ilegali în raza mun. Chișinău, inspectorii Serviciului Piscicol au depistat și documentat 5 comercianți care nu dispuneau de documentele necesare stabilite de legislație pentru a realiza pește viu. Comercianților le-au fost întocmite procese-verbale conform art. 114(3) al Codului Contravențional al R.M., cu aplicarea amenzilor în mărime de 3000 lei fiecare. Suma totală a amenzilor aplicate constituie 15000 lei.

   Deși anterior unii dintre comercianți au mai fost sancționați pentru aceleași abateri, totuși aceștia continuă să încalce legea în continuare.Plase depistate pe fluviul Nistru

[09.11.2017]    În cadrul unei noi acțiuni de inspectare desfășurate la data de 7 și 8 noiembrie 2017 pe sectorul de la barajul hidrocentralei Dubăsari și până la satul Molovata, inspectorii Serviciului Piscicol au depistat și ridicat 12 plase monofilament instalate de către braconieri, care ulterior au fost predate la depozitul Serviciului pentru păstrare. Din plase au fost eliberate în stare vie circa 5 kg de pește.Zeci de racile depistate pe Nistru

[06.11.2017]    În cadrul unei acțiuni de inspectare ce a avut loc pe data de 2 și 3 noiembrie curent pe lacul de acumulare Dubăsari (fl. Nistru), în preajma comunei Jora de Mijloc, r-nul Orhei, inspectorii Serviciului Piscicol au depistat și ridicat 42 racile de diferite forme și mărimi, care au fost instalate de către braconieri. La fel au fost depistate 4 plase de pescuit monofilament, care au fost ridicate. Toate ustensilele au fost transmise la depozitul Serviciului Piscicol. Circa 5 kg de raci au fost eliberați în stare vie.Comercianții de pește amendați

[30.10.2017]    Chiar dacă la începutul lunii octombrie curent vânzătorii de pește viu de pe Calea Basarabiei din or. Chișinău, au fost amendați de către inspectorii Serviciului Piscicol pentru comercializare fără acte, pe data de 25.10.2017 în cadrul unei noi acțiuni de inspectare inspectorii au întocmit 2 procese-verbale conform art. 114(3) pentru aceeași încălcare. Suma amenzilor aplicate constituie 6000 lei. Tot pe Calea Basarabiei un bărbat care spăla camionul în apropiere de r. Bîc s-a ales cu o amendă în mărime de 600 lei.

   Iar pe data de 27.10.2017, în or. Vadul lui Vodă o persoană care vindea pește viu fără acte de proveniență și certificat sanitar-veterinar a fost amendat cu 3000 lei pentru această încălcare.Sezonul braconajului la raci

[25.10.2017]    O acțiune nouă de combatere a braconajului la raci a avut loc pe lacul de acumulare Dubăsari (fl. Nistru), în raionul Rezina, pe data de 22 și 23 octombrie curent.

   Inspectorii au depistat și ridicat 64 racile de diferite forme și lungimi instalate în preajma orașului Rezina, satele Ciorna, Saharna, Țîpova și Lalova. De asemenea, a fost ridicată și o plasă monofilament din preajma satului Lalova, fiind utilizată pentru triere de către un braconier care a fugit pe malul stâng al fl. Nistru.

   Inspectorii au mai întocmit 5 procese-verbale pentru pescuit ilicit pe timp de noapte și braconaj cu racile. Suma totală a amenzilor aplicate conform art. 114(1) al Codului Contravențional al R.M. a constituit 1500 lei. Circa 7 kg de raci au fost eliberați în stare vie în mediul acvatic.
Pescarii autorizați în vizorul inspectorilor de mediu

[24.10.2017]    Sâmbătă, 21 octombrie curent, Inspecțiile Piscicole din teritoriu au efectuat acțiuni de verificare a pescarilor sportivi și amatori.

   Astfel, Inspecția Piscicolă sectorul Orhei-Criuleni a inspectat o porțiune a fl. Nistru, de la barajul Dubăsari până la or. Vadul lui Vodă, unde a verificat peste 60 de pescari, dintre care 6 nu dețineau permise de pescuit, fapt pentru care au fost amendați conform art. 114(1) al Codului Contravențional al R.M.

   La fel, Inspecția Piscicolă sectorul Rîșcani-Glodeni în timpul verificării a circa 30 pescari care pescuiau în pe lacul de acumulare Costești-Stânca, a depistat 4 persoane care nu dețineau permise, întocmindu-le procese-verbale pentru acest fapt.

   Inspecția Piscicolă sectorul Șoldănești-Rezina a verificat 35 de pescari, iar o persoană nu deținea permis de pescuit și i-a fost întocmit un proces-verbal, totodată inspectorii au depistat și ridicat 5 racile instalate ilegal, la fel și Inspecțiile Piscicole sectorul Soroca-Florești și Căușeni-Ștefan Vodă au întocmit câte un proces-verbal pentru pescuit ilicit și încălcarea regulilor de pescuit.

   În total au fost întocmite 13 procese-verbale, iar suma amenzilor aplicate de către inspectorii piscicoli teritoriali pe data de 21.10.2017 a constituit 4350 lei.Sezonul braconajului la raci

[20.10.2017]    Începând cu prima decadă a lunii octombrie s-a observat o accentuare a fenomenul braconajului la raci, fiind depistate și ridicate racile de diferite forme și mărimi în special din lacul de acumulare Dubăsari și fl. Nistru inferior.

   Doar în perioada 19-20.10.2017 inspectorii Serviciului Piscicol au depistat și ridicat aproximativ 130 racile de pe fl. Nistru. O mare parte dintre acestea, peste 80 racile, 2 ietere și un fragment de plasă au fost depistate în cadrul unei acțiuni de inspectare pe cursul inferior al fl. Nistru în preajma localităților Talmaza, Cioburciu și Răscăieți, r-nul Ștefan Vodă. Tot în cadrul acestei acțiuni au fost amendate 6 persoane care au încălcat regulile de pescuit conform art. 114(1) al Codului Contravențional al R.M., dintre care 2 persoane pescuiau cu plase în preajma localității Tudora, r-nul Ștefan Vodă. Suma amenzilor aplicate a constituit 2100 lei.

   Inspecțiile Piscicole sectorul Orhei-Criuleni și Șoldănești-Rezina pe data de 19.10.2017 au efectuat inspectări pe lacul de acumulare Dubăsari, de la barajul hidrocentralei Dubăsari, până la or. Rezina, depistând și ridicând în total 44 racile și 2 plase monofilament , totodată întocmind 2 procese-verbale pentru pescuit ilicit.

   Acțiunile vor continua.
Verificarea pescarilor amatori

[19.10.2017]    Pe data de 18 octombrie curent, inspectorilor Serviciului Piscicol au întreprins acțiuni de verificare a pescarilor sportivi și amatori de la barajul hidrocentralei Dubăsari în aval, până la satul Puhăceni, r-nul Anenii Noi.

   Pe segmentul dat au fost verificați peste 70 de pescari, dintre care 6 nu dețineau permise de pescuit, fapt pentru care inspectorii au întocmit procese verbale conform art. 114(1) al Codului Contravențional al R.M. Suma amenzilor aplicate constituie 1800 lei.

   Majoritatea pescarilor verificați în extravilanul or. Vadul lui Vodă, aveau pescuit în mediu 2-3 kg de pește din specia babușcă.Racile instalate ilegal pe fl. Nistru sectorul Ștefan Vodă

[17.10.2017]    În noaptea de 16 spre 17 octombrie curent, Serviciul Piscicol în comun cu reprezentanți ai Poliției de Frontieră Direcția Regională EST au desfășurat o razie anti-braconaj piscicol pe fl. Nistru în preajma localităților Purcari, Olănești, Tudora și Palanca, r-nul Ștefan Vodă.

   Urmare a acțiunilor întreprinse au fost depistați și amendați 3 pescari, care pescuiau pe timp de noapte, suma amenzilor aplicate conform art. 114(1) și 114(2) al Codului Contravențional al R.M constituie 1050 lei.

   Totodată au fost depistate 20 racile instalate ilicit în preajma localității Tudora, un fragment de plasă, iar în preajma localității Olănești au fost depistate și ridicate 2 ietere. Uneltele de pescuit au fost predate la depozitul Serviciului Piscicol.

   În dimineața zilei de 17.10.2017, inspectorii Serviciului au verificat o hală de comercializare a peștelui din orașul Căușeni, cei 4 vânzătorii dețineau toate actele în regulă.Braconaj piscicol pe lacul de acumulare Dubăsari

[13.10.2017]    În scopul asigurării respectării legislației din domeniul protecție resurselor piscicole naturale, Serviciul Piscicol a efectuat acțiuni de inspectare pe lacul de acumulare Dubăsari (fl. Nistru) de la barajul hidrocentralei, până la satul Ciorna, r-nul Rezina. În urma acțiunii au fost depistate și ridicate 45 racile și 11 plase monofilament. De asemenea, 12 persoane care au încălcat regulile de protecție a resurselor piscicole au fost sancționate. Inspectorii au întocmit 12 procese-verbale conform art. 114(1) al Codului Contravențional al R.M. Suma amenzilor constituie 4250 lei. Peste 10 kg de pește și 15 kg de raci au fost eliberați în mediul acvatic în stare vie. Tot în cadrul acțiunii, urmare al unui apel la linia fierbinte au fost ridicate 5 plase monofilament din preajma satului Lalova, r-nul Rezina.

   Serviciul Piscicol mulțumește pescarilor responsabili pentru colaborare.Comercianți de pești amendați

[06.10.2017]    Un nou caz de comercializare a peștelui pe Calea Basarabiei din or. Chișinău a fost documentat de către inspectorii Serviciului Piscicol. În urma unui apel la linia fierbinte a Serviciului Piscicol, inspectorii s-au deplasat la fața locului, unde au depistat 2 puncte vecine ilegale de comercializare a peștelui și racilor. Unul dintre proprietarii produselor pescuitului a fost amendat cu 3000 lei conform art. 114(3) al Codului Contravențional al R.M. Cel de-al 2-lea proprietar, care a refuzat să prezinte un act de identitate, dar s-a prezentat ca polițist, a declarat că e un singur punct de comercializare, ulterior a dispărut de la fața locului.

   Acțiunile de inspectare vor continua.Braconieri prinși la pescuit

[05.10.2017]    Doi braconieri au fost prinși în flagrant de către inspectorii Serviciului Piscicol în timp ce pescuiau cu plase monofilament pe lacul de acumulare Dubăsari în preajma satului Molovata Nouă, r-nul Dubăsari. Aceștia s-au ales cu o amendă în mărime de 400 lei fiecare, iar 2 plase au fost ridicate. Alți 3 pescari care pescuiau cu undița pe timp de noapte și în loc interzis, în preajma satului Holercani au fost amendați cu câte 300 lei conform art. 114(1) al Codului Contravențional al R.M. De asemenea, inspectori au depistat și ridicat 10 plase de pescuit monofilament instalate pe sectorul s. Holercani-s. Oxentea, r-nul Dubăsari. Acțiunea a avut loc în noaptea de 4 spre 5 octombrie curent.Lacul de acumulare Dubăsari în vizorul inspectorilor de mediu

[21.09.2017]    În cadrul acțiunii de inspectare pe lacul de acumulare Dubăsari (fl. Nistru) desfășurată în perioada 20-21 septembrie curent pe sectorul s. Holercani, r. Dubăsari și până la satul Lopatna, r. Orhei, inspectorii piscicoli au depistat 9 încălcări ale legislației cu privire la protecția resurselor piscicole.

   În preajma s. Vîșcăuți și s. Lopatna, r. Orhei au fost depistați și sancționați câte un braconier care pescuiau cu plase monofilament.

   Suma totală a amenzilor aplicate conform art. 114(1) al Codului Contravențional constituie 3000 lei.

   De asemenea, în timpul trierii cu cangea inspectorii au depistat 9 plase de pescuit și o ieteră instalate de braconieri pe sectorul menționat.


Protecția resurselor piscicole în perioada 17-18.09.2017

[19.09.2017]    Inspectorii Serviciului Piscicol pe data de 17 și 18 septembrie au efectuat acțiuni de inspectare în obiectivele acvatice piscicole naturale. Astfel în această perioadă au fost depistate și documentate 15 persoane care au încălcat regulile de protecție a resurselor piscicole și de pescuit

   - 2 persoane care pescuiau ilicit în preajma satului Slobozia Mare, r. Cahul;

   - 5 persoane pescuiau fără permis în preajma or. Costești, r. Rîșcani și Cocuneștii Noi, r. Edineț;

   - iar pe lacul de acumulare Dubăsari, în preajma satelor Holercani, Molovata Nouă, r. Dubăsari și Lopatna, r. Orhei, alte 8 persoane au fost sancționate.

   Suma totală a amenzilor aplicate conform art. 114(1) al Codului Contravențional constituie 5000 lei.

   Acțiunile de inspectare pe lacul de acumulare Dubăsari au avut loc de pe apă în preajma satelor Holercani, Molovata, Jora de Jos, Jora de Sus, Vîșcăuți și Lopatna, fiind depistate și ridicate 12 plase monofilament, 22 plutețe pentru pescuitul șalăului, 4 racile și 2 undițe de fund cu câte 20 cârlige fiecare.


Inspectare în piața din orașul Drochia

[11.09.2017]    Acțiunile de inspectare în piețele din orașe continuă, de această dată, Inspecția Piscicolă sectorul Soroca-Florești în timpul verificării pieței din orașul Drochia pe data de 10.09.2017, a depistat 2 comercianți care realizau pește viu fără acte.

   Din acest motiv inspectorul a întocmit 2 procese-verbale, aplicând amenzi conform art. 114(3) al Codului Contravențional al R.M., în mărime de 3000 fiecare.

   Amintim că în conformitate cu legislația în vigoare este interzisă comercializarea peștelui viu fără factură fiscală, factură de expediție sau acte de calitate (certificat sanitar-veterinar).


Ghinion pentru cei ce încalcă legislația privind pescuitul

[11.09.2017]    Serviciul Piscicol au desfășurat o amplă acțiune de inspectare în toate sectoarele de protecție piscicolă în noaptea duminică spre luni, depistând mai multe încălcări ale legislației privind pescuitul în obiectivele acvatice piscicole naturale.

  Astfel:

  - Inspecția Piscicolă Cahul a depistat 2 braconieri în preajma satului Etulia Nouă;

  - Inspecția Piscicolă Briceni-Edineț a depistat 2 persoane care pescuiau ilegal în preajma localității Cuconeștii Noi și Bădragii Vechi, r-nul Edineț, dar și 2 plase de pescuit monofilament instalate pe r. Prut;

  - Inspecția Piscicolă Șoldănești-Rezina a documentat 4 încălcări;

  - Iar pe lacul de acumulare Dubăsari în preajma satelor Holercani și Moldovata au fost încheiate 8 procese-verbale și depistate 7 plase de pescuit monofilament de către Inspecția Piscicolă Orhei-Criuleni și Aparatul Central;

  - La Ungheni și Soroca Inspecțiile Piscicole au depistat câte o încălcare;

  - Iar alte 3 procese-verbale au fost încheiate pescarilor din preajma satului Pîrîta, r-nul Dubăsari, care pescuiau pe timp de noapte.

  Doar într-o noapte, în total au fost întocmite de către inspectori 21 procese-verbale conform art. 114(1) al Codului Contravențional, suma amenzilor aplicate constituie 6600 lei.


Fluviul Nistru și lacul Dubăsari împânzite de inspectori

[07.09.2017]    Serviciul Piscicol a desfășurat o amplă acțiune de inspectare pe tot cursul fluviului Nistru, inclusiv lacul de acumulare Dubăsari. Acțiunea a avut loc pe timp de noapte la data de 05-06.09.2017 și s-a desfășurat cu implicarea tuturor inspectorilor Serviciului.

  În rezultat au fost documentate 11 încălcări, toate depistate pe segmentul barajul Dubăsari - or. Rezina. Suma amenzilor aplicate conform art. 114(1) al Codului Contravențional al R.M. a constituit 3600 lei și 240 lei prejudiciul pentru peștele pescuit ilegal de către un braconier din s. Molovata Nouă, r-nul Dubăsari. Întrucât inspectarea a avut loc și de pe apă, inspectorii au ridicat 17 plase de pescuit monofilament cu o lungime aproximativ de 1 km, eliberându-se din acestea 16 kg de pește viu.

  O priveliște minunată o oferă pe timp de noapte malurile lacului de acumulare Dubăsari, acolo unde apa atinge până la jumătate de metru, iar printre vegetația acvatică pot fi observate zeci de exemplare de puiet de pește la fiecare metru pătrat, dar și exemplare mari în special de specia roșioară și caras, semn că acest an a fost productiv din punct de vedere piscicol.


Inspectări în piețele din orașe

[05.09.2017]    De pe data de 03.09.2017 și până la 05.09.2017, inspectorii Serviciului Piscicol au efectuat verificări în piețele din orașele din țară. Scopul acțiunilor este de a legaliza comerțul peștelui viu și adormit. Majoritatea comercianților de pește verificați în număr de 24 dețineau actele necesare pentru a comercializa peștele viu și anume factură fiscală, factură de expediție sau acte de calitate (certificat sanitar-veterinar). Totuși inspectorii au depistat și comercianți care nu dispuneau de actele necesare, motiv pentru care au fost aplicate amenzi conform art. 114(3) al Codului Contravențional al R.M.

   4 procese-verbale au fost întocmite în mun. Chișinău, sectorul Botanica și Buiucani și un proces-verbal în piața din or. Ungheni. Suma totală a amenzilor a constituit 15000 lei. Acțiunile vor continua.


Plasele braconierilor depistate în lacul Dubăsari

[28.08.2017]    Inspectorii Serviciului Piscicol au inspectat lacul de acumulare Dubăsari în la sfârșitul săptămânii precedente (24-27 august). 9 procese-verbale au fost încheiate pescarilor care nu dețineau permise de pescuit. Suma totală a amenzilor aplicate conform art. 114(1) al Codului Contravențional al R.M., constituie 2800 lei. În preajma satelor Holercani și Molovata au fost depistate mai multe plase cu o lungime totală de 700 m.

   De asemenea, Inspecția Piscicolă sectorul Șodănești-Rezina în colaborare cu Liga de Spining din Moldova în contextul desfășurării Campionatului VIII al Republicii Moldova la spining de pe mal în perioada 1-3 septembrie, au informat pescarii din preajma localității Lopatna, locație unde va avea loc întrecerea sportivă, despre evenimentul dat și de a nu ocupa o porțiune dată din acest sector pe durata desfășurării evenimentului. Totodată fiind verificați 20 de pescari, unul dintre care a fost amendat pentru lipsa permisului de pescuit.


Inspectorii piscicoli în acțiune

[25.08.2017]    Inspectorii Aparatului Central al Serviciului Piscicol în perioada 22-25.08.2017 au inspectat fluviul Nistru raioanele Soroca, Florești, Șoldănești, Rezina și râul Prut în raioanele Rîșcani, Glodeni.

   Prin urmare au fost depistate 10 încălcări pentru care au fost încheiate procese-verbale conform art. 114(1) și 109 (3) al Codului Contravențional al R.M. Suma totală a amenzilor aplicate constituie 3900 lei. Trei persoane au fost amendate pentru spălarea autovehiculelor în fâșia riverană de protecție a râurilor. Celelalte procese-verbale au fost încheiate pentru pescuit fără permis în preajma or. Rezina, satului Stohnaia, r-nul Rezina și satul Duruitoarea Nouă, r-nul Rîșcani. Alți 50 de pescari au fost verificați, care dețineau permise de pescuit.


2,4 tone de plase și alte unelte de pescuit interzise au fost reciclate

[21.08.2017]    2,4 tone de deșeuri: plase monofilament, racile, ietere, undițe, undițe electrice, mincioguri, ostii, bărci gonflabile și alte unelte care au fost ridicate de către inspectorii Serviciului Piscicol în ultima perioadă de la persoanele care au încălcat legislația cu privire la pescuit și fără persoane culpabile, au fost transmise spre nimicire unei întreprinderi de reciclare din municipiul Chișinău. Menționăm că uneltele interzise stipulate în Legea nr. 149 din 08.06.2006 privind fondul piscicol, pescuitul și piscicultura, au fost păstrate mai mult de 3 ani la depozitul Serviciului Piscicol, iar deținătorii nu au revendicat dreptul asupra lor.


Inspectare pe lacul de acumulare Dubăsari

[18.08.2017]    O nouă acțiune de inspectare a fost efectuată de către inspectorii Serviciului Piscicol pe data de 17 și 18.08.2017. Acțiunea s-a desfășurat pe lacul de acumulare Dubăsari (fl. Nistru).

   Urmare a inspectării au fost depistate și ridicate 14 plase monofilament și 2 undițe de fund instalate de către braconieri pe sectorul cuprins între satele Oxentea și Holercani, r-nul Dubăsari.

   12 pescari s-au ales cu câte o amendă, deoarece nu au respectat regulile de protecție a resurselor piscicole, pescuind fără permis. Suma totală a amenzilor aplicate conform art. 114(1) al Codului Contravențional constituie 3700 lei. În jur de 60 de pescari sportivi și amatori care pescuiau cu acte în regulă fiind verificați de către inspectori.

   La fel, în perioada de referință, Inspecția Piscicolă sectorul Briceni-Edineț a depistat 3 persoane care pescuiau fără permis pe râul Prut în preajma satului Corpaci, r-nul Edineț, aplicând amenzi în mărime de 300 lei fiecăruia.


Inspectare pe lacul de acumulare Dubăsari

[14.08.2017]    Inspectorii Aparatului Central al Serviciului Piscicol și Inspecția Piscicolă sectorul Orhei-Criuleni au desfășurat acțiuni de inspectare pe lacul de acumulare Dubăsari în perioada 08-10.08.2017.

   Inspectorii au depistat 5 plase de pescuit monofilament instalate de braconieri cu o lungime totală de 250 m. 7 pescari au fost amendați conform art. 114(1) al Codului Contravențional al R.M., deoarece au încălcat legislația în domeniul pescuitului. Suma totală a amenzilor constituie 2700 lei, fiind stabilit și un prejudiciu în valoare de 180 lei. Circa 35 de pescari sportivi și amatori care pescuiau în sectorul dat au fost verificați.


Braconieri piscicoli depistați la Ștefan Vodă

[08.08.2017]    Urmare a unei acțiuni de inspectare efectuată pe data de 7-8.08.2017 de către inspectorilor Serviciului Piscicol în preajma satelor Olănești, Purcari și Talmaza din raionul Ștefan Vodă au fost depistate mai multe abateri de la legislația cu privire la pescuit. În unul dintre cazuri, un grup de braconieri format din 4 bărci efectuau trieri cu plase, pe cursul fluviului Nistru, la miezul nopții, în apropiere de satul Talmaza. 4 dintre făptași au fost prinși de către inspectori și amendați. Alți 2 pescari care nu dețineau permise de pescuit și pescuiau în preajma satelor Purcari și Olănești la fel au fost amendați. În total au fost întocmite 6 procese-verbale conform art. 114(1) al Codului Contravențional, suma amenzilor constituie 1800 lei, iar 2 plase și o barcă gonflabilă au fost ridicate. Mai mulți pescari sportivi și amatori au fost verificați, aceștia dețineau permise de pescuit.


Undiță electrică la Telița, Anenii Noi

[04.08.2017]    Un nou caz de braconaj piscicol cu undița electrică depistat de către inspectorii Serviciului Piscicol la Telița, raionul Anenii Noi, pe fluviul Nistru, după ce săptămâna trecută, la fel în regiunea dată au fost depistați alți 3 braconieri care pescuiau cu undița electrică. După 5 ore de urmărire, în momentul când braconierii se pregăteau să părăsească locul faptei, au fost stopați de către inspectori. În automobilul acestora a fost depistată o barcă gonflabilă, o undiță electrică, 3 acumulatoare și 48 kg de pește. Pentru identificarea braconierilor a fost solicitată intervenția Inspectoratului de Poliție Anenii Noi. Inspectorii piscicoli au întocmit 3 procese-verbale conform art. 114(5) al Codului Contravențional al R.M. cu aplicarea amenzilor în mărime de 4500 lei fiecăruia, total 13500 lei și un prejudiciu în mărime de 32050 lei calculat pentru peștele pescuit. Ulterior peștele a fost predat unei unități de comerț specializate.

   Totodată, în seara de 3 spre 4 august alte 3 echipaje de inspectori ai Serviciului Piscicol au întocmit 8 procese-verbale conform art. 114(1) al Codului Contravențional, cu aplicarea amenzilor în sumă de 2700 lei, în preajma satelor Ustia și Holercani din r-nul Dubăsari, s. Dumeni din r-nul Rîșcani și s. Cuconeși, r-nul Edineț.Inspectorii piscicoli au fost dotați cu tehnică specială

[03.08.2017]    În cadrul ședinței de raport pentru luna iulie 2017, inspectorii Serviciului Piscicol au raportat situația actuală din teritoriu. Astfel pe parcursul lunii iulie au fost depistate 110 încălcări în flagrant ale legislației în domeniul pescuitului. Suma totală a amenzilor aplicate constituie 407 mii lei și prejudiciul calculat în mărime de 4710 lei.

   Totodată în scopul eficientizării lucrului inspectorilor, din Fondul Ecologic Național au fost procurate 10 binocluri de zi, 2 camere de filmat cu și un termovizor care vor fi utilizate în combaterea braconajului piscicol.


Inspectare pe Nistru (Ustia-Telița Nouă)

[02.08.2017]    Inspectorii Serviciului Piscicol au efectuat o acțiune de inspectare pe cursul inferior al fluviului Nistru de la satul Ustia, r-nul Dubăsari, până la satul Telița Nouă, r-nul Anenii Noi, pe data de 31 iulie și 1 august 2017. În urma acțiunii întreprinse au fost depistate 9 persoane care pescuiau fără a deține permise de pescuit, din circa 50 de pescari verificați. Fiecare dintre cei 9 pescari s-au ales cu câte o amendă în mărime de 300 lei conform art. 114(1) al Codului Contravențional al R.M., suma totală a amenzilor aplicate constituind 2700 lei.


Incident cu focuri de armă la Nistru

[25.07.2017]    În cadrul unei acțiuni de inspectare a Serviciului Piscicol pe data de 24 spre 25 iulie curent, desfășurată pe fluviul Nistru, în preajma satului Speia raionul Anenii Noi a fost observată o barcă pe apă, din care 2 persoane pescuiau cu o undiță electrică. După 3 ore de urmărire, în aval de satul Telița braconierii au debarcat, unde îi aștepta un automobil. În încercarea inspectorilor de a documenta cazul dat, braconierii au urcat în automobil și au încercat să fugă de la fața locului, fiind somați să se oprească, acești au tras cu o armă asupra inspectorilor. Fiind solicitată intervenția INP, inspectorii au stopat automobilul, în portbagajul căruia au fost depistate 2 arme, dar și o pereche de cizme. Braconierii, locuitori au satului Calfa din raionul Anenii Noi și-au recunoscut vina și au fost escortați la Inspectoratul de Poliție pentru documentarea cazului.

  Pentru pescuit ilicit cei 3 braconieri vor fi amendați cu câte 4500 lei conform art. 114(5) al Codului Contravențional al R.M.


Colaborare interinstituțională la Ungheni

[12.07.2017]    La data 07 iulie 2017 Inspecția Piscicolă Ungheni a efectuat o razie în comun cu Inspectoratul Ecologic Leova, în urma căreia au fost verificați aproximativ 15 pescari care pescuiau regulamentar, totodată a fost depistată o persoană care nu deținea permis de pescuit, căreia i-a întocmit un proces-verbal pe art. 114 alin. (1) a Cod Contravențional al RM, fiind aplicată o amendă de 450,00 lei.

  În perioada cuprinsă între 10-12 iulie curent, în urma raziilor în comun cu Poliția de Frontieră a fost inspectat malul r. Prut, sectorul Balauresti - Petresti , unde au fost verificate actele a 35 pescari, care pescuiau regulamentar, totodată au fost depistate 5 persoane care nu dețineau permise de pescuit și care se aflau în zona de frontiera fără avizul prealabil al Poliției de Frontieră. Astfel au fost întocmite procese verbale pe art. 114 alin. (1) a Cod Contravențional al RM, aplicându-se amenzi în suma de 2 100, 00 lei.


Serviciul Piscicol vizitat de copiii unei tabere de vară

[05.07.2017]    La data de 05.07.2017 Serviciul Piscicol a fost vizitat de către un grup de copii de la o tabără de odihnă din mun. Chișinău. Ei au făcut cunoștință cu activitatea organizației, li s-au prezentat mai multe unelte de pescuit folosite de pescari cât și de braconieri. Totodată le-au fost oferite pliante informative referitor la regulile de pescuit.

   Copiii au fost informați despre varietatea speciilor de pești din fl. Nistru, r. Prut, Răut și alte râuri din Moldova, la fel și despre diversitatea faunei și florei din zonele acvatice naturale.

   Îndeosebi copiii au fost interesați de fauna din mări și oceane. Aceste lecții au ca obiectiv prioritar educația ecologică a tinerii generații.


Inspectări pe fl. Nistru sectorul Anenii Noi și Criuleni

[21-22.06.2017]    Inspectorii Serviciului Piscicol au desfășurat acțiuni de inspectare pe fluviul Nistru pe întreg segmentul raionului Anenii Noi și Criuleni la data de 21-22.06.2017. În rezultat au fost depistate și ridicate 3 plase monofilament și 3 năpătci. De asemenea au fost verificați circa 30 de pescari sportivi și amatori care pescuiau. 6 pescari au încălcat regulile de protecție a resurselor piscicole, fapt pentru care s-au ales cu câte o amendă conform art. 114(1) al Codului Contravențional al R.M. Suma totală a amenzilor aplicate a constituit 2400 lei, iar prejudiciul calculat pentru peștele capturat ilegal a fost de 520 lei.


Inspectorii piscicoli au curățat lacul de acumulare Dubăsari de peturi

[21-22.06.2017]    Acțiunea de inspectare s-a desfășurat pe segmentul barajul Hidrocentralei Dubăsari și până la orașul Rezina.

   Urmare a inspectării sectorului menționat, au fost depistate și ridicate 21 plase nomofilament și 8 racile. În flagrant inspectorii au depistat 6 peroane care pescuiau cu plase, fiind întocmite 6 procese-verbale contravenționale conform art. 114(1) al Codului Contravențional al R.M, cu aplicarea amenzilor în sumă totală de 2300 lei.

   Uneltele de pescuit interzise au fost ridicate și predate la depozitul Serviciului. La fel în cadrul acțiunii au fost verificați în jur de 60 de pescari sportivi și amatori, care dețineau permise de pescuit.

   Totodată, inspectorii au eliminat o parte din recipientele de plastic legate cu frânghie de obiecte grele și care plutesc pe lacul de acumulare Dubăsari, fiind utilizate atât de pescarii sportivi și amatori pentru a-și ancora bărcile în timp ce pescuiesc, cât și de braconieri pentru a-și fixa plasele. Serviciul Piscicol atenționează pescarii care obișnuiesc să fixeze recipiente din plastic să se abțină de la acest lucru, întrucât se creează o imagine inestetică a fluviului Nistru, dar și aduc un impact negativ asupra ecosistemului. Sugerăm pescarilor în cazul utilizării acestei metode de ancorare să nu abandoneze peturile pe apă, iar cei cu simț ecologic să contribuie la eliminarea acestora.


Pescuit subacvatic pe fluviul Nistru

[20.06.2017]    Urmare a acțiunilor întreprinse de către inspectorii Serviciului Piscicol pe data de 19-20.06.2017, a fost depistată o persoană care practica vânătoarea subacvatică în preajma satului Ustia, r-nul Dubăsari, iar altă persoană a fost depistată în flagrant în timp ce bracona cu japca în apropiere de satul Zolonceni. Ambele persoane au fost amendate cu 600 lei conform art. 114 (1) al Codului Contravențional al R.M, fiind calculat și un prejudiciu de 300 lei pentru peștele capturat. Alte 3 persoane au fost depistate pescuind cu plase în apropiere de barajul lacului de acumulare Dubăsari și în preajma satului Holercani, r-nul Dubăsari fiind amendate cu câte 300 lei fiecare.

   Concomitent o barcă a Serviciului Piscicol a colectat 15 plase monofilament din preajma satului Molovata, eliberând în stare vie 14 kg de pește.

   Uneltele de pescuit interzise au fost ridicate și transmise spre păstrare la depozitul Serviciului Piscicol.


43 de contravenții documentate într-o săptămână

[19.06.2017]    Inspectorii Serviciului Piscicol în perioada 12-18.06.2017 au desfășurat acțiuni ample de inspectare pe râul Prut în preajma localităților Manta, Brânza, Văleni, Slobozia Mare, r-nul Cahul și fluviul Nistru pe tot segmentul, fiind dislocate mai multe grupe operative în acest sens. Într-un final au fost încheiate 43 procese-verbale contravenționale, cu aplicarea amenzilor în sumă totală de 15 mii lei și un prejudiciu de 500 lei. Majoritatea proceselor-verbale au fost aplicate conform art. 114(1) al Codului Contravențional al R.M. pentru pescuit fără permis, dar și o contravenție pentru captarea apei fără autorizație de mediu pentru folosința specială a apei. Au fost depistate și ridicate fără persoane contraveniente 5 racile și 2 km de plasă monofilament. În preajma satului Slobozia Mare a fost depistată o plasă în care erau capturate 2 specii incluse în Cartea Roșie a R.M., este vorba despre specia văduviță (Leuciscus idus) și sabiță (Pelecus cultratus).

   Starea actuală a lacurilor Manta și Beleu este dramatică, nivelul mic al apei contribuie la creșterea intensivă a vegetației acvatice, grăbind procesele de eutrofizare și colmatare a acestor 2 mari lacuri naturale.


Activitatea Serviciului Piscicol în perioada de prohibiție a pescuitului

[15.06.2017]    Instituirea perioadei de prohibiție a pescuitului în fiecare an reprezintă o măsură indispensabilă și are ca scop asigurarea condițiilor optime reproducerii, protecţiei, restabilirii şi conservării resurselor biologice acvatice. În anul 2017, perioada de prohibiție a pescuitului a fost aprobată de către Ministerul Mediului prin ordinul Nr.42 din 25 martie 2017 și a avut o durată de 60 de zile pe râul Prut (01.04-30.05.2017) și 70 de zile pe fluviul Nistru (01.04-09.06.2017).

   În această perioadă, Serviciul Piscicol în colaborare cu Poliția de Frontieră, Inspectoratul Ecologic de Stat, dar și alte instituții desconcentrate a asigurat protecția resurselor biologice acvatice.

   Prin urmare, au fost depistate în flagrant și amendate 283 persoane care au încălcat regulile de protecție a resurselor piscicole, conform art. 114 al Codului Contravențional al R.M. Suma totală a amenzilor aplicate constituie 145 350 lei. Au fost ridicate de către inspectori 332 unelte de pescuit, 2 undițe electrice și 5 ambarcațiuni de la braconieri, inclusiv și fără persoane culpabile.


Încălcări depistate de inspectori în ultima zi de prohibiție pe Nistru

[09-10.06.2017]    În ultima zi de prohibiție a pescuitului pe fluviului Nistru, de la barajul lacului de acumulare Dubăsari și până la satul Speia, r-nul Anenii Noi, inspectorii Serviciului Piscicol au depistat și sancționat 11 persoane care au încălcat regulile de protecție a resurselor piscicole. Toți cei ce au încălcat legislația au fost amendați cu câte 300 lei fiecare conform art. 114(1) al Codului Contravențional. Suma totală a amenzilor aplicate este de 3300 lei. Dintre aceștia, un pescar intenționa să pescuiască din barcă în imediata apropiere a barajului Dubăsari, deținând un permis de pescuit, undițe, dar și o plasă monofilament. Un alt pescar a fost prins pescuind cu o năpatcă la gura de vărsare a râului Răut, loc interzis pentru pescuit, iar alte 2 cazuri de braconaj au fost depistate în preajma satului Dubăsarii Vechi și satul Speia.

   În prima zi permisă de a pescui au fost verificați 30 de pescari, care dețineau permise de pescuit.


Vânătoare subacvatică la Criuleni

[08.06.2017]    La data de 08.06.2017, în preajma orașului Criuleni a fost prins un braconier care tocmai ieșise din apa fluviului Nistru, fiind echipat cu un costum de scufundări și având asupra sa o armă pneumatică. Acesta a fost amendat cu 600 lei conform art. 114(1) al Codului Contravențional, dar și un prejudiciu în mărime de 165 lei pentru 2 exemplare de pește pescuite prin înțepare.

   Conform prevederilor art. 38 a Legii nr. 149 din 08.06.2006 privind fondul piscicol, pescuitul și piscicultura, se interzice pescuitul cu utilizarea armelor pneumatice.


Cu japca la pescuit

[07.06.2017]    În jurul orei 22:00, pe data de 06.06.2017, 2 braconieri au fost prinși în flagrant pescuind cu japca în extravilanul satului Zolonceni, r-nul Criuleni. Aceștia s-au ales cu amenzi în sumă totală de 1000 lei conform art. 114(1) al Codului Contravențional, iar uneltele interzise au fost ridicate. O altă persoană a fost depistată mai târziu pescuind cu o undiță în imediata apropiere a barajului Dubăsari, care la fel s-a ales cu o amendă în mărime de 300 lei.


Braconaj contracarat în preajma barajului Hidrocentralei Dubăsari (fl. Nistru)

[01.06.2017]    La data de 1 iunie curent, inspectorii Serviciului Piscicol au efectuat o inspectare în preajma satelor Ustia, Zolonceni și Criuleni. În rezultat un braconier a fost prins în flagrant instalând o plasă monofilament lângă barajul lacului de acumulare Dubăsari. A fost întocmit un proces-verbal conform art. 114(1) al Codului Contravențional al R.M., cu aplicarea unei amenzi în sumă de 6 u.c. Barca gonflabilă utilizată la comiterea infracțiunii a fost ridicată.Sute de metri de plasă depistați în perioada de prohibiție

[29-31.05.2017]    Având în vedere faptul că până la 30 mai pe râul Prut și până pe 9 iunie 2017 pe fl. Nistru este instituită perioada de prohibiție a pescuitului, inspectorii Serviciului Piscicol, ca urmare a acțiunilor de inspectare depistează în continuare sute de metri de plasă. Astfel în perioada 29-31.05.2017, Serviciul Piscicol a desfășurat concomitent acțiuni de inspectare în mai multe sectoare de protecție piscicolă pe fluviul Nistru și râul Prut. În rezultat au fost depistate și ridicate 27 plase de pescuit monofilament cu o lungime de circa 1700 m, majoritatea acestora fiind depistate ăn preajma satelor Molovata, Molovata Nouă și Oxentea din raionul Dubăsari, iar 4 persoane au fost amendate cu câte 300 lei conform art. 114(1) al Codului Contravențional al R.M., pentru pescuit ilicit. De asemenea, la inspectarea pieții din orașul Rîșcani a fost depistat un comerciant care nu dispunea de acte pentru peștele expus spre comercializare, fiind amendat cu 3000 lei.

  În această perioadă are loc cea de-a doua repriză de depunere a icrelor la speciile caras și crap, fenomenul a fost observat în apropierea malurilor și printre vegetația acvatică a lacului de acumulare Dubăsari.


Colaborare interinstituțională în combaterea braconajului piscicol

[25.05.2017]    La 25 mai curent, Inspecția Piscicolă sectorul Șoldănești-Rezina și Inspecția Ecologică Orhei, au efectuat o acțiune comună de inspectare pe lacul de acumulare Dubăsari în preajma satelor Vîșcăuți, Jora de Jos, Jora de Sus și Lopatna din raionul Orhei. În rezultat au fost depistate și ridicate 6 plase de pescuit cu o lungime de circa 450 m, iar 2 persoane au fost amendate cu câte 300 lei conform art. 114(1) al Codului Contravențional al R.M., pentru pescuit ilicit. Din plase au fost eliberate în stare vie 7 kg de pește.


Braconaj cu undița electrică la Șerpeni

[24.05.2017]    După câteva ore de urmărire a unei bărci pe fluviul Nistru, în jurul orei 03:00, în localitatea Șerpeni, r-nul Anenii Noi, au fost depistați 3 braconieri. În timp ce braconierii au ieșit pe mal, inspectorii Serviciului Piscicol au intervenit în forță pentru a-i mobiliza. În barca de cauciuc a fost depistată o undiță electrică și peștele pescuit ilegal. Pentru fapta lor, braconierii s-au ales cu câte o amendă conform art. 114(5) al Codului Contravențional al R.M., în mărime de 4500 lei fiecare (total 13500 lei) și un prejudiciu calculat pentru peștele prins în mărime de 2900 lei.

  Uneltele interzise (barca gonflabilă cu vâsle, undița electrică) au fost ridicate și predate la depozitul Serviciului Piscicol.Operațiunea TRITON în sectorul Briceni-Edineț

[21-22.05.2017]    În perioada 21-22 mai curent, grație conlucrării dintre Inspecția Piscicolă sectorul Birceni-Edineț și Poliția de Frontieră în cadrul operațiunii TRITON, au fost depistate 6 persoane care pescuiau în perioada de prohibiție pe râul Prut, în preajma satelor Corpaci și Cuconeștii Noi, r-nul Edineț. Prin urmare au fost întocmite 6 procese-verbale, conform art. 114(1) al Codului Contravențional al R.M., cu aplicarea amenzilor în sumă totală de 1800 lei.


Front comun împotriva braconajului

[20.05.2017]    Pe data de 19 și 20 mai 2017, Serviciul Piscicol a efectuat acțiuni de inspectare pe fluviul Nistru în raionul Ștefan Vodă în preajma satelor Palanca, Tudora, Crocmaz, Olănești, Purcari, Răscăieți, Cioburciu și Talmaza. Pe parcursul celor 2 zile au fost depistate 10 persoane, care au încălcat regulile de protecție a resurselor piscicole, pescuind în canalele fluviului Nistru adiacente satului Cioburciu, fiind întocmite 10 procese-verbale, conform art. 114(1) al Codului Contravențional al R.M., cu aplicarea amenzilor în sumă totală de 3000 lei.

  De asemenea, în cadrul inspectării au fost depistate și ridicate 15 undițe de fund, 3 ecrane (plase monofilament cu lungimea de până la 5-7 metri), o ieteră și o napatcă.

  La fel în perioada menționată, Inspecția Piscicolă sectorul Căușeni-Ștefan-Vodă în comun cu Poliția de Frontieră, Inspectoratul Ecologic de Stat și Inspectoratul de Poliție au întreprins acțiuni de inspectare pe fluviul Nistru, în cadrul Operațiunii „TRITON”, privind combaterea braconajului piscicol. Inspectarea a avut loc atât pe timp de noapte, cât și pe timp de zi. Urmare a celor întreprinse au fost depistate 4 persoane care au încălcat regulile de protecție a resurselor piscicole, fiind amendate cu câte 300 lei.


Lacul de acumulare Dubăsari în vizorul inspectorilor de mediu

[18.05.2017]    În noaptea de 17 spre 18 mai 2017, inspectorii Serviciului Piscicol au desfășurat acțiuni de inspectare pe lacul de acumulare Dubăsari (fl. Nistru), de la s. Holercani, r-nul Dubăsari și până la orașul Rezina. Urmare a acțiunilor întreprinse de către 3 echipaje, a fost depistat pe timp de noapte un cetățean din satul Molovata Veche, care se afla cu barca pe apă și care a încercat să se ascundă într-un desiș de papură. Acestuia i-a fost întocmit un proces-verbal conform art. 114(1) al Codului Contravențional al R.M., cu aplicarea amenzii în mărime de 6 unități convenționale (300 lei). În imediata apropiere au fost depistate 4 plase din fibră monofilament. Pe parcursul inspectării au mai fost depistate alte 10 plase pe sectorul menționat. Circa 15 kg de pește (caras, plătică, babușcă, roșioară, avat, șalău și biban) au fost eliberate în stare vie.


Pescuit cu undița electrică pe lacul Manta

[16.05.2017]    Inspecția Piscicolă sectorul Cahul, în comun cu Poliția de Frontieră sectorul Cahul, pe data de 16.05.2017, în jurul orei 05:30 au depistat în flagrant un braconier ce pescuia cu utilizarea curentului electric pe lacul Manta din raionul Cahul. Braconierul avea pescuite 4 kg de pește din specia șalău, caras, avat și crap. Pentru încălcarea dată a fost întocmit un proces-verbal conform art. 114(5) al Codului Contravențional al RM, cu aplicarea amenzii maxime de 4500 lei plus prejudiciul calculat în sumă de 1610 lei pentru peștele pescuit ilegal.

  De asemenea, au mai fost depistați alți 2 braconieri pe lacul Manta, carea aveau pescuite 8 kg de pește cu unelte interzise (plase monofilament). Aceștia s-au ales cu câte o amendă în mărime de 600 lei, fiind stabilit și un prejudiciu în sumă de 10160 lei.


Acțiuni de protecție piscicolă la Ungheni

[15.05.2017]    Pe data de 15.05.2017, Inspecția Piscicolă sectorul Ungheni-Fălești a întreprins acțiuni de inspectare pe râul Prut, în raionul Ungheni, de la satul Valea Mare, până la satul Bălăurești, r-nul Nisporeni. În rezultat au fost depistate 2 undițe de fund și o plasă monofilament instalate ilicit. De asemenea, în preajma satului Valea Mare, r-nul Ungheni au fost depistați 2 cetățeni care pescuiau ilegal cu undița și fără acordul Poliției de Frontieră. Inspectorul Serviciului Piscicol a întocmit câte un proces-verbal conform art. 114(1) al Codului Contravențional al RM, pentru pescuit în perioada de prohibiție, cu aplicarea amenzii în mărime de 6 unități convenționale fiecăruia (total 600 lei).


Prima zi de prohibiție a pescuitului la scrumbie pe fl. Nistru Inferior

[07-08.05.2017]    Pe data de 7 și 8 mai 2017, inspectorii piscicoli în comun cu Inspectoratul de Poliție Ștefan Vodă au inspectat fluviul Nistru, de la barajul lacului de acumulare Dubăsari până la satul Palanca din r-nul Ștefan-Vodă. În rezultat au fost documentate 8 încălcări ale legislației privind protecția resurselor piscicole, fiind aplicate 8 amenzi în sumă totală de 3000 lei în baza art. 114(1) al Codului Contravențional al R.M. O barcă gonflabilă și 2 plase au fost ridicate în apropiere de satul Talmaza, r-nul Ștefan Vodă, braconierii reușind să fugă de la fața locului, iar alți 2 braconieri au fost prinși cu 12 kg de pește pescuit cu năpatca (fatcă). Întrucât peștele nu prezenta traume a fost eliberat în stare vie în mediul acvatic.

  Menționăm că în conformitate cu ordinul Ministerul Mediului nr.44 din 05.05.2017 se interzice pescuitul scrumbiei pentru 10 zile în perioada 08-17.05.2017.


Serviciul Piscicol la datorie

[05-08.05.2017]    În perioada de prohibiție a pescuitului pe fl. Nistru (01.04.2017-09.06.2017), inspectorii Serviciului Piscicol acordă o atenție deosebită lacului de acumulare Dubăsari. Menționăm că începând cu săptămâna precedentă are loc reproducerea speciilor de pești: babușcă, crap, caras, șalău. Condițiile de reproducere sunt optime datorită nivelului de apă ridicat, vegetația abundentă și temperatura apei de 15-170C. Luând în calcul că lacul de acumulare Dubăsari se mărginește cu regiunea Transnistreană și nu există Poliție de Frontieră, braconierii profită de acest fapt și încalcă legislația de mediu. În ultimele 5 zile angajații Serviciului Piscicol au efectuat razii pe lacul de acumulare Dubăsari, de la barajul Hidrocentralei (s. Holercani), până în r-nul Rezina. Astfel, au fost constatate și ridicate: 27 plase monofilament; 5 racile și au fost întocmite 5 procese-verbale conform art. 114 (1) al Codului Contravențional.

   Totodată menționăm, că lacul de acumulare Dubăsari, putem constata că este în permanență în vizorul Serviciului Piscicol și comparativ cu anul precedent sunt depistați mai puțin braconieri în flagrant, dar și mai puține plase.


Lacul Manta (raionul Cahul) în vizorul Serviciului Piscicol

[05.05.2017]    La sud-vestul Republicii Moldova, mai exact în extravilanul satelor Manta și Pașcani din raionul Cahul se află cel mai mare lac natural din Moldova – lacul Manta. Suprafața acestuia este de 21 km2 și se alimentează cu apele râului Prut. Nivelul apei mic, circa 0,5-1 m și vegetația din abundență reprezintă locul ideal pentru reproducerea peștilor, dar și a altor organisme acvatice. Vizual pare un loc perfect, însă activitatea antropogenă își lasă amprenta și pe acest lac.

   În cadrul unei acțiuni de inspectare a Serviciului Piscicol și Poliția de Frontieră Cahul pe lacul Manta la data de 5 mai 2017, au fost depistate și ridicate 20 de plase monofilament, cu o lungime totală de circa 1,2 km, fiind eliberate în stare vie 25 kg de pește, printre care și puiet de un an de crap și somn. Nivelul apei mic a îngreunat activitatea de inspectare și nu au putut fi prinși în flagrant braconierii. Mai mult ca atât, pentru a împiedica accesul pe lacul Manta, braconierii au tăiat și copaci care blochează o gârlă. Dintr-o plasă monofilament inspectorii au eliberat o pasăre, care abia de reușea să țină capul la suprafața apei. Inspectările vor continua.


Braconaj cu unelte înțepătoare la Corpaci

[03.05.2017]   Pe data de 03 mai 2017, Inspecția Piscicolă sectorul Briceni-Edineț în comun cu Poliția de Frontieră sectorul Cuconeștii Noi au depistat un grup de 7 persoane, dintre care 3 pescuiau ilicit cu unelte înțepătoare (furci), acțiunea a avut loc în preajma satului Corpaci, r-nul Edineț, r. Prut. Celor 3 persoane le-au fost aplicate amenzi în mărime de 300 lei fiecare, în baza art. 114(1) al Codului Contravențional al R.M.


De Ziua Muncii Serviciul Piscicol la datorie

[01.05.2017]   De Ziua Muncii inspectorii Aparatului Central și Inspecția Piscicolă sectorul Orhei-Criuleni cu participarea Directorului Serviciului Piscicol au inspectat lacul de acumulare Dubăsari, de la Barajul Hidrocentralei și până la satul Lopatna.

  Urmare a acțiunilor întreprinse au fost depistate și ridicate 8 plase monofilament cu o lungime de aproximativ 350 m, fiind eliberate în stare vie circa 20 kg de pește. În flagrant au fost depistate 4 persoane care pescuiau ilicit, fiindu-le aplicate amenzi în sumă de 1900 lei, în baza art. 114(1) al Codului Contravențional al R.M.

  De asemenea, a fost inspectată o porțiune a râului Ichel, afluent al fl. Nistru, depistându-se o persoană care pescuia cu o năpatcă (fatcă) în preajma satului Coșernița, r-nul Criuleni, pentru acest fapt a fost aplicată o amendă în mărime de 600 lei. Uneltele de pescuit interzise au fost ridicate.Inspectare pe lacul de acumulare Dubăsari și Răut

[28-29.04.2017]   Pentru asigurarea măsurilor de protecție piscicolă și prevenire a braconajului piscicol în perioada de prohibiție, Serviciul Piscicol, pe data de 28 și 29 aprilie 2017 a întreprins acțiuni de inspectare pe lacul de acumulare Dubăsari (fl. Nistru). Întrucât pe acest sector și în această perioadă are loc reproducerea crapului, carasului, plăticii și băbuștii, braconierii profită din plin de acest fapt și își instalează plasele. Astfel, inspectorii Serviciului Piscicol din cadrul Aparatului Central și Inspecția Piscicolă a sectoarelor Orhei-Criuleni și Șoldănești-Rezina au întocmit 9 procese-verbale contravenționale conform art. 114(1) al CC pentru pescuit ilicit în perioada de prohibiție, suma amenzilor aplicate constituie 2700 lei. În cadrul inspectării s-au depistat și ridicat 13 plase monofilament. Totodată angajații Serviciului au inspectat și râul Răut, iar în preajma satului Ohrincea, r-nul Criuleni un pescar a fost amendat pentru pescuit cu o năpatcă (fatcă), iar alta fără stăpân a fost ridicată.

  Menționăm că anul trecut într-o acțiune amplă a Ministerului Mediului cu implicarea tuturor subdiviziunilor, au fost eliminate toate gardurile de pe râul Răut, în acest an inspectorii au constatat apariția de noi garduri, care urmează a fi scoase în zilele următoare.

  În jur de 10 kg de pește a fost eliberat în stare vie.

  De asemenea, un comerciant de pește viu din or. Criuleni care nu deținea acte pentru peștele comercializat a fost amendat cu 3000 lei.


Inspectorii piscicoli în acțiune

[25-26.04.2017]   Pe data de 25 și 26 aprilie curent, inspectorii Serviciului Piscicol au efectuat concomitent acțiuni de inspectare în raioanele Cahul, Rîșcani, Edineț și Anenii Noi. În regiunile menționate au fost depistate în flagrant și sancționate 11 persoane care pescuiau ilegal. În sectorul Cahul, la acțiunile de inspectare desfășurare în preajma lacului Beleu și Manta a participat și Șeful Agenției Ecologice Cahul, dar și Poliția de Frontieră, fiind preîntâmpinate 2 cazuri de braconaj piscicol pe lacul Beleu. Au fost ridicate 8 plase monofilament din regiunea raionului Rîșcani, Edineț și Anenii Noi, fiind instalate ilicit, cu o lungime totală de circa 400 m, 2 bărci gonflabile, un obiect înțepător și mai multe undițe de fund. Suma totală a amenzilor aplicate în baza art. 114.1 al Codului Contravențional al R.M. constituie 3800 lei. Circa 12 kg de pește a fost eliberat în stare vie.


Activitatea Serviciului Piscicol în săptămâna curentă

[14.04.2017]   În rezultatul acţiunilor întreprinse pe parcursul săptămânii curente, au fost constatate 44 contravenţii cu privire la încălcările regulilor de protecţie a resurselor piscicole şi a regulilor de pescuit. În conformitate cu prevederile Codului Contravenţional au fost întocmite 36 procese-verbale. Au fost aplicate amenzi în sumă totală de 27500,00 lei. Prejudiciu cauzat resurselor biologice acvatice și calculat constituie 1825,00 lei. La contravenienți au fost depistate 8,0 kg pește care a fost lăsat contra plată și 38,0 kg pește viu care a fost eliberat în stare vie în rîu din plasele instalate de braconieri. În urma acestor acțiuni au fost ridicate 58 plase cu lungimea totală de 3200,0 m.

  Inspecția Piscicolă sectorul Ungheni-Fălești în urma unei razii cu Poliția de Frontieră a depistat un cetățean pescuind fără permis cu 4 undițe de fund pe malul râului Prut în apropiere de or. Ungheni. Pescarului i-a fost întocmit un proces-verbal pentru pescuit ilicit cu aplicarea amenzii în sumă de 600 lei și un alt proces-verbal pentru aflarea în zona de frontieră fără acordul Poliției de Frontieră.

  Aparatul Central a depistat și documentat 10 contravenții, fiind aplicate amenzi în sumă de 15800 lei.

  Inspecția Piscicolă Cahul a depistat 12 persoane care au încălcat legislația în domeniul protecției resurselor piscicole, aplicând amenzi în sumă de 6300 lei.

  Inspecția Piscicolă sectorul Căușeni-Ștefan Vodă a documentat 9 încălcări, stabilind amenzi în sumă de 3600 lei.

  Inspecția Piscicolă sectorul Șoldănești-Rezina a documentat 3 încălcări, stabilind amenzi în sumă de 900 lei.

  Inspecția Piscicolă sectorul Briceni-Edineț a depistat o încălcare, aplicând o amendă în sumă de 300 lei.


Inspectare în raionale Rezina și Orhei

[12-13.04.2017]   În scopul asigurării protecție resurselor biologice acvatice, pe data de 12 și 13 aprilie curent, inspectorii Serviciului Piscicol au efectuat o acțiune de inspectare pe lacul de acumulare Dubăsari, din raioanele Rezina și Orhei. 8 plase monofilament au fost ridicate, fiind depistate în flagrant 4 persoane care pescuiau ilegal. Braconierii s-au ales cu câte o amendă în sumă de 300 lei fiecăruia în baza art. 114.1 al Codului Contravențional. Uneltele de pescuit utilizate la comiterea actului de braconaj au fost ridicate, iar 12 kg de pește a fost eliberat în stare vie în mediul acvatic.


Acțiuni de inspectare pe fl. Nistru

[10-11.04.2017]   Pe data de 10 și 11 aprilie curent, 2 echipe ale Aparatului Central al Serviciului Piscicol au întreprins acțiuni de combatere a braconajului pe lacul de acumulare Dubăsari, sectorul satelor Molovata și Oxentea, r-nul Dubăsari, dar și întreg sectorul fl. Nistru din raionul Anenii Noi. Drept urmare a acțiunilor întreprinse au fost depistate 8 plase monofilament în preajma satelor Molovata și Oxentea, dar și o persoană a fost surprinsă în timp ce pescuia cu o plasă, motiv pentru care i-a fost întocmit un proces-verbal în baza art. 114.1 al Codului Contravențional. Totodată, au fost verificați 15 pescari sportivi și amatori, care pescuiau la scrumbie în preajma satului Șerpeni, Anenii Noi, având pescuite câte 2-3 exemplare.

  Amintim că în perioada de prohibiție pe sectorul inferior al fl. Nistru este permis pescuitul scrumbiei, cu excepția a 10 zile care vor fi stabilite ulterior.


Undiță electrică pe râul Răut

[08.04.2017]   În cadrul acțiunii de inspectare desfășurate de către inspectorii Serviciului Piscicol pe data de 08.04.2017, pe râul Răut, în extravilanul satului Jevreni, r-nul Criuleni, în jurul orei 21:00 au fost depistați în flagrant 2 braconieri pescuind cu undița electrică dintr-o barcă de cauciuc, având pescuite 3 kg de pește din special obleț, murgoi bălțat și boarță, specii fără însemnătate economică. O a treia persoană, în calitate de complice îi aștepta în aval.

  Pentru documentarea cazului a fost solicitat ajutorul unui echipaj al MAI, întrucât braconierii nu au fost dispuși să se conformeze. După identificare, acestora le-au fost întocmite procese-verbale conform art. 114(5) Codului Contravențional al R.M., pentru pescuit cu utilizarea curentului electric, cu aplicarea amenzilor în sumă de 4500 lei fiecăruia. Uneltele de pescuit utilizate la comiterea infracțiunii inclusiv barca au fost ridicate de către inspectori.


Lacul Beleu tot mai atractiv pentru braconieri

[07.04.2017]   Pe data de 7 aprilie curent, un angajat al companiei care administrează sondele de extragere a zăcămintelor de petrol din preajma satului Văleni, r-nul Cahul, a fost prins în flagrant transportând 25 kg de pește cu autovehiculul de serviciu. Întrucât autovehiculul se deplasa pe timp de noapte în zona de frontieră, acesta a fost stopat pentru a fi verificat de către Poliția de Frontieră și Inspecția Piscicolă sectorul Cahul. Pentru transportarea peștelui fără acte de proveniență, cetățeanul, locuitor al satului Slobozia Mare, a fost amendat cu 3000 lei conform art. 114(3) a Codului Contravențional al R.M.


Inspectare pe lacul de acumulare Dubăsari (fl. Nistru)

[06-07.04.2017]   În perioada 06-07 aprilie, de către Inspecția Piscicolă Ungheni-Fălești și Șoldănești-Rezina au fost întreprinse acțiuni de combatere a braconajului pe lacul de acumulare Dubăsari, sectorul s. Ustia, până la s. Oxentea. În flagrant au fost depistate 3 persoane care pescuiau cu plase, prin urmare, acestora le-au fost întocmite procese-verbale în baza art. 114.1 al Codului Contravențional în mărime de 600 lei fiecăruia. Totodată, au fost depistate 4 plase de monofilament care au fost ridicate de către inspectori. În stare vie au fost eliberate 3 kg de pește și raci.


2,5 km de plasă pe lacul Beleu

[06.04.2017]   Eforturile comune ale Serviciului Piscicol și polițiștii de frontieră din cadrul Direcției regionale „SUD” s-au dovedit încă odată a fi productive. Astfel, pe data de 6 aprilie curent, în urma unei acțiuni comune de inspectare pe lacul Beleu din cadrul Rezervației Științifice „Prutul de Jos”, au fost depistați circa 2,5 km de plasă monofilament, la aproximativ 2 săptămâni după ce tot în această regiune au fost depistați alți 3 km de plasă.

  În jur de 15 kg de pește a fost eliberat în stare vie. În flagrant a fost depistat un braconier pe lacul Beleu, fiind amendat cu 1200 lei conform art. 139 al Codului Contravențional al R.M., pentru încălcarea modului stabilit de folosire a regnului animal în rezervaţiile naturale şi în alte arii naturale protejate de stat. Alți 2 braconieri au fost prinși în flagrant pe râul Prut, fiind amendați cu câte 600 lei fiecare.

  Un alt echipaj al Serviciului Piscicol a inspectat regiunea lacului de acumulare Dubăsari, din preajma satului Molovata, r-nul Dubăsari, aici au fost depistate 3 plase funcționale, iar alte 4 fiind sedimentate pe albia fluviului Nistru.

  Toate plasele au fost ridicate.


Braconaj contracarat în perioada de prohibiție

[05.04.2017]   În perioada 4-5 aprilie curent, Serviciul Piscicol a organizat 5 echipaje de inspectori pe fluviul Nistru și lacul de acumulare Dubăsari în raioanele Șoldănești, Rezina, Orhei, Dubăsari și Ștefan Vodă. Ca rezultat al activității au fost depistați în flagrant 12 braconieri care pescuiau ilicit cu plase și undițe. Majoritatea cazurilor de braconaj au fost înregistrate pe lacul de acumulare Dubăsari în preajma satelor Holercani, Molovata și Oxentea. Inspectorii piscicoli au depistat și ridicat 18 plase de pescuit monofilament, dintre care 6 plase vechi și pline cu scoici, 3 racile și o eteră.

  Braconierii au fost amendați conform art. 114(1) al Codului Contravențional al R.M., cu aplicarea amenzilor stabilite conform noilor modificări ale Codului Contravențional, de la 300 lei până la 600 lei. Suma totală a amenzilor constituie 5800 lei.

  Menționăm că Serviciul Piscicol în colaborare cu Poliția de Frontieră, Inspecțiile ecologice raionale și IGP vor desfășura acțiuni comune de inspectare în toate sectoarele de protecție piscicolă atât pe timp de zi, cât și de noapte.


Noi acțiuni de inspectare pe lacul de acumulare Dubăsari

[29.03.2017]   Pe data de 29 martie curent, Serviciul Piscicol a efectuat o nouă serie de inspectări pe lacul de acumulare Dubăsari, începând cu barajul lacului de acumulare Dubăsari, până în raionul Rezina (s. Holercani, s. Molovata, s. Roghi, s. Vîșcăuți, s. Jora de Jos, s. Jora de Sus, Lopatna, s. Lalova, s. Țîpova, s.Buciușca, etc.). Au fost verificați 10 pescari sportivi și amatori, care pescuiau legal, având pescuite mai multe exemplare de știucă. A fost prevenit un caz de braconaj în apropiere de satul Nistreni, r-nul Rezina, braconierul a dat bir cu fugiții lăsând în urma sa 3 plase de pescuit. În apropiere de satul Lalova, 2 pescari deși dețineau permise de pescuit și pescuiau la răpitor, în barca acestora inspectorii au depistat o plasă de pescuit monofilament și 4 racile, iar alte 8 racile au fost depistate în regiunea dată. Braconierilor le-au fost întocmite procese-verbale conform art. 114(1) al Codului Contravențional al R.M., cu aplicarea amenzilor în sumă de 300 lei fiecăruia.


Lacul Dubăsari în vizorul inspectorilor piscicoli

[28.03.2017]   Pe data de 27 martie curent, la sesizarea unui cetățean pe pagina de Facebook a Serviciului Piscicol precum că pe lacul Dubăsari s-ar afla plase instalate de braconieri, inspectorii Serviciului Piscicol au efectuat o razie pe porțiunea fluviului Nistru și lacul de acumulare Dubăsari în preajma satelor Ustia, s. Holercani, s. Molovata (r. Dubăsari), s. Vâșcăuți, s. Jora de Jos (r. Orhei). În rezultat au fost depistate 10 plase de pescuit monofilament, 4 dintre acestea fiind instalate în aval de barajul Dubăsari, în imediata apropiere.

  În extravilanul satului Ustia, pe malul fluviul Nistru au fost surprinși 3 braconieri, care intenționau să pescuiască la japcă (rus. смык). Acestora le-au fost întocmite câte un proces-verbal conform art. 114(1) al Codului Contravențional al R.M., cu aplicarea amenzii maxime de 600 lei fiecăruia, iar uneltele de pescuit interzise au fost ridicate. Acțiunile de inspectare se vor derula și în continuare, luând în calcul necesitatea respectării stricte a perioadei de prohibiție a pescuitului.

  Serviciul Piscicol mulțumește publicului pentru sesizări și implicarea în procesul de combatere a braconajului piscicol.

  Pentru sesizări: 078803303


Amenzi usturătoare pentru comercianții ilegali de pește

[23.03.2017]   Pe data de 23 martie, Inspectorii Serviciului Piscicol au inspectat piețele din orașul Edineț și Rîșcani. În rezultat au fost verificați 8 comercianți de pește viu, iar 4 dintre aceștia nu dispuneau de niciun act pentru peștele expus spre comercializare. Inspectorii au documentat cazurile date și au întocmit câte un proces-verbal conform art. 114(3) al Codului Contravențional al R.M., cu aplicarea amenzilor în sumă totală de 13500 lei. Amintim că din data de 16.03.2017, odată cu mărirea valorii unității contravenționale la 50 lei, s-au mărit și amenzile pentru comercializarea peștelui fără acte de proveniență, certificat sanitar veterinar, de la 2000-3000 lei, la 3000-4500 lei pentru persoanele fizice, iar pentru persoanele juridice amenda a fost mărită de la 8000-10000 lei, la 12000-15000 lei.


Activitatea Serviciului Piscicol din săptămâna curentă

[17.03.2017]   Pe parcursul săptămânii curente inspectorii Serviciului Piscicol au depistat și documentat în total 24 de încălcări ale legislației privind protecția resurselor piscicole și a pescuitului în bazinele acvatice piscicole naturale. Au fost aplicate amenzi în sumă de 5500 lei și a fost calculat un prejudiciu pentru peștele pescuit ilicit de către contravenienți în mărime totală de 3020 lei.

  Cele mai multe încălcări au fost constatate pe fluviul Nistru în preajma satelor Cioburciu, Olănești, Tudora, Palanca, r-nul Ștefan Vodă – 8 încălcări și pe lacul de acumulare Dubăsari (fl. Nistru) în preajma satelor Roghi și Molovata, r-nul Dubăsari – 7 contravenții.

  Totodată inspectorii au depistat și ridicat 29 plase cu o lungime totală de circa 2045 m și 12 racile. 15 kg de pește a fost eliberat în stare vie în mediul acvatic.


Activități curente în sectorul Ungheni-Fălești

[13.03.2017]   La data de 10.03.2017 Inspecția Piscicolă sectorul Ungheni-Fălești a efectuat inspectări în piața din or. Fălești unde a verificat 2 persoane care comercializau pește viu și care dispuneau de acte de proveniența și certificat sanitar veterinar pentru lotul comercializat. Totodată au fost efectuate acțiuni de inspectare pe malul r. Prut sectorul s. Semeni-Zagarancea-Ungheni, unde a fost depistată o persoană care pescuia fără permis de pescuit, fapt pentru care i-a fost întocmit un proces-verbal pe art.114(1) al Codului Contravențional al R.M., cu aplicarea amenzii în sumă de 200 lei.

  La data de 13.03.2017 a fost inspectat malul r. Prut sectorul s. Petrești-Ungheni, unde au fost verificați 21 de pescari, care pescuiau conform legislației în vigoare.


Un nou caz de braconaj pe lacul Beleu

[13.03.2017]   În dimineața zilei de 13.03.2017, Inspecția Piscicolă Cahul în colaborare cu Poliția de Frontieră au depistat un cetățean al satului Slobozia Mare, r-nul Cahul, care pescuia pe lacul Beleu din Rezervația Naturală „Prutul de Jos”.

  Braconierul avea circa 1 km de plase monofilament și 20 kg de pește pescuit ilegal. Inspectorul de sector a întocmit un proces-verbal contravențional în valoare de 40 u.c. conform art. 139 al Codului Contravențional al Republicii Moldova pentru pescuit în zona ariilor protejate. De asemenea braconierul s-a ales și cu un prejudiciu în sumă de 2240 lei pentru pește pescuit. Plasele au fost ridicate.


Braconaj pe lacul Beleu

[10.03.2017]   Deși nivelul apei în lacul Beleu – parte componentă a Rezervației Naturale „Prutul de Jos” din raionul Cahul abia atinge 1 metru, acesta constituie o atracție pentru braconierii locali din preajma celor 2 sate cu care se mărginește, Văleni și Slobozia Mare.

   În urma unei acțiuni de inspectare pe lacul Beleu ce a avut loc pe data de 10.03.2017, inspectorii Serviciului Piscicol au depistat circa 1 km de plase instalate de braconieri locali. În total au fost depistate și ridicate 15 plase monofilament cu o lungime de aproximativ 1 km.

  Au fost depistați în flagrant și 2 braconieri, cărora le-a fost aplicată câte o amendă conform Codului Contravențional al Republicii Moldova.


Vizite de lucru în raioanele Ungheni și Nisporeni

[09.03.2017]   Directorul Serviciului Piscicol de Stat a efectuat o vizită inopinată în raioanele Ungheni și Nisporeni în scopul verificării comercianților de pește viu din piețe. Au fost verificați mai mulți comercianți, 3 dintre aceștia nu dispuneau de acte pentru peștele expus spre comercializare, fiindu-le aplicate amenzi conform art. 114(3) al Codului Contravențional al RM, a câte 2000 lei fiecăruia. De asemenea, Directorul a avut o întrevedere cu reprezentanții teritoriali ai Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (Laboratorul din Piața Ungheni) în scopul familiarizării cu activitatea acestora și actele pe care aceștia le eliberează comercianților de pește viu. Astfel a fost scos la iveală faptul că deși comercianții care nu dispuneau de nici un document pentru peștele comercializat (act de proveniență și certificat sanitar-veterinar de la producător), totuși reprezentanții Laboratorului menționat le-au eliberat Bon pentru Expertiză Sanitară Veterinară. Despre această încălcare va fi sesizată conducerea ANSA.

   Ulterior a avut loc și o întrevedere cu colegii din cadrul Inspecției Ecologice Ungheni și Nisporeni, la sediul cărora în fiecare zi de joi pescarii din orașul Ungheni se adună pentru a obține un permis de pescuit sportiv și amator. În ziua curentă au fost eliberate circa 40 de permise de pescuit.

  Acțiuni de inspectare au avut loc și în municipiul Chișinău, fiind verificate mai multe puncte de comercializare stradale. Au fost depistați 4 comercianți care nu dispuneau de acte pentru peștele comercializat. Aceștia au fost amendați cu câte 2000 lei fiecare.


Nereguli în sectorul de protecție Căușeni-Ștefan Vodă

[03-04.03.2017]   În cadrul unei acțiuni ample de inspectare pe fluviul Nistru, sectorul cuprins între satele Olănești și Tudora, r-nul Ștefan Vodă au fost depistate și ridicate 2 plase de monofilament cu o lungime totală de 95 metri, 5 ecrane de plase a câte 10 metri fiecare, 5 ietere și 23 racile, toate instalate în jumătatea părții moldovenești a fluviului Nistru. Peste 15 kg de pește și 7 kg de raci au fost eliberate în stare vie în mediul acvatic. Circa 30 de pescari sportivi și amatori au fost verificați.


Inspectare în sectorul Șoldănești-Rezina

[23-24.02.2017]   Inspecția Piscicolă sectorul Șoldănești-Rezina pe data de 23 și 24 februarie curent a întreprins acțiuni de inspectare în piața din orașul Șoldănești, unde a depistat un comerciant ce nu dispunea de acte pentru lotul de pește comercializat, fiindu-i aplicată o sancțiune contravențională în valoare de 2000 lei conform art. 114(3) al Codului Contravențional. De asemenea, au fost întreprinse verificări ale pescarilor sportivi și amatori, fiind depistați 2 pescari în preajma satului Oxentea, r-nul Dubăsari care pescuiau fără permis de pescuit, aceștia s-au ales cu câte o amendă în mărime 100 și respectiv 200 lei pentru pescuit ilicit, fără permis.


Comercializare ilegală de pește la Balatina, r-nul Glodeni

[19.02.2017]   Urmare a unei acțiuni de inspectare în s. Balatina, r-nul Glodeni, pe data de 19.02.2017, Inspecția Piscicolă sectorul Rîșcani-Glodeni a verificat 3 comercianți de pește viu, la doi dintre aceștia depistând nereguli. Lipsa actelor de proveniență a peștelui și a certificatului sanitar-veterinar a constituit motivul aplicării acestor 2 comercianți a câte un proces-verbal contravențional conform art. 114(3) al Codului Contravențional, cu aplicarea amenzilor în sumă totală de 4000 lei. Ulterior, acțiunile de inspectare au continuat pe lacul de acumulare Costești-Stânca, fiind verificați circa 60 pescari amatori. Toți pescarii dețineau permise de pescuit eliberate de către Serviciul Piscicol.


Inspectări pe fluviul Nistru

[17-18.02.2017]   Inspectorii Aparatului Central al Serviciului Piscicol au efectuat acțiuni de inspectare pe fluviul Nistru în preajma localităților Palanca, Tudora și Talmaza, r-nul Ștefan Vodă pe data de 17.02.2017. Pe un canal de drenaj aflat în zona de protecție a fl. Nistru au fost depistați 3 braconieri ce scoteau o plasă de sub gheață și care aveau asupra lor mai multe exemplare de pește de diferite specii. Inspectorii au întocmit 3 procese-verbale conform art. 114(1) al Codului Contravențional al R.M, peștele fiind eliberat în stare vie. Iar în preajma satului Tudora, la fel într-un canal de drenaj un cetățean a fost surprins colectând larve de chironomide (rus. мотыль), având circa 3 kg colectate fără a dispune de o autorizație în acest sens, urmând ca acestea să fie comercializate pescarilor din zonă. Larvele au fost eliberate, iar bărbatul s-a ales cu o amendă.

  Pe data de 18.02.2017, inspectorii au continuat acțiunea de inspectare de această dată pe lacul de acumulare Dubăsari (fl. Nistru), verificând circa 71 pescari sportivi și amatori care pescuiau în preajma satelor Oxentea și Moldovata, r-nul Dubăsari. 12 dintre pescari verificați nu dețineau permise de pescuit, aceștia fiind amendați conform art. 114 (1) și 114(2) al CCo. Suma totală a amenzilor aplicate de inspectori în perioada 17-18.02.2017 a constituit 2600 lei.


Activitatea de inspectare a Serviciului Piscicol în perioada 11-17 februarie

[11-17.02.2017]   În perioada 11-17.02.2017, inspectorii Serviciului Piscicol au documentat 57 încălcări ale legislației de mediu în domeniul protecției resurselor piscicole, fiind aplicate amenzi în sumă totală de 10600 lei, conform art. 114 (1), 114 (2) și 114 (3) al Codului Contravențional

  Inspectorii Aparatului Central au depistat 26 încălcări pe fluviul Nistru în preajma, s. Ustia, s. Holercani, r-nul Dubăsari, or. Criuleni și or. Rezina.

  Inspecția Piscicolă sectorul Orhei-Criuleni a depistat 11 încălcări pe lacul de acumulare Dubăsari în preajma satelor Ustia, Holercani și Molovata, r-nul Dubăsari.

  Inspecția Piscicolă Cahul a depistat 6 încălcări pe râul Prut în apropiere de s. Gotești, s. Țiganca, r-nul Cantemir și s. Văleni, s. Brînza, r-nul Cahul.

  Inspecția Piscicolă sectorul Râșcani-Glodeni a depistat 5 încălcări pe lacul de acumulare Costești-Stânca în preajma or. Costești r-nul Rîșcani. În unul din cazurile documentate a fost depistat un braconier care pescuia cu o plasă în apropiere de s. Duruitoarea.

  Inspecția Piscicolă sectorul Șoldănești-Rezina și Ungheni-Fălești au efectuat acțiuni comune de inspectare pe fl. Nistru unde au depistat 7 încălcări în preajma satelor Vîșcăuți, r-nul Orhei, s. Sănătăuca, s. Bursuc, r-nul Florești printre care și un caz de comercializare a peștelui viu fără acte în piața din or. Șoldănești.

  Inspecția Piscicolă sectorul Briceni-Edineț a depistat 2 încălcări pe lacul de acumulare Costești-Stânca, în apropiere de satul Cocuneștii Noi.


Inspectări pe fl. Nistru și pe lacul de acumulare Dubăsari

[10-11.02.2017]   În ziua de vineri și sâmbătă (10-11.02.2017), 3 echipe ale Serviciului Piscicol au efectuat acțiuni de inspectare pe fluviul Nistru, lacul de acumulare Dubăsari, până la hotarul dintre raionul Rezina și r-nul Șoldănești.

  În total au fost depistate și documentate 28 de încălcări, fiind aplicate amenzi conform art. 114(1) și 114(2) al Codului Contravențional al Republicii Moldova în mărime totală 4200 lei.

  În unul din cazurile depistate în preajma satului Molovata, r-nul Dubăsari, a fost surprins în flagrant un grup de braconieri, care scoteau o plasă monofilament de sub gheață, pește nu a fost depistat, 3 dintre care s-au ales cu o amendă în mărime de 300 lei fiecare. Plasa a fost ridicată. În cadrul acțiunii au fost verificați circa 120 de pescari sportivi și amatori, majoritatea deținând permise de pescuit. De asemenea, pescarilor fără permis de pescuit, după întocmirea proceselor-verbale, le-au fost înmânate pliante informative referitor la legislația de mediu în domeniul protecției piscicole.


Activitatea Serviciului Piscicol în perioada 04-10.02.2017

[04-10.02.2017]   În perioada 04-10.02.2017, inspectorii Serviciului Piscicol au documentat 48 încălcări ale legislației de mediu în domeniul protecției resurselor piscicole, aplicând amenzi în sumă totală de 8800 lei, conform art. 114 (1), 114 (2) și 114 (3) al Codului Contravențional.

  Inspectorii Aparatului Central au depistat 9 încălcări în regiunile: or. Criuleni, Barajul Hidrocentralei Dubăsari, s. Holercani, s. Saharna din r-nul Rezina și în mun. Chișinău, str. Zelinski fiind depistat un comerciant de pește viu fără acte.

  Inspecția Piscicolă Cahul a depistat 9 încălcări pe râul Prut în apropiere de or. Leova, or. Cantemir, s. Gotești și s. Etulia din UTA Găgăuzia.

  Inspecția Piscicolă sectorul Briceni-Edineț a depistat 10 încălcări pe râul Prut și lacul de acumulare Costești-Stânca, în apropiere de satul Cocuneștii Noi.

  Inspecția Piscicolă sectorul Râșcani-Glodeni a depistat 4 încălcări pe lacul de acumulare Costești-Stânca în preajma or. Costești.

  Inspecția Piscicolă sectorul Orhei-Criuleni a depistat 9 încălcări pe lacul de acumulare Dubăsari în preajma satului Roghi și Oxentea, r-nul Dubăsari.

  Inspecția Piscicolă sectorul Căușeni-Ștefan Vodă a depistat 2 încălcări în preajma s. Olănești.

  Inspecția Piscicolă sectorul Soroca-Florești a depistat 2 încălcări în apropiere de or. Soroca.

  Inspecția Piscicolă sectorul Orhei-Rezina a depistat 3 încălcări în apropiere de s. Ciorna.


Colaborare interinstituțională pentru combaterea braconajului piscicol

[08-09.02.2017]   Inspecția Piscicolă sectorul Briceni-Edineț în comun cu Poliția de Frontieră sectorul Lopatnic și Cuconeștii Noi, r-nul Edineț, pe data de 08 și 09 februarie curent, au efectuat acțiuni de inspectare pe râul Prut și lacul de acumulare Costești-Stânca, în scopul depistării și contracarării cazurilor de braconaj piscicol și de verificare a pescarilor sportivi și amatori ce practică pescuitul la copcă în această regiune.

  În cadrul acțiunii au fost verificați zeci de pescari, care pescuiau legal, în baza permiselor de pescuit. A fost depistată o plasă cu o lungime de 60 m instalată sub gheață în preajma satului Bădragii Vechi, r-nul Edineț, care a fost ridicată.

  Anterior, pe data de 05.02.2017, Inspecția Piscicolă Briceni-Edineț, în cadrul unei inspectări în preajma satului Cuconeșii Noi a depistat 10 pescari care nu dețineau permise de pescuit și care au fost amendați conform art.114 (1) și 114 (2) al Codului Contravențional pentru pescuit fără permis. Suma totală a amenzilor aplicate a constituit 1300 lei.


Inspectări ample pe fl. Nistru

[03-04.02.2017]   Pe data de 3 și 4 februarie curent, Inspecțiile Piscicole din toate sectoarele țării au efectuat o acțiune comună de inspectare pe fluviul Nistru începând cu raionul Ștefan-Vodă și până la s. Ciorna, r-nul Rezina, unde au fost verificați zeci de pescari sportivi și amatori.

  În rezultatul inspectării au fost întocmite 15 procese-verbale conform art.114 (1) și 114 (2) al Codului Contravențional pentru pescuit fără permis și braconaj piscicol cu utilizarea uneltelor de pescuit interzise. Suma totală a amenzilor aplicate este de 2500 lei.

  Inspectorii au ridicat 5 bucăți de plasă instalate sub gheață în preajma satului Tudora, r-nul Ștefan Vodă și 10 racile din preajma satului Ciorna, r-nul Rezina, iar în apropiere de barajul hidrocentralei Dubăsari au fost depistate mai multe plase la suprafața gheții. Menționăm că, în mare parte pescarii dețineau permise de pescuit pentru anul 2017. În continuare recomandăm cetățenilor care au intenția să pescuiască în obiectivele acvatice piscicole naturale, să procure permise de pescuit eliberate de către Serviciul Piscicol.


Inspectări pe fl. Nistru

[24-27.01.2017]   Inspecția Piscicola sectorul Șoldănești-Rezina în comun cu Inspecția Piscicola Fălești-Ungheni, în perioada 24-27.01.17 au inspectat sectorul fl. Nistru din preajma raionalelor Șoldănești și Rezina. În rezultat au fost verificați zeci de pescari sportivi și amatori, care în mare parte dețineau permise de pescuit. Totodată, au fost depistate 13 persoane care au încălcat regulile de pescuit și care nu dețineau permise de pescuit pentru anul 2017. Inspectorii au întocmit 13 procese-verbale conform art.114 (1) și 114 (2) al Codului Contravențional pentru încălcarea regulilor de protecție a resurselor biologice acvatice. Suma totală a amenzilor aplicate este de 2400 lei..

  Iar pe data de 25.01.2017, inspectorii Aparatului Central al Serviciului Piscicol au surprins 2 braconieri care încercau să instaleze mai multe plase sub gheață în preajma or. Vadul lui Vodă. Aceștia au reușit să scape lăsându-și uneltele de pescuit în urmă.


Comercializarea peștelui viu fără acte la Drochia

[26.01.2017]   Inspecția Piscicolă sectorul Soroca-Florești a efectuat o acțiune de inspectare în piața din or. Drochia pe data de 26.01.2017. Urmare a verificărilor, s-a constatat că toți cei 3 comercianți care vindeau pește viu, nu dispuneau de acte de proveniență a peștelui sau de certificate sanitar-veterinare. Astfel au fost aplicate 3 amenzi pentru fiecare dintre comercianți, câte 2000 lei fiecăruia, conform art. 114(3) al Codului Contravențional.

  De asemenea, a fost inspectat și sectorul fl. Nistru în preajma or. Soroca în comun cu Poliția de Frontieră, unde au fost verificați în jur de 30 de pescari, care dețineau permise de pescuit sportiv și amator. Pe cursul fl. Nistru din acest sector s-au format poduri de gheață. Pentru siguranța dvs. vă recomandăm să evitați pescuitul în aceste zone.


Inspectare pe râul Prut

[25.01.2017]   Inspecția Piscicolă sectorul Nisporeni-Hâncești, pe data de 25.01.2017 a inspectat râul Prut sectorul din preajma s. Bălăurești, r-nul Nisporeni, s. Nemțeni, Cotul Morii, Leușeni, Cioara, Dancu, Pogănești, r-nul Hâncești. În rezultat au fost verificați mai mulți pescari amatori, care în mare parte dețineau permise de pescuit, totodată, au fost depistate 2 persoane care nu dețineau permise de pescuitul sportiv si amator pentru anul 2017. Pescarii s-au ales cu câte o amendă conform art.114 al.1 al Codului Contravențional pentru încălcarea regulilor de protecție a resurselor biologice acvatice. Au fost aplicate amenzi in sumă totală de 600 lei.


Pescuit extrem lângă barajul Hidrocentralei Dubăsari (fl. Nistru)

[24.01.2017]   Inspectorii Serviciului Piscicol au depistat și documentat în preajma satului Ustia, raionul Dubăsari un caz de braconaj piscicol cu armă pneumatică. Braconierul, un bărbat în vârstă de 57 de ani, efectua scufundări sub gheața fluviului Nistru, echipat cu costum pentru scufundări, butelii cu oxigen, o lanternă și arma pneumatică. Mai mult ca atât, bărbatul a indicat în procesul-verbal întocmit că a mai pescuit anterior, motiv pentru care inspectorii au mai întocmit un proces-verbal conform art. 114 (1) pentru data respectivă. Amenda aplicată a constituit 800 lei, pește asupra bărbatului nu a fost depistat.


Colaborare interinstituțională pentru protecția resurselor piscicole

[20.01.2017]   Pe data de 20.01.2017, Inspecția Piscicolă sectorul Orhei-Criuleni în colaborare cu Inspectoratul de Poliție Dubăsari, au efectuat o acțiune comună de inspectare pe lacul de acumulare Dubăsari (fl. Nistru), în preajma satelor Holercani, Marcăuți, Molovata și Molovata Nouă. În cadrul acțiunii au fost verificați pescarii sportivi și amatori care practicau pescuitul la copcă. Totodată au fost depistați 7 pescari care nu dispuneau de permise de pescuit, fiind întocmite 7 procese-verbale contravenționale, conform art. 114(1) al Codului Contravențional.


Acțiuni de inspectare în perioada 14-20 ianuarie 2017

[14-20.01.2017]   Ca urmare a acțiunilor de inspectare efectuate de către inspectorii Serviciului Piscicol în perioada 14-20.01.2017, au fost depistate și documentate 31 încălcări ale regulilor de pescuit în bazinele acvatice piscicole naturale, fiind întocmite 31 procese-verbale contravenționale conform art. 114 (1) și (2) al Codului Contravențional, în special pentru pescuit fără permis. Suma totală a amenzilor constituie 5300 lei.

  Astfel, Inspecția Piscicolă Cahul a depistat 5 încălcări pe cursul râului Prut în preajma or. Cantemir, or. Cahul, s. Chircani, Zârnești și Cucoara.

  Inspecția Piscicolă Căușeni-Ștefan Vodă a depistat 9 încălcări în preajma satelor Cioburciu, Crocmaz și Tudora, r-nul Ștefan Vodă.

  Inspecția Piscicolă sectorul Rîșcani-Glodeni a depistat 4 încălcări pe malul lacului de acumulare Costești-Stânca, în preajma satului Duruitoarea Veche și or. Costești.

  Inspecția Piscicolă sectorul Nisporeni-Hâncești a depistat 2 încălcări în preajma satului Bălăurești, r-nul Nisporeni.

  Inspecția Piscicolă sectorul Șoldănești-Rezina a depistat o încălcare în preajma satului Jora de Mijloc, r-nul Orhei.

  Iar inspectorii Aparatului Central al Serviciului Piscicol au depistat 16 încălcări, pe malul lacului de acumulare Dubăsari, în preajma or. Rezina, s. Saharna și Boșernița, r-nul Rezina și pe malul râului Răut în preajma satelor Butuceni, Mașcăuți din raionul Criuleni.

  Amenzile au fost cuprinse între 100-200 lei. Pescarii fiind avertizați despre necesitatea procurării permiselor de pescuit pentru anul 2017.

  Menționăm că de la începutul anului și până în prezent au fost eliberate pescarilor sportivi și amatori peste 1200 permise de pescuit în valoare de 270 mii lei.


Acțiuni de inspectare în perioada 07-13 ianuarie 2017

[07-13.01.2017]   În perioada 07-13.01.2017, inspectorii Serviciului Piscicol au depistat și documentat 13 încălcări ale legislației de mediu în domeniul protecției resurselor piscicole. Suma totală a amenzilor constituie 2600 lei și prejudiciu de 100 lei.

  Inspectorii Serviciului Piscicol au întocmit 13 procese-verbale contravenționale conform art. 114 (1), (2) al Codului Contravențional pentru pescuit fără permis în preajma satelor Olănești, r-nul Ștefan Vodă, Molovata, Oxentea, r-nul Dubăsari și or. Leova.

  De asemenea, inspectorii au depistat și ridicat 5 plase de pescuit cu o lungime totală de 200 m și 11 racile în preajma satului Tudora, r-nul Ștefan Vodă.

  În prezent stratul de gheață format pe lacurile de acumulare Costești Stânca și Dubăsari atinge 7-12 cm și poate fi practicat pescuitul la copcă, însă pe râurile Prut și Nistru stratul de gheață este mai subțire, Serviciul Piscicol vă recomandă să nu vă aventurați spre albia râului și să pescuiți doar în apropierea malurilor.


Activitatea Serviciului Piscicol în prima săptămână a anului 2017

[02-06.12.2017]   În prima săptămână a anului 2017, inspectorii Serviciului Piscicol au depistat și documentat 16 încălcări ale legislației de mediu în domeniul protecției resurselor piscicole. Suma totală a amenzilor constituie 7600 lei și prejudiciu de 150 lei.

  Inspecția Piscicolă sectorul Cahul a întocmit 7 procese-verbale contravenționale conform art. 114 (2) al Codului Contravențional pentru pescuit fără permis în preajma satelor Văleni și Vadul lui Isac, r-nul Cahul și satul Etulia din UTA Găgăuzia.

  Inspecția Piscicolă sectorul Ungheni-Fălești a depistat un comerciant care vindea pește viu fără acte de provenință în satul Pârlița, Ungheni și un pescar pe malul râului Prut, în apropiere de or. Ungheni, care pescuia fără permis.

  Inspecția Piscicolă sectorul Căușeni-Ștefan Vodă a amendat un localnic al satului Cioburciu, pentru efectuarea lucrărilor de decopertare a solului în apropiere de fl. Nistru, fără autorizație specială, precum și alți 2 braconieri care pescuiau cu plasa în fl. Nistru, în preajma satului Cioburciu și Palanca, pentru cel din urmă a fost calculat și un prejudiciu de 150 lei, având asupra sa 7 exemplare de pește din specia babușcă.

  Inspectorii Aparatului Central al Serviciului Piscicol au amendat un comerciant de pește în piața din or. Soroca și 3 pescari fără permise de pescuit pentru anul 2017.


Braconieri prinși în flagrant pe lacul de acumulare Dubăsari

[20-21.12.2016]   Inspectorii Serviciului Piscicol pe data de 20 și 21 decembrie curent, au întreprins acțiuni de inspectare pe lacul de acumulare Dubăsari atât pe timp de noapte cât și ziua, în preajma satelor Molovata, Oxentea, r-nul Dubăsari, s. Vâșcăuți, Lopatna, r-nul Orhei și Lalova, r-nul Rezina. În total, au fost depistați în flagrant 9 pescari, care au încălcat regulile de protecție a resurselor piscicole, pescuind la copcă fără permis sau pescuind cu plase monofilament prin metoda plaselor în derivă. Inspectorii au întocmit fiecărui contravenient câte un proces-verbal în baza art. 114(1) al Codului Contravențional, cu aplicarea amenzilor în sumă de 400 lei fiecare, în total 3600 lei. Inspectorii au mai depistat și ridicat 7 plase mofilament și 5 racile fără persoane contraveniente.

  Serviciul Piscicol atenționează amatorii de pescuit la copcă, că stratul gheții format doar la malul lacurilor de acumulare este subțire și se poate fisura în orice moment sub greutatea corpului.


Râul Prut în vizorul inspectorilor de mediu

[13.12.2016]   În data de 13.12.2016 Inspecția Piscicolă sectorul Ungheni-Fălești a efectuat acțiuni de inspectare pe malul râului Prut, sectorul satelor Petresti-Gherman, r-nul Ungheni, unde au fost verificați 8 pescari, care pescuiau regulamentar. Totodată a fost inspectată piața agricolă a satului Sculeni, r-nul Ungheni, unde a fost depistată o persoană care realiza pește fără careva acte de proveniență și fără certificat sanitar-veterinar, motiv pentru care s-a întocmit un proces verbal conform art. 114 (3) al Codului Contravențional, cu aplicarea unei amenzi în sumă de 2000 lei.


Inspectare în sectorul Nisporeni-Hâncești

[08.12.2016]   Inspecția Piscicolă Nisporeni-Hâncești în comun cu Inspecția Piscicolă Ungheni-Fălești au inspectat piețele a doua sate: Bujor și Cărpineni r-nul Hâncești, unde au fost verificate doua persoane care realizau peste viu și care dispuneau de actele necesare stabilite de legislație. Totodată, a fost inspectat malul râului Prut sectorul s. Cioara, s. Dancu, s. Leușeni, s. Cotul Morii, r-nul Hâncești și s. Bărboieni, r-nul Nisporeni, unde au fost depistate 2 persoane care pescuiau în r. Prut cu 2 undite de fund fără permis de pescuit. În urma constatării faptei, inspectorii au întocmit câte un proces-verbal pe art. 114(1) al Codului Contravențional, cu aplicarea amenzilor în sumă de 200 lei fiecare. Inspectorii au mai depistat și ridicat 3 undite de fund și o plasă din monofilament.


Inspectări în piețele raionale

[07.12.2016]   Pe data de 07 decembrie curent Inspecția Piscicolă Cahul a efectuat o acțiune de inspectare în piața din or. Cantemir, unde a depistat 1 comerciant și un vânzător stradal de pește viu, care nu dispuneau de acte pentru peștele comercializat, prin urmare acestora le-au fost întocmite procese-vebale conform art. 114 (3) al Codului Contravențional, cu aplicarea amenzilor în sumă de 2000 lei fiecare.

  La fel pe data de 07.12.2016, Inspecția Piscicolă sectorul Căușeni-Ștefan Vodă, a aplicat o amendă în mărime de 2000 lei unui comerciant de pește viu din or. Căușeni, la fel pentru lipsa actelor de proveniență și a certificatului sanitar-veterinar.


Inspectări ample în piețe și alte puncte de comercializare a peștelui viu

[01-04.12.2016]   Serviciul Piscicol al Ministerului Mediului a demarat o acțiune amplă de eliminare a numărului comercianților ilegali de pește viu prin desfășurarea concomitentă a inspectării în piețele de pe teritoriul Republicii Moldova. Prin urmare, toate Inspecțiile Piscicole teritoriale efectuează inspectări în scopul depistării și contracarării fenomenului de comercializare ilegală a peștelui viu.

  Astfel, începând cu data de 01 decembrie curent și până la data de 04.12.2016, inspectorii Serviciului Piscicol au depistat și sancționat 14 comercianți ilegali de pește viu conform art. 114 (3) al Codului Contravențional, cu aplicarea amenzilor în sumă de la 2000 la 3000 lei, dintre care:

    - Municipiul Chișinău – 3 procese-verbale, 7000 lei;

    - Satul Chișcăreni, r-nul Sângerei – 1 proces-verbal, 2000 lei;

    - Or. Bardar, r-nul Ialoveni – 1 proces-verbal, 2000 lei;

    - Or. Ialoveni – 1 proces-verbal, 2000 lei;

    - Or. Drochia – 3 procese-verbale, 6000 lei;

    - Satul Zgurița, r-nul Drochia – 1 proces-verbal, 2000 lei;

    - Or. Cahul – 4 procese-verbale, 9000 lei.

  În total au fost aplicate amenzi în sumă de 30 000 lei.


Inspectare în preajma satelor Palanca și Tudora

[25.11.2016]   Pe data de 25.11.2016, Direcția Inspectare a Serviciului Piscicol în comun cu Inspecția Piscicolă Căușeni-Ștefan Vodă au efectuat o acțiune de inspectare în raionul Ștefan-Vodă, extravilanul satelor Tudora și Palanca.

  Prin urmare, inspectorii au depistat 9 plase de pescuit monofilament, cu o lungime totală de 540 m, 15 racile și 2 vintire. Persoane contraveniente nu au fost depistate. Uneltele de pescuit au fost ridicate de către inspectori și circa 25 kg de pește și 15 kg de raci au fost eliberați în stare vie.


Inspectare în piețele din țară

[15-17.11.2016]   În perioada 15-17.11.2016, Inspectorii Serviciului Piscicol au întreprins acțiuni de inspectare în sectoarele de protecție piscicolă Soroca-Florești și Ungheni-Fălești pentru depistarea și sancționarea comercianților de pește viu care nu respectă legislația în vigoare.

  Astfel, dintr-un total de 17 comercianți de pește viu verificați, 11 nu dețineau acte pentru peștele expus comercializării. Vânzători ilegali au fost depistați în următoarele orașe: în piața din or. Ocnița și or. Otaci au fost depistați câte un comerciant, în or. Florești 2 comercianți, or. Ungheni 5 comercianți și or. Fălești 2 comercianți ilegali. În total au fost întocmite 11 procese-verbale conform art. 114 (3) al Codului Contravențional, cu aplicarea amenzilor în sumă totală de 22000 lei.


Lacul Dubăsari în permanență în vizorul inspectorilor de mediu

[10-11.11.2016]   Inspectorii Serviciului Piscicol au întreprins acțiuni de inspectare pe lacul de acumulare Dubăsari pe tronsonul cuprins între satele Holercani, r-nul Dubăsari și până la satul Lopatna, r-nul Orhei.

  Inspectarea a avut loc pe data de 10 și 11 noiembrie curent, atât de pe apă, cât și de pe uscat.

  În rezultat, au fost depistați 7 braconieri în preajma satelor Oxentea, Vâșcăuți, Jora de Jos și Jora de Mijloc. Toți braconierii pescuiau ilicit cu plase monofilament. Inspectorii au întocmite 7 procese-verbale conform art. 114 (1) al Codului Contravențional, cu aplicarea amenzilor în sumă totală de 2800 lei. Nu a fost depistat pește asupra braconierilor. 5 plase de pescuit și 3 racile au fost ridicate fără persoane contraveniente..

  Momentul în care 2 braconieri scoteau o plasă în preajma satului Jora de Jos, în jurul orei 07:30 a fost surprins de către inspectori.Comercializare fără acte la Olănești

[06.11.2016]   Pe data de 06 noiembrie curent, Inspectorii Serviciului Piscicol au inspectat extremitatea de sud a fluviului Nistru, s. Olănești-s. Palanca, r-nul Ștefan Vodă.

  La piața din satul Olănești inspectorii au depistat 3 comercianți de pește viu, care activau fără acte. Au fost întocmite 3 procese-verbale conform art. 114 (3) al Codului Contravențional, cu aplicarea amenzilor în sumă totală de 6000 lei. De asemenea, în s. Palanca, pe malul fl. Nistru au fost depistați 4 pescari, care au încălcat regulile de pescuit și protecție a resurselor piscicole, unul dintre aceștia avea pescuite 27 kg de pește, iar altul, într-o găleată avea pescuiți mai mulți pești sub dimensiunile minime permise. Celor 4 pescari le-au fost întocmite procese-verbale în sumă totală de1600 lei. Întru-cât peștele era viu și fără semne de vătămare, acesta a fost eliberat în apă de către pescari.


Braconaj pe râul Prut în preajma satului Slobozia Mare

[04.11.2016]   În seara de 04 noiembrie curent, Inspecția Piscicolă sectorul Cahul, în colaborare cu Poliția de Frontieră, au depistat în flagrant o barcă cu 2 pescari, locuitori ai satului Slobozia Mare, r-nul Cahul, care pescuiau în derivă cu o setcă de 50 metri pe râul Prut, km 13-15. Inspectorii au depistat în barca braconierilor 10 kg de pește de specia plătică și un sânger.

  Pentru fapta dată, braconierilor le-au fost aplicate amenzi în sumă totală de 800 lei conform art. 114 (1) al Codului Contravențional, fiind calculat și un prejudiciu pentru peștele capturat, în sumă de 630 lei.


Sezon de braconaj la raci

[01-04.11.2016]   În perioada 01-04 noiembrie curent, inspectorii Serviciului Piscicol au efectuat acțiuni de inspectare în fluviul Nistru, de la barajul Dubăsari și până la or. Rezina. În rezultat au fost depistate și documentate 11 încălcări ale legislației în domeniul pescuitului. Inspectorii au întocmit 11 procese-verbale cu aplicarea amenzilor în sumă totală de 4400 lei conform art. 114(1) al codului Contravențional al RM. Încălcări au fost depistate în localitățile: s. Holercani, s. Cocieri, s. Oxentea r-nul Dubăsari; s. Jora de Jos, r-nul Orhei; s. Solonceni, s. Saharna, or. Rezina, r-nul Rezina. Inspectarea a avut loc și de pe apă, depistându-se în această perioadă 16 plase de pescuit monofilament și 60 de racile, din care au fost eliberate în stare vie circa 40 kg de pește și raci.

  Tot în perioada 01-04.11.2016, Inspecția Piscicolă sectorul Soroca-Florești, a întocmit 7 procese-verbale contravenționale pentru pescuit ilicit în preajma or. Otaci și Soroca, suma totală a amenzilor fiind de 2000 lei.

  Serviciul Piscicol activează intens în această perioadă, urmare a întețirii braconajului piscicol specializat pe pescuitul racilor.


Inspectare în raionul Ungheni

[29-31.10.2016]   În perioada 29-31 octombrie curent, Inspecția Piscicolă sectorul Ungheni-Fălești a efectuat acțiuni de inspectare pe malul râului Prut, în preajma satelor Zagarancea și Buzduganii de Jos, r-nul Ungheni, unde au fost verificați 17 pescari sportivi și amatori. În rezultat, au fost depistați 2 pescari, care deși deținea permise de pescuit, nu respectau regulile de pescuit, numărul de undițe și cârlige fiind mai mare de 5, au fost întocmite 2 procese verbale contravenționale în sumă totală de 200 lei.

  Pe data de 31.10.2016, în satul Pîrlița r-nul Ungheni, inspectorul de sector a verificat un comerciant de pește viu, care nu deținea nici un act pentru peștele comercializat, prin urmare i-a fost întocmit un proces-verbal, conform art. 114(3) al Codului Contravențional, cu aplicarea amenzii în sumă de 2000 lei.


Distribuitori ilegali de pește la Piața Centrală din Chișinău

[26-27.10.2016]   Pe data de 26 și 27 octombrie curent, inspectorii Serviciului Piscicol au efectuat acțiuni de inspectare în raza municipiului Chișinău, în scopul depistării și sancționării comercianților și transportatorilor ilegali de pește. În rezultat au fost întocmite 9 procese-verbale conform art. 114 (3) al Codului Contravențional cu aplicarea amenzilor în sumă totală de 18000 lei. 6 dintre persoanele contraveniente sunt transportatori de pește de la Piața Centrală, un comerciant de pe strada Academiei, alt comerciant de la o piață din sectorul Botanica și un comerciant din Sângera.


Inspectare în sectorul Ștefan Vodă

[24-25.10.2016] 


  Inspectorii Serviciului Piscicol au efectuat o inspectare pe malul fluviului Nistru în sectorul de protecție Căușeni-Ștefan Vodă, în preajma satelor Talmaza și Cioburciu pe data de 24 și 25 octombrie curent. În rezultatul verificării pescarilor de pe malul fluviului Nistru, au fost depistate 4 persoane contraveniente cărora le-au fost întocmite procese-verbale conform art. 114 (1) al Codului Contravențional cu aplicarea amenzilor în sumă de 1600 lei. Pentru 2 persoane care pescuiau fără permis de pescuit pe timp de noapte, cu racile, în preajma satului Talmaza și care aveau asupra lor 8 kg de raci, a fost calculat un prejudiciu în sumă totală de 7400 lei.

  Inspectorii au mai depistat în acest sector 2 plase de pescuit monofilament și 19 racile pe care le-au ridicat. Circa 10 kg de raci au fost eliberați în stare vie în fl Nistru.


Inspectare pe lacul de acumulare Dubăsari

[21-22.10.2016]   Pe data de 21 și 22 octombrie curent, inspectorii Serviciului Piscicol au efectuat o inspectare pe lacul de acumulare Dubăsari, sectorul de la satul Buciușca, r-nul Rezina și până la s. Lopatna, r-nul Orhei, în scopul depistării și combaterii braconajului piscicol. În rezultat au fost depistate 3 persoane care pescuiau ilicit și cărora le-au fost întocmite procese verbale contravenționale în sumă totală de 1200 lei. Inspectorii au ridicat 12 plase de pescuit monofilament și 20 racile. Circa 30 kg raci și pește a fost eliberat în stare vie în lac.


Comercializarea peștelui fără acte și la Edineț

[20.10.2016]   Pe data de 20.10.2016, Inspecția Piscicolă sectorul Briceni-Edineț a efectuat o inspectare la piața din or. Edineț, unde a depistat 2 comercianți care realizau pește viu fără acte de proveniență și certificat veterinar. Inspectorul a întocmit 2 procese verbale contravenționale în sumă totală de 4000 lei conform art. 114(3) al Codului Contravențional.

  Tot pe data de 20 octombrie Inspecția Piscicolă sectorul Cahul a depistat 2 cetățeni care pescuiau cu lăptașul (fatca) în preajma satului Etulia din UTA Găgăuzia, ambii braconieri s-au ales cu câte o amendă în mărime de 400 lei. Iar inspecția Piscicolă sectorul Ungheni-Fălești, a depistat pe malul râului Prut un cetățean care pescuia cu un vintir în apropierea satului Valea Mare, rn Ungheni, acestuia i-a fost aplicată o amendă în mărime de 400 lei, iar unealta de pescuit a fost ridicată.


Inspectare pe lacul de acumulare Dubăsari

[18-19.10.2016]   În urma unei inspectări de 2 zile pe lacul de acumulare Dubăsari, de la satul Holercani, r-nul Dubăsari și până la s. Lopatna, r-nul Orhei, Inspecția Piscicolă sectorul Orhei-Criuleni în comun cu Grupa Operativă a Serviciului piscicol, au depistat și documentat în flagrant 6 cazuri de braconaj piscicol. Au fost întocmite 6 procese-verbale conform art. 114 (1) al Codului Contravențional cu aplicarea amenzilor în sumă totală de 2400 lei. Întrucât inspectarea s-a efectuat și de pe apă, inspectorii au ridicat 14 plase de pescuit monofilament și 15 racile. Cele peste 10 kg de pește și raci au fost eliberate în stare vie în lac.


Inspectare la Piața Centrală din Chișinău

[18.10.2016]   În colaborare cu Serviciul Fiscal de Stat, Serviciul Piscicol a organizat și efectuat o acțiune de inspectare în Piața Centrală din mun. Chișinău pe data de 18.10.2016 în scopul verificării condițiilor legale de comercializare a peștelui viu. 5 dintre comercianții verificați nu dispunea de actele necesare pentru realizarea peștelui viu, iar pentru acest fapt inspectorii au întocmit 5 procese-verbale conform art. 114 (3) al Codului Contravențional aplicând amenzi în sumă totală de 10000 lei. Alți 2 comercianți ilegali de pe strada Ginta Latină din Chișinău au fost amendați cu câte 2000 lei fiecare.

  Serviciul Piscicol constată, că majoritatea comercianților de pește viu și produse ale pescuitului nu dispun de documentele necesare stabilite de legislaţie. Situația în Chișinău fiind puțin mai bună în comparație cu celelalte raioane.


Amenzi pentru comercializarea peștelui viu fără acte în regulă

[11-16.2016]   De către angajaţii Serviciului Piscicol în decurs de o săptămână 11-16.10.2016, au fost efectuate acţiuni de inspectare în mai multe piețe din țară. Prin urmare au fost depistați și amendați 11 de comercianți din orașul Orhei, Ungheni, Nisporeni, Rîșcani, Drochia, Cornești, satul Verijeni și Ratuș, raionul Telenești. Aceștia nu dispuneau de niciun act necesar pentru comercializarea peștelui viu și a produselor pescuitului. Suma totală a amenzilor aplicate conform art. 114 alin. (3) Cod Contravenţional este de 23 000 lei. Totodată comercianții au fost informați ca pe viito r pentru comercializarea peștelui viu și a produselor pescuitului să dispună de documentele necesare stabilite de legislaţie.

  Inspectorii au întreprins și acțiuni de protecţie a resurselor biologice acvatice pe fl. Nistru sectoarele de protecţie piscicolă Şoldăneşti-Rezina şi Orhei-Criuleni şi r. Prut sectoarele de protecţie piscicolă Briceni-Edineţ şi Rîşcani-Glodeni.

  În urma inspectării sectoarelor menţionate au fost depistate şi ridicate 6 plase de monofilament, instalate ilicit, cu o lungime totală de 350 metri şi 15 racile. Au fost întocmite 7 procese-verbale conform art. 114 (1) al Codului Contravențional cu aplicarea amenzilor în sumă de 2400 lei și a fost calculat un prejudiciu în sumă de 350 lei. Peste 15 kg peşte şi 35 kg de raci de rîu au fost eliberaţi în stare vie înapoi în mediul acvatic. Uneltele de pescuit, utilizate la comiterea braconajului piscicol au fost ridicate şi predate spre păstrare la depozitul Serviciului.


Pescari disciplinați la Vadul lui Vodă

[15.10.2016]   Inspecția Piscicolă sectorul Orhei-Criuleni, pe data de 15.10.2016 a efectuat o inspectare pe malul fluviului Nistru în preajma or. Vadul lui Vodă, s. Pîrîta, s. Mălăiești, s. Corjova, unde au fost verificați în jur de 80 de pescari. Dintre toți acești pescari, doar unul pescuia fără permis, motiv pentru care inspectorul i-a întocmit un proces-verbal conform art. 114 (1) al Codului Contravențional cu aplicarea amenzii în sumă de 400 lei și a fost calculat un prejudiciu în sumă de 150 lei pentru peștele capturat.

  Pe această cale ținem să mulțumim pescarilor pentru disciplină.


Ședința de raport lunară cu inspectorii Serviciul Piscicol

[06.10.2016]   Pe data de 6 octombrie curent a avut loc ședința lunară cu inspectorii din cadrul Inspecțiilor Piscicole desconcentrate în teritoriu.

  Inspectorii au prezentat rapoartele de activitate pentru luna septembrie 2016. Astfel, în luna septembrie, inspectorii au întocmit 169 de procese-verbale și au aplicat amenzi în mărime totală de 76300 lei, dintre care s-au încasat 35500 lei, această diferență este din cauza că majoritatea dintre persoanele contraveniente achită 50% din valoarea amenzii în decurs de 72 ore din momentul aplicării acesteia. Suma prejudiciului calculat pentru peștele capturat ilegal a constituit 11640 lei, iar 39 de unelte de pescuit au fost ridicate de către inspectori.

  În cadrul ședinței, Directorul Serviciului Piscicol, dl Vlad Ungurean a prezentat inspectorilor Ghidul Informativ al pescarului, care va fi repartizat prin toate raioanele țării în scopul informării cetățenilor și pentru a ajunge informația acolo unde încă nu a ajuns. S-a discutat despre acțiunile de populare cu puiet de pește care va avea loc în perioada următoare grație aprobării proiectului de finanțare de către Fondul Ecologi Național.


Satul Năpadova din nou în vizorul inspectorilor

[03-04.10.2016]   În noaptea de 3 spre 4 octombrie curent, în jurul orei 23:00, inspectorii Serviciului Piscicol au depistat un nou caz de braconaj piscicol în preajma satului Năpadova, r-nul Florești, asta după ce săptămâna trecută au fost depistați alți braconieri care pescuiau cu ostia. De această dată, braconierii practicau pescuitul subacvatic cu arme pneumatice, acțiuni interzise prin art. 38 lit. p) a Legii nr. 149 din 08.06.2006. Inspectorii au întocmit 2 procese-verbale contravenționale conform art. 114 (1) și au calculat un prejudiciu de 800 lei pentru cele 7 kg de pește (crap, plătică și biban) capturat prin înțepare de către braconieri. Uneltele interzise și echipamentul subacvatic au fost ridicate, iar peștele a rămas contravenienților contra cost, conform legislației în vigoare.

  Tot în noaptea de 3 octombrie, în apropiere de satul Butuceni, r-nul Orhei, pe malul râului Răut, un cetățean care-și spăla automobilul în zona de protecție a râului a fost amendat cu 400 lei conform art. 109 (3) al Codului Contravențional.

  În cadrul acțiunii de insectare, alți 3 pescari amatori care pescuiau în lacul Dubăsari pe timp de noapte în preajma satelor Holercani și Lopatna au fost amendați cu câte 200 lei.

  Inspecția Piscicolă sectorul Cahul, pe data de 4 octombrie a depistat un braconier care pescuia cu o plasă în lacul Cahul în preajma satului Etulia Nouă din UTA Găgăuzia. Acesta a fost amendat cu 400 lei, iar pentru cele 8 kg de pește capturat a fost stabilit un prejudiciu în sumă de 1240 lei. Plasa a fost ridicată.


Braconieri matinali pe lacul Dubăsari

[01.10.2016]   Inspecția Piscicolă sectorul Orhei-Criuleni a inspectat lacul de acumulare Dubăsari în perioada 30.09-01.10.2016. În rezultat, au fost depistate 5 încălcări pentru care au fost aplicate amenzi în sumă de 2000 lei și a fost calculat un prejudiciu de 1000 lei pentru peștele și racii capturați ilegal. Cazurile de braconaj au fost depistate în apropiere de satul Jora de Jos în jurul orei 05:30 și Vîșcăuți, r-nul Orhei. Pe tronsonul s. Holercani- s. Lopatna, Inspecția Piscicolă a depistat și 6 plase de pescuit monofilament, cu o lungime totală de circa 350 m, fiind eliberate în stare vie 2 kg de pește.


Braconaj cu ostia la Napadova

[30.09.2016]   În noaptea de 30.09.2016, în jurul orei 01:00, inspectorii Serviciului Piscicol au observat pe fluviul Nistru o barcă condusă de 2 braconieri, care pescuiau cu o lanternă în preajma satului Napadova, raionul Florești. Inspectorii au depistat în barca braconierilor mai multe exemplare de pești și raci, care au fost pescuiți cu ostia, instrument asemănător cu o furcă. Pentru fapta lor, braconierii s-au ales cu câte o amendă în mărime de 400 lei fiecare și a fost calculat un prejudiciu pentru peștele și racii prinși, în sumă de 450 lei, peștele a fost lăsat contra plată braconierilor conform Legii 149.08.2006, Anexa 1, alin. 21. La fel, în raionul Florești, satul Japca, un cetățean a fost prins pescuind pe timp de noapte și având asupra sa o știucă, acesta s-a ales cu o amendă în mărime de 400 lei și un prejudiciu de 40 lei. Tot în cadrul acțiunii de inspectare care a durat 2 zile 29 și 30 septembrie, inspectorii au sancționat și un comerciant cu 2000 lei conform art. 114 (3) al Codului Contravențional, care vindea pește fără actele necesare, în piața din or. Criuleni.


La Ungheni se pescuiește legal

[26.09-01.10.2016]   În perioada 26.09-01.10.2016, Inspectorul din raionul Ungheni, a efectuat acțiune de verificare a pescarilor sportivi și amatori pe malul râului Prut din raionul Ungheni. Au fost verificați 29 pescari, depistându-se doar o încălcare a legislației, pentru care a fost întocmit un proces-verbal contravențional cu aplicarea unei amenzi în sumă de 400 lei, pentru pescuit fără permis.


Nereguli depistate de către inspectori la comercializarea peștelui viu

[27.09.2016]   Pe data de 27.09.2016, inspectorii Serviciului Piscicol au verificat condițiile de comercializare a peștelui în piețele orașelor Șoldănești și Rezina. În ambele piețe au fost depistate nereguli ce țin de lipsa actelor de proveniență a peștelui și lipsa certificatului sanitar-veterinar. Au fost întocmite 4 procese-verbale cu aplicarea amenzilor în sumă totală de 8000 lei, conform art. 114 (3) al Codului Contravențional. Tot în aceste raioane, au fost verificați și pescarii sportivi și amatori, care pescuiau pe malul fluviului Nistru. Aici, inspectorii au depistat alte 9 încălcări ale regulilor de protecție a resurselor piscicole, pentru care au fost aplicate amenzi în sumă de 3600 lei.

  Inspectorii au atras atenția asupra regiunii s. Solonceni-s. Saharna, r-nul Rezina, urmare a unei sesizări expediate în adresa Serviciului, din partea unui cetățean, conform căreia, în zona dată se practică braconajul piscicol cu plase, iar metoda utilizată de braconieri ar fi pescuitul cu plase plutitoare în derivă (сплав), din spusele mai multor localnici, în zona dată sunt mai mulți pescari comerciali ai regiunii transnistrene, iar din cauza curentului mare al apei ar prefera această metodă de pescuit. Plase și alte scule instalate ilegal în regiunea dată nu au fost depistate.


02 – 05 mai 2012


În perioada 02 – 05 mai curent se către angajaţii Serviciului Piscicol au fost organizate şi sau efectuat un şir de acţiuni întru prevenirea, şi depistarea cazurilor de braconaj, încălcarea regimului de protecţie a resurselor biologice acvatice şi regulilor de pescuit în bazinele acvatice naturale. Au fost organizate şi efectuate - 6 raiduri comune cu colaboratorii Serviciului Grăniceri:

- în sectorul de protecţie Cahul;
   - sectorul de protecţie Nisporeni - Hînceşti;
                 - sectorul de protecţie Briceni - Edineţ.

În urma măsurilor efectuate au fost depistate 24 contravenţii, documentate şi examinate 18 procese-verbale, 5 acte de ridicare a sculelor pe cauzele depistate a tentativelor contravenţionale. Aplicate amenzi persoanelor culpabile în sumă de 4000 lei. Prejudiciul cauzat resurselor biologice acvatice în urma pescuitului ilicit calculat şi aplicat constituie 1130 lei. De la persoanele contraveniente au fost ridicate: 34 plase, 2 ecrane, 1 undiţă, 23 kg de peşte pescuit ilegal.Braconaj în perioada de prohibiţie


La 19 aprilie 2012 la linia telefonică de încredere a Serviciului Piscicol a fost primită informaţia precum, că locuitorii satelor Tudora, Crocmaz, Palanca şi Olăneşti, cunoscuţi ai pescarilor industriaşi, pescuiesc cu plasele în fl. Nistru sectoarele km 38 – 39, 42 – 44, 47 - 48 în perioada de prohibiţie.

Reacţionî-nd prompt la informaţia primită, în baza dispoziţiei Şefului Serviciului Piscicol din 19.04.2012, de către angajaţii Serviciului Piscicol: Ion Grati, Şef Direcţie intervenţii operative şi protecţie a resurselor piscicole, Voitic Dumitru, Şef Secţie intervenţii operative şi protecţie a resurselor piscicole în bazinul r. Prut, Inspectorul principal Inspecţia piscicolă sectorul Căuşeni – Ştefan Vodă Raducan Serghei, de comun cu colaboratorii BPDS „Fulger” a MAI, a fost efectuat un raid privind combaterea braconajului, încălcarea regulilor de protecţie a resurselor biologice acvatice şi regulilor de pescuit la sectorul de protecţie „Căuşeni – Ştefan Vodă” a bazinului acvatic natural fl. Nistru.

Pe parcursul raidului au fost verificate sectoarele fl. Nistru indicate în informaţia primită, în rezultatul cărora sa constatat, că la sectorul atribuit pentru pescuitul industrial km 42 – 52, pescuiau cu plasele locuitorii s. Tudora r-nul Ştefan Vodă cet. M. S. şi Ş. M. La momentul depistării aveau pescuit 40 kg de peşte cauzînd prejudiciu resurselor piscicole în valoare de 4100 lei. Cazul dat a fost documentat în conformitate cu prevederile legislaţiei şi persoanele contraveniente au fost sancţionate cu amendă în mărime de 20 u.c. fiecare.

În rezultatul raidului efectuat au mai fost depistate şi alte încălcări a regulilor de pescuit fiind încheiate 6 procese-verbale şi documentat un caz de tentativă contravenţională, ridicate de la contravenienţi 2 plase de pescuit, 4 ecrane, 41 kg de peşte. Persoanelor culpabile de comiterea contravenţiilor au fost aplicate amenzi în sumă de 1000 lei. Prejudiciul calculat şi aplicat constituie 4150 lei.

Tot în perioada 19 – 21 aprilie curent de către angajaţii Serviciului piscicol inspectorii principali Drumea Mihail, Taucci Serghei şi Cara Ion, a mai fost organizat un raid la sectorul de protecţie a resurselor piscicole Cahul. În rezultatul raidului efectuat au fost depistate şi documentate 12 contravenţii, încheiate 12 procese-verbale, cu aplicarea amenzilor în mărime de 4900 lei, prejudiciul cauzat resurselor piscicole calculat şi aplicat constituie 550 lei, ridicate de la contravenienţi 5 plase şi 4,5 kg de peşte.20 - 21 martie 2012, rîul Bîc


În perioada 20 - 21 martie 2012, de către angajaţii Serviciului Piscicol de comun cu colaboratorii MAI a fost organizat şi s-a petrecut un raid în raza mun.Chişinău, cu privire la respectarea regimului de protecţie a apelor rîului Bîc.

În rezultatul raidului au fost depistaţi 9 contravenienţii care spălau autovehiculele pe malul r.Bîc, încălcînd prevederile art.109 alin.(3) Cod Contravenţional al RM. Persoanelor culpabile de comiterea contravenţiilor li-au fost aplicate amenzi în sumă de 3600 lei.18 - 20 martie 2012, rîul Nistru

În perioada 18-20 martie curent, de către inspectorul principal al Inspecţiei Piscicole-sectorul Şoldăneşti-Rezina de comun cu colaboratorii Ministerului Afacerilor Interne, a fost organizat un raid cu privire la protecţia resurselor biologice acvatice, combaterea şi contracararea braconajului piscicol pe fluviul Nistru.

În rezultatul raidului, au fost depistate 10 cazuri de braconaj. Persoanelor culpabile de comiterea contravenţiilor li-au fost aplicate amenzi în sumă totală de 6400 lei. Prejudiciul cauzat resurselor biologice-acvatice naturale constituie 15200 lei.

De la braconieri au fost ridicate 11 plase din fibra sintetică cu o lungime de 1100 m şi 50 kg peşte de specia ştiucă, şalău şi somn.27 - 28 octombrie 2011, Bălțile Manta


La data de 27 octombrie 2011, în jurul orelor 1715, a fost depistat un cetățean al s. Lebedenco, r-nul Cahul, care pescuia cu trei plase în bălțile Manta. La momentul depistării avea pescuit următoarele: rac de rîu - 4 buc., sînger - 20 buc., somn -1 buc.,  avat - 7 buc., caras - 4 buc., plătică - 1 buc.. Prin acțiunile sale, contravenientul a încălcat prevederile art.114, alin. (1) al CCo al RM, fiind sancționat cu amendă în mărime de 10 u.c (200 lei), prejudiciul cauzat resurselor piscicole constituie 1480 lei.La data de 28 octombrie 2011, aproximativ la orele 1000, a fost depistat un cetățean al s.Slobozia Mare, r-nul Cahul, pescuind în lacul Beleu (care este componentă a rezervației naturale  „Prutul de Jos”) cu 2 plase. La momentul depistării a avut pescuit următoarele: șălău -1 buc.,  plătică - 1 buc., rac de rîu - 6 buc.. Astfel, au fost încălcate prevederile art. 139 CCo al RM, contravenientul a fost sancționat cu o amendă în mărime de 40 u.c. (800 lei). Prin acțiunile sale, contravenientul a cauzat prejudiciu resurselor piscicole în mărime de 500 lei.

12.08.2011 – Fluviul Nistru, s.Olănești, r-nul Ștefan – Vodă


       La data de 12.08.2011, în jurul orelor 0415, au fost depistați 2 contravenienți care pescuiau în f.Nistru, în preajma s.Tudora r-nul Ștefan - Vodă, folosind undița electică. La momentul reținerii, contravenienții aveau pescuite 50 exemplare de somn, cu greutatea totală de 25 kg. Pentru aceste activități ilegale, a fost aplicată contravenienților o amendă în mărime de 3000 lei și prejudiciul cauzat resurselor piscicole în valoare de 10400 lei. Undița electrică, acumulatorul și motorul suspendabil, au fost ridicate în conformitate cu legislația în vigoare.

     Depistarea acestui caz de braconaj ilicit, a fost posibilă datorită conlucrării eficiente al Inspectorului principal al Serviciului Piscicol (sectorul Ștefan Vodă) în comun cu colaboratorii Serviciului Grăniceri al R.M. (s.Tudora).
17.07.2011 - Bălțile Manta 


La 17 iulie 2011 aproximativ la orele 19.20 pe bălţile Manta, în preajma s. Manta, a fost depistat şi documentat un cetăţean locuitor a s. Lozova rl. Străşeni, care pescuia cu undiţa electrică. în urma documentării în conformitate cu art. 114(5) Cco i-a fost aplicată amendă în sumă de 3000 lei precum şi constatat prejudiciu cauzat resurselor piscicole acvatice naturale de 560 lei. Intervenția operativă efectuată la sectorul de protecție Cahul (15.07.2011)


In perioada 14 - 16 iulie 2011, la un control efectuat pe r.Prut, Bălțile Manta (r-nul Cahul), au fost depistate următoarele cazuri de braconaj piscicol:

-  a fost reţinută o cetăţeancă locuitoare a s. Paşcani rl. Cahul, care avea pescuit ilicit 5,0 kg de peşte (caras, crap, sînger). Pe cazul dat a fost aplicată amenda de 200 lei, calculat prejudiciu cauzat resurselor biologice acvatice în sumă de 1 245 lei. Sculele de pescuit (3 plase) au fost ridicate.

-  a fost reţinut un cetăţean locuitor a s. Paşcani rl. Cahul, care avea pescuit ilicit 4,0 kg de peşte (caras, crap, sînger, biban). Pe cazul dat a fost aplicată amenda de 200 lei, calculat prejudiciu cauzat resurselor biologice acvatice în sumă de 1 260 lei. Sculele de pescuit (2 plase) au fost ridicate.

-  a fost reţinută o cetăţeancă locuitoare a s. Paşcani rl. Cahul, care avea pescuit ilicit 5,0 kg de peşte (caras, crap, sînger). Pe cazul dat a fost aplicată amenda de 200 lei, calculat prejudiciu cauzat resurselor biologice acvatice în sumă de 1 425 lei. Sculele de pescuit (4 plase) au fost ridicate. 

- a fost reţinut un cetăţean locuitor a s. Manta rl. Cahul, care avea pescuit ilicit 15,0 kg de peşte (caras, crap, sînger, biban). Pe cazul dat a fost aplicată amenda de 200 lei, calculat prejudiciu cauzat resurselor biologice acvatice în sumă de 2 970 lei. Sculele de pescuit (3 plase) au fost ridicate.

- a fost reţinut un cetăţean locuitor a s. Manta rl. Cahul care avea pescuit ilicit 10,0 kg de peşte (caras, crap, biban). Pe cazul dat a fost aplicată amenda de 200 lei, calculat prejudiciu cauzat resurselor biologice acvatice în sumă de 3 550 lei. Sculele de pescuit (3 plase) au fost ridicate.

 
07.06.2011 - Fluviul Nistru


 La data de 16.09.2009 a fost depistat un caz de braconaj, unde erau implicate 4 persoane, locatari ai satului Onițcani, r-nul Criuleni, care pescueau cu undița electrică în fluviul Nistru. În urma acestor acțiuni, persoanelor culpabile a fost intentat un dosar penal. Prejudiciul cauzat resurselor piscicole a constituit 27700 lei.12.04.2011 - Lacul de acumulare Costești - Stânca


In perioada de prohibiție a anului curent, la data de 12.04.2011, în jurul orelor 2330, a fost depistat un cetățean al or.Glodeni, care pescuia ilicit în lacul de acumulare Costești - Stânca, în preajma s.Duruitoarea Veche, folosind o barcă de cauciuc și 3 plase monofilament. La momentul depistării contravenției, contravenientul avea pescuit următoarele specii de pești: Șalău - 19 exp., Plătică - 15 exp., Morunaș - 10 exp., Babușcă - 4exp., Caras - 8 exp., Crap - 1 exp., Biban - 7 exp., în total 7 kg pește. în urma acestor acțiuni, contavenientul a fost amendat cu 3000 lei, prejudiciul cauzat resurselor piscicole în urma acestor acțiuni a constituit 34520 lei. Uneltele de pescuit și mijlocul de transport au fost ridicate.
08 - 10.04.2011 - Sectorul Cahul (r.Prut inferior, Lacul Beleu, Bălțile Manta)


In perioada 8 - 10 aprilie 2011, a fost organizat un raid  la sectorul de protecție a resurselor piscicole Cahul, în scopul prevenirii și combaterii cazurilor de braconaj piscicol, la care au participat 4 grupuri mixte formate din colaboratorii Serviciului Piscicol și BPDS "FULGER". In rezultatul raidului au fost întocmite 18 procese - verbale cu privire la încălcarea regulilor de protecție a resurselor piscicole și a regulilor de pescuit. Au fost aplicate amenzi în valoare de 7160 lei, prejudiciul cauzat resurselor piscicole a constituit 22065 lei. Au fost ridicate de la contravenienți 26 unelte de pescuit cu stăpân, alte peste 50 plase de pescuit au fost ridicate fără stăpân. 01.12.2010 – Bălțile Manta (s.Pașcani, r-nul Cahul)

 La data de 01.12.2010 au fost depistați și reținuți 2 cetățeni ai satului Pașcani, r-nul Cahul, care au pescuit cu undița electrică pe bălțile Manta. Contravenienții au fost sancționați cu câte 3000 lei fiecare. Prejudiciul cauzat resurselor piscicole constituie 520 lei.14.10.2010 – Lacul Beleu (Rezervația naturală “Prutul de Jos”), (s.Slobozia – Mare, r-nul Cahul)

 În data de 14.10.2010, a fost depistat locuitorul satului Slobozia- Mare, r-nul Cahul, care pescuia în lacul Beleu cu 7 plase, la momentul depistării, avea pescuit 49 kg de pește de specii Crap, Șalău, Somn, Știucă,Cosaș, Sânger, cauzând un prejudiciu resurselor piscicole în sumă de 20230 lei. Contravenientului i s-a aplicat amendă în sumă de 800lei (40 u.c.).13.10.2010 – Bălțile Manta, s.Crihana - Veche, r-nul Cahul

 În data de 13.10.2010, au fost depistați locuitorii satului Pașcani, r-nul Cahul, care pescuiau cu 10 plase interzise pentru pescuit, cauzând un prejudiciu resurselor piscicole în valoare de 18110 lei, cetățenii culpabili de comiterea contravenției au fost sancționați cu amenzi în mărime de 10 u.c. (200 lei) fiecare.25.10.2009 – Fluviul Nistru, s.Pugăceni, r-nul Anenii-Noi

 În data de 25.10.2009, au fost depistați 2 locuitori ai satului Pugăceni, r-nul Anenii-Noi, care pescuiau în f.Nistru în preajma s.Pugăceni cu undița electrică, cauzînd un prejudiciu resurselor piscicole în valoare de 18160 lei. Ambii cetățeni au fost sancționați cu amendă în mărime de 150 u.c. (3000 lei) fiecare.16.09.2009 – Fluvial Nistru (s.Onițcani, r-nul Criuleni)

 La data de 16.09.2009 a fost depistat un caz de braconaj, unde erau implicate 4 persoane, locatari ai satului Onițcani, r-nul Criuleni, care pescueau cu undița electrică în fluviul Nistru. În urma acestor acțiuni, persoanelor culpabile a fost intentat un dosar penal. Prejudiciul cauzat resurselor piscicole a constituit 27700 lei.